Η σύγχρονη βία και ο αθλητισμός, του Σπύρου Παπαλεξάτου, μαθητή του Α3

- Μαρ• 09•17

αθλητισμός_Σπύρος Παπαλεξάτος

Στην εποχή που ζούμε η έννοια του αθλητισμού γενικότερα έχει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία. Παράλληλα όμως σε πολλά αθλήματα αλλά περισσότερο στα πιο δημοφιλή προς το κοινό, υπάρχουν προβλήματα αφού οι οπαδοί κάθε δημοκρατικής ομάδας έχουν αντιπαλότητες μεταξύ τους.

Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει κατορθώσει να εξαρθρώσει το άλυτο πρόβλημα του χουλιγκανισμού εντός και εκτός γηπέδων και έτσι το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται διαρκώς. Οι κοινώς αποκαλούμενοι «χούλιγκαν» βρίσκονται στα γήπεδα αλλά και στους χώρους άθλησης και λειτουργούν υπέρ της προσωπικής τους ικανοποίησης. Επίσης νιώθουν πως θέλουν να «ξεφτιλίσουν» τον αντίπαλο αλλά και βασική τους στρατηγική είναι να εξουδετερώσουν τον εχθρό. Μεταξύ των οπαδών υπάρχει ένας πόλεμος όπου ο θύτης γίνεται θύμα και το θύμα θύτης. Σκοπός των αντίπαλων «στρατοπέδων» είναι να καταλάβουν όσο περισσότερα λάφυρα, ως ένδειξη ότι ο αντίπαλος έχει ηττηθεί.

χουλιγκανισμός_Σπύρος Παπαλεξάτος

Αναλύοντας πραγματικά το τι συμβαίνει, σύμφωνα με μελέτες ειδικών το 50% των φιλάθλων εκτιμά πως η συχνότητα των συμπλοκών στα γήπεδα έχει αυξηθεί ραγδαία, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Ενώ το το 80% των ελλήνων φιλάθλων εκφράζει την άποψη πως τις περισσότερες φορές οι οπαδοί βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ είτε και -σε λιγότερες περιπτώσεις- έχουν υποπέσει σε χρήση ναρκωτικών.

Άρα καταλαβαίνουμε πως η πολιτεία πρέπει να δράσει και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την βία στα γήπεδα ψηφίζοντας νέους αυστηρότερους νόμους οι οποίοι είναι ρεαλιστικοί αλλά και άμεσα εφαρμόσιμοι. Κυρίως όμως κοινωνικά αποδεκτοί για όλους τους πολίτες.

αθλητισμός_2_Σπύρος Παπαλεξάτος

Σχολιάστε

Top