Η ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ, της Δάφνης Κουρλιούρου

- Ιουν• 26•16

Η μόδα ορίζεται ως ένα παροδικό φαινόμενο που ακολουθούν η πλειοψηφία των ατόμων μιας κοινωνίας. Μόδα δεν υπάρχει μόνο στα ρούχα, υπάρχει και στην μουσική, στη γλώσσα, στη συμπεριφορά, στις αξίες.

Επομένως, δεν επηρεάζει μονάχα την αμφίεση ενός ατόμου αλλά και την συμπεριφορά του και πολλές φορές την διαμόρφωση της προσωπικότητας τους (είτε θετικά είτε αρνητικά).

Ξεκινώντας, θέτω ένα ερώτημα: Ποιός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί νέοι ακολουθούν την μόδα; Η απάντηση απλή. Λόγω της κοινωνικής του φύσης ο άνθρωπος φοβάται την απόρριψη και έτσι επηρεάζεται από  τους πολλούς που ακολουθούν  την μόδα και το κάνουν και αυτοί (μιμητισμός). Λόγω προσωπικής ανασφάλειας ή  λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης. Συγκεκριμένα οι έφηβοι, επειδή έχουν αναπτύξει αυτά τα αισθήματα σε μεγάλο βαθμό, νιώθουν την ανάγκη να ανήκουν σε ομάδες και έτσι επηρεάζονται πολύ εύκολα φτάνοντας σε ακραίες καταστάσεις. Για παράδειγμα, στις αρχές του 2014 ξεκίνησε η μόδα με τα τατουάζ να εξαπλώνεται, να γίνεται γνωστή και αρεστή από άτομα όλων των ηλικιών. Παιδιά βλέπουν τους γονείς τους «χρωματισμένους» με σύμβολα, φράσεις, τους γνωστούς τους, τους συνομήλικους τους.  «Όσα περισσότερα `τατού’ τόσο πιο άγριος θα δείχνεις και θα αρέσεις πιο πολύ», αυτά ακούνε από τους συνομήλικούς τους, αυτά βλέπουν στο ‘ίνστραγκαμ΄ στο ΄τάμπλερ΄ με αποτέλεσμα να γεμίσουν και τα δικά τους σώματα με πολλά, διαφορετικών ειδών, τατουάζ. Άλλη μόδα που φτάνει εύκολα σε ακραίο σημείο  είναι το `piercing`. Έφηβοι πηγαίνουν και τρυπούν διάφορα  σημεία του σώματός τους και τα στολίζουν με περίεργα σκουλαρίκια που είναι στη μόδα. Γιατί είναι αυτό ακραίο; Διότι πρώτον δεν είναι καλαίσθητο, δεύτερον οι χώροι που γίνονται τέτοιου είδους piercing δεν είναι αποστειρωμένοι  και ούτε και τα εργαλεία με αποτέλεσμα συχνά να προσβάλλονται με μικρόβια –οι έφηβοι– και να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Άλλη μόδα που μπορεί να χαρακτηριστεί ακραία είναι αυτή με τα ρούχα των `PUNKS`. Έτσι βλέπουμε εφήβους να φορούν δερμάτινα σκισμένα μπλουζάκια και τζιν, έντονα χρώματα να κυριαρχούν στα μαλλιά, στα παπούτσια, στο μακιγιάζ.

Βέβαια μόδα υπάρχει και στην συμπεριφορά, παραδείγματος χάρη την δεκαετία του ’80 με  ’90 ήταν της «μόδας» τα παιδιά να φωνάζουν τους γονείς τους «Μπάρμπα», ή με το όνομά τους.  Ακόμη πιο παλιά η ευγένεια ήταν «της μόδας». Ο λόγος  αυτής της αλλαγής συμπεριφοράς με διαφορά μερικές δεκαετίες είναι τα διαφορετικά πρότυπα κάθε εποχής. Ο αντικομφορμισμός των νέων, η ανάγκη τους για επανάσταση είναι η αιτία  που οι   έφηβοι   θαυμάζουν τους ράπερ που τα  «χώνουν» στην εξουσία, οι οποίοι διασκεδάζουν μ΄ ένα συγκεκριμένο τρόπο (ποτό, ναρκωτικά, ξενύχτια). Είναι πιο `χύμα’  στον τρόπο που ντύνονται αλλά και στην συμπεριφορά τους. Αυτό φτάνει μερικές φορές στα άκρα, όταν πλέον  ο έφηβος βρίζει τους γονείς, δεν σέβεται κανέναν και τίποτα. Μια άλλη περίπτωση ακραίας συμπεριφοράς είναι όταν τα άτομα που ακολουθούν την μόδα (όσον αφορά τα ρούχα) ζητούν συνέχεια χρήματα, ουρλιάζουν από θυμό εάν δεν έχουν την μπλούζα που είναι στη μόδα ή τα παπούτσια ή τα καλλυντικά. Τέλος ένα άλλο αίτιο που ακολουθούν πιστά οι έφηβοι την μόδα είναι ο πειραματισμός με την ταυτότητά τους, το στυλ τους (γιατί βρίσκονται στη φάση της αναζήτησης της ταυτότητάς τους).

Τη μόδα δεν είναι άσχημο να την ακολουθούμε, να την παρακολουθούμε αλλά με ένα όριο όπως και το κάθε τι. Να μην την αφήσουμε να επηρεάσει την προσωπικότητά μας, και την γνώμη μας για τους άλλους.

Δάφνη Κουρλιούρου, Α1

Σχολιάστε

Top