Μεταγραφή σε αργκό από τα «Λογοτεχνικά Καρότα» του Α1

- Φεβ• 14•16

Γιατί οι νέοι αναπτύσσουν δικούς τους τρόπους έκφρασης; Ο διδάκτωρ Γλωσσολογίας Γιάννης Ανδρουτσόπουλος, που ασχολείται ειδικά με τη γλώσσα στη νεανική κουλτούρα, σημειώνει: «Τα κοινωνικά δίκτυα των νέων είναι στενότερα από αυτά των ενηλίκων, γεγονός που εντείνει την πίεση γλωσσικής συμμόρφωσης με την παρέα. Απ” την άλλη, οι συμβάσεις γλωσσικής ευγένειας και απόστασης που απαιτούνται στην ενήλικη ζωή δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως κατά την εφηβεία. Ετσι εξηγείται το ότι η συχνότητα μη πρότυπης γλώσσας είναι μεγαλύτερη στη νεότητα από ό,τι στην ενήλικη ζωή. Ψυχολογικά, κατά τη νεανική ηλικία διαμορφώνεται η προσωπική και κοινωνική ταυτότητα. Η απόρριψη κατεστημένων τρόπων συμπεριφοράς και ο πειραματισμός με εναλλακτικά μοντέλα, τάσεις που γενικότερα χαρακτηρίζουν την εφηβεία, εκφράζονται και γλωσσικά. Με την ιδιαίτερη γλώσσα τους οι νέοι συμβολίζουν ότι ανήκουν σε μια ηλικία με δικά της ενδιαφέροντα και αξίες, που διαφέρει τόσο από τα παιδικά όσο και από τα ενήλικα χρόνια». (απόσπασμα από άρθρο της Βάσως Κανελλοπούλου, Ελευθεροτυπία, 13-09-2009)

Μεταγραφή του πιο πάνω κειμένου σε πιο …οικείο ύφος από τις μαθήτριες της ομάδας «Λογοτεχνικά Καρότα» του Α1 (Κουρλιούρου Δάφνη, Κυρλιγκίτση Άρτεμις, Νεοφυτίδη Αλκμήνη, Παπαδέα Ζέτα):

Γιατί οι νέοι μιλάνε πιο κουλ από τους μεγάλους; Ο ντοκ Γλωσσολογίας Τζον Ανδρουτσόπουλος, που ασχολείται με την εφηβική αργκό, λέει:  «Οι νέοι έχουν μικρότερους κύκλους επαφών από τους μεγάλους, για αυτό “πιέζονται” να φτιάξουν δικιά τους γλώσσα. Απ’ την άλλη οι κανόνες ευγένειας και απόστασης που χρειάζονται οι μεγάλοι δεν έχουν περάσει ακόμη στους τινέιτζερς. Έτσι εξηγείται ότι οι νέοι χρησιμοποιούν περισσότερο αυτή τη γλώσσα από ό,τι οι ενήλικοι. Γιατί και ψυχολογικά, όπως και να το κάνεις ρε φίλε, όταν είσαι έφηβος ακόμα ψάχνεσαι. Το “χι” που βάζουμε σε μοντέλα του κατεστημένου, κάτι που χαρακτηρίζει τους εφήβους, εκφράζεται και με τη γλώσσα. Με την ιδιαίτερη διάλεκτό τους οι τινς δείχνουν ότι η ηλικία τους είναι πιο τζαμάτη απ’τις άλλες γιατί δεν είναι ούτε νιάνιαρα ούτε γέροι».

 

One Comment

  1. Ο/Η Taxi in Greece λέει:

    τελειο ποστ παιδια. Συνεχίστε οπως ειστε να εχουμε και κατι της προκοπης να βλεπουμε.

Σχολιάστε

Top