Κριτική για το θεατρικό του Α4 στο μάθημα των Αρχαίων, της Βασιλικής Τριανταφύλλου και της Αθηνάς Χάιδα, μαθητριών του Α4

- Απρ• 22•17
Κριτική για το θεατρικό του Α4 στο μάθημα των Αρχαίων, της Βασιλικής Τριανταφύλλου και της Αθηνάς Χάιδα, μαθητριών του Α4

Το τμήμα Α4 της πρώτης λυκείου στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας αποφάσισε να «δώσει σάρκα και οστά» στο κεφάλαιο από τα Ελληνικά του Ξενοφώντα που αναφέρεται στη δίκη του Θηραμένη.

Ύστερα από τις “προσφορές” που υπήρξαν για την κατανομή των ρόλων και με την προθυμία και τον ενθουσιασμό όλων των μαθητών αποφασίστηκε οι ρόλοι να κατανεμηθούν ως εξής: Τον βάρβαρο και απότομο Κριτία υποδύθηκε ο ταλαντούχος Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, τον δίκαιο και αμερόληπτο Θηραμένη ο αμίμητος Φοίβος Παρασκευάς ενώ συνάμα τους άνδρες με τα μαύρα (δηλαδή τους νεαρούς με τα εγχειρίδια του αρχαίου κειμένου) ενσάρκωσαν ο Γιώργος Πυλαρινός, ο Σταύρος Σταυρόπουλος και ο Παντελής Συριόπουλος. Παράλληλα δεν λησμονούμε τους Νικόλαο Χολέβα και Δαυίδ Χριστόπουλο που υποδύθηκαν τους πιστούς άνδρες του Κριτία, μέλη της αστυνομικής δύναμης των Τριάκοντα. Ωστόσο δεν έλειψε από τη σκηνή και ο Σάτυρος, ο επικεφαλής της πιο πάνω δύναμης που με  πολλή άνεση ερμήνευσε ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος. Λυρικό τόνο στο θεατρικό έδωσαν ο Φίλιππος Στρατούλιας, ο Γιώργος Σωτηρόπουλος και ο Άγγελος Ταμπακάς, οι οποίοι με τα μουσικά τους όργανα έδωσαν ένα άλλο χρώμα στην παράσταση. Παρόλα αυτά το έργο θα ήταν ελλιπές χωρίς τις τρεις αφηγήτριες, Μυρτώ Συμεωνίδου, Αλεξία Τσιπούρα και Ειρήνη Χαντζή. Τα υπόλοιπα παιδιά του Α4 δεν έμειναν αμέτοχα καθώς ανέλαβαν τον ρόλο των βουλευτών, ενώ παράλληλα έπαιξαν ενεργό ρόλο, καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, στην διαμόρφωση της σκηνοθεσίας, την επιλογή των κοστουμιών και το συνολικό στήσιμο της παράστασης.

Μέσα σε επτά διδακτικές ώρες με πολύ κόπο και δουλειά το τμήμα της Α΄ Λυκείου έβγαλε ένα άριστο αποτέλεσμα. Η πρώτη παράσταση διεξήχθη στο τμήμα Α2, όπου τα θετικά σχόλια αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη συνέχιση της πορείας του θεατρικού καθώς ακολούθησαν άλλες δύο άψογες παραστάσεις στα τμήματα Α1 και Α3. Καθηγητές και μαθητές δεν έκρυψαν την έκπληξη και τον ενθουσιασμό τους καθώς οι μαθητές άγγιξαν το ζενίθ των δυνατοτήτων τους προκαλώντας θαυμασμό αλλά και γέλιο μέσα από την χιουμοριστική σε ορισμένες στιγμές ερμηνεία τους.

Ως βουλευτές το άγχος μας για να υλοποιηθούν όλα επιτυχώς αλλά και για να έχει απήχηση η παράσταση στο κοινό ήταν πολύ μεγάλο αλλά όχι αμείωτο και αυτό γιατί εξαφανιζόταν όταν αντικρίζαμε τους άξιους συμμαθητές μας να υποδύονται τόσο χαρισματικά του ρόλους τους. Βέβαια όλα αυτά δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν τα είχε εμπνευστεί και δρομολογήσει ο καθηγητής μας κύριος Ιωάννης Γκότσης, ο οποίος πίστεψε στις θεατρικές μας ικανότητες και δυνατότητες.

Μέσα από τις προσπάθειες όλων μας αλλά και της μαθήτριας Όλγας Σταυρίδη που ανέλαβε την υποδοχή του κοινού και την παρουσίαση των συντελεστών του έργου φτάσαμε όλοι μαζί σε ένα αξιέπαινο αποτέλεσμα!

Δείτε εδώ την πρόσκληση – το πρόγραμμα και εδώ.

 

Σχολιάστε

Top