Συνομιλώντας με τον Σπύρο…

- Δεκ• 23•14

IMG_0234small

Την Πέμπτη, στις 11 Απριλίου 2013 μας επισκέφθηκε το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Για μένα ήταν η πρώτη φορά που γνώρισα και ήρθα σε επαφή με αυτά τα παιδιά και πραγματικά δεν πίστευα ότι η συνεργασία μας θα ήταν τόσο αποτελεσματική. Για να πω την αλήθεια πριν έρθουν αισθανόμουν ένα σφίξιμο για το πώς θα τα αντιμετωπίσω, πώς θα αντιδράσω όταν τα δω, όντας προκατειλημμένος  ότι είναι διαφορετικά παιδιά από εμάς. Όμως τελικά κατάφερα και πιστεύω ότι όλη η ομάδα του ηλεκτρονικού μας περιοδικού κατάφερε να φέρει εις πέρας το στόχο της και να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες αυτών των πραγματικά μοναδικών παιδιών. Για την συγκεκριμένη μέρα είχαμε δημιουργήσει ένα πλάνο για τις δραστηριότητες που θα κάναμε μαζί με τα παιδιά του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής. Αρχικά, λοιπόν, γνωριστήκαμε ζωγραφίζοντας τα ονόματά μας σε καρτελάκια ενώ ταυτόχρονα βλέπαμε ένα βίντεο από τις προηγούμενες επισκέψεις των παιδιών στο σχολείο μας. Στη συνέχεια κάποιοι από εμάς ηχογράφησαν μια μικρή εκπομπή για το Web Radio μαζί με τα παιδιά ενώ άλλοι τους πήραν συνεντεύξεις.

IMG_0213

Εγώ ήμουν στην ομάδα των συνεντεύξεων και ανέλαβα να πάρω συνέντευξη από το λεγόμενο «εικοσάρι» του σχολείου, το Σπύρο (έτσι μου τον σύστησαν οι συμμαθητές του και οι καθηγητές του). Είναι πραγματικά ένα εξαίρετο παιδί με πολλές και ποικίλες γνώσεις που φαίνεται να έχει όρεξη για ζωή ενώ παράλληλα έχει βάλλει υψηλούς στόχους στη ζωή του. Με εντυπωσίασε η χρήση της γλώσσας και του πλούσιου λεξιλογίου κάτι που εγώ δεν μπορώ να πω ότι το κατέχω. Ο τρόπος με τον οποίο μου περιέγραψε τις ασχολίες του, τι πιστεύει για την Ελλάδα και την κρίση, αν θα ήθελε να δώσει Πανελλαδικές ήταν τόσο εύληπτος και ταυτόχρονα περιγραφικός λες και άκουγες ιστορίες από τα παλιά!

Έτσι λοιπόν, αρχικά μιλήσαμε για τις ασχολίες του. Ο Σπύρος ασχολείται με την ιππασία, του αρέσει να παίζει διάφορα παιχνίδια στον υπολογιστή, να βλέπει τηλεόραση και γενικά του αρέσει να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού.

Όταν μεγαλώσει μου είπε ότι θέλει να γίνει οικονομολόγος. Βέβαια μου εξέφρασε ότι υπάρχει κρίση στον κλάδο της οικονομίας και ότι δεν μπορεί εύκολα να βρει δουλειά αν και έχει σκεφτεί να αφήσει την Ελλάδα για την οικονομία όμως ταυτόχρονα πιστεύει ότι πάντα υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη και ευημερία.

Στην ερώτηση μου για το τι του αρέσει στην Ελλάδα, τι θα ήθελε να διορθώσει μου απάντησε ότι γνωρίζω την Ελλάδα για τον ήλιο, τον ουρανό, τον ορυκτό πλούτο και γενικότερα την υπέρμετρη ομορφιά της. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν την εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε ενώ πιστεύει ότι πάντα υπάρχει ελπίδα για κάτι παραπάνω. ‘’Η Ελλάδα έχει δυνατότητες’’ μου αποκρίθηκε.

IMG_0223

Όσον αφορά την παιδεία συμφωνεί στην άποψη περί ‘’διόρθωσης’’ της εκπαίδευσης ενώ παράλληλα πιστεύει, αναφερόμενος στις Πανελλήνιες κυρίως,  ότι πρέπει να δώσουμε δυνατότητες σε όλους και όλα τα παιδιά να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Στη μουσική, τώρα, του αρέσει να ακούει μόνο ελληνικά τραγούδια και λέει «Στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν μόνο ελληνικά τραγούδια» πιστεύοντας ότι πρέπει να στηρίξουμε πρωτίστως τη χώρα μας. Συνάμα χαλαρώνει με την ακοή της μελωδίας ενός κομματιού.

Όταν θέλει να ταξιδέψει προτιμά, σαφώς, την Ελλάδα και βασικά τη Λευκάδα. Στο σχολείο περνάει καλά με τους φίλους του, γελάει και παίζει συνεχώς. Τελειώνοντας, από βιβλία του αρέσουν τα θρησκευτικά ενώ όσον αφορά τα ποιήματα θέλει αυτά να περιγράφουν όσο καλύτερα μπορούν τα συναισθήματα του ανθρώπου.

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην εμπειρία που είχα από την επίσκεψη του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στο σχολείο μας. Ό,τι γράφω δεν έχει βγει από το μυαλό μου και ούτε θέλω να εντυπωσιάσω! Περιγράφω απλά τον τρόπο με τον οποίο βίωσα την επικοινωνία μου με τον Σπύρο.

Ο αρθρογράφος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. Σήμερα , Ιανουάριος του 2014,  είναι μαθητής της  Γ Λυκείου.

 

Σχολιάστε

Top