CyberStakling

- Μάι• 03•17

Συγγραφείς: Φοίβος Παρασκευάς, Φιλύρα Σούλη,   Αλέξανδρος Σπυρούλιας,  Άγγελος Ταμπακάς, Δαυίδ Χριστόπουλος ,  μαθητές και μέλη  της Ερευνητικής Ομάδας του Α4

Το θέμα  μας με δυο λόγια  !!!

Ορισμός  του προβλήματος : 

H έμμονη διαδικτυακή παρενοχλητική παρακολούθηση (Cyberstalking).  

Ή πιο επιστημονικά «H δυστοπική πραγματικότητα της κρίσης ως θρυαλλίδα έκπτυξης αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ανάδυσης αθέατης θυματοποίησης».

Τί είναι λοιπόν το stalking και ποιό μπορεί να είναι το προφίλ ενός ανθρώπου που είναι stalker.

Οι Stalkers είναι άνθρωποι με εμμονές που στοχοποιούν ένα πρόσωπο με διαδικτυακή παρουσία, το οποίο «προσωποποιούν» ως την πηγή ενός μεγάλου μέρος των «δεινών» που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν που μπορεί να είναι:
ερωτική απογοήτευση,
έλλειψη στόχων,
ανάγκη προσοχής και -συνηθέστατα-
ακραίες ιδεολογικοπολιτικές θέσεις

 

ΟΙ ΑΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΑΛΚΕΡΣ

Ο/η stalker ετεροπροσδιορίζεται μέσα από την διαδικτυακή παρενόχληση του προσώπου του θύματος. Ο stalker, είναι συνήθως ακίνδυνος και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με συμπάθεια και κατανόηση για όλα αυτά που δεν κατάφερε να επιτύχει.

Αυτό το άτομο,συνήθως αντιμετωπίζει με φθόνο το θύμα του για αυτό τον λόγο το θύμα δεν πρέπει να φτάνει μέχρι την τροφοδότηση του ψυχικού του προβλήματος, την αντιδικία ή έστω και την κουβέντα μαζί του. Αυτό θα ενθαρρύνει την αντικοινωνική συμπεριφορά του/της και θα το στείλει σε μεγαλύτερα ακόμα βάθη αυτοακύρωσης και ψυχολογικού αδιεξόδου.

Οι cyber stalkers είναι συνήθως έτοιμοι να αναγνωρίσουν το λάθος τους αν «στριμωχτούν» και είναι σίγουρα άνθρωποι οι οποίοι ουδέποτε θα έβριζαν ή θα απειλούσαν face to face. Είναι φοβιτσιάρηδες και θρασύδειλοι που η ανωνυμία τους επιτρέπει να εκφράσουν τα ταπεινότερα συναισθήματα που αισθάνθηκαν και ουδέποτε θα είχαν το σθένος να τα εκφράσουν σε offline επίπεδο. Μερικές φορές είναι άνθρωποι περιθώριο της κοινωνικής που βρίσκονται στο ζωής.

 ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΑΛΚΕΡΣ

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που ο/η stalker γίνεται επικίνδυνος/η.
Στο διαδίκτυο ο/η stalker μπορεί να γίνει επιθετικός και να προχωρήσει σε απειλές προκειμένου να κερδίσει λίγη περισσότερη από την προσοχή του «στόχου» του.
Είναι κυρίως η περίπτωση της ερωτικής απογοήτευσης:


Ο stalker έχει βιώσει την ερωτική απόρριψη από το θύμα ή από άλλο πρόσωπο, την εικόνα του οποίου προβάλλει εναντίον του θύματος και αναπτύσσει έναν ακραίο λόγο, γεμάτο μίσος, ειρωνεία και απειλές για την σωματική ακεραιότητα του. Ένας άλλος τρόπος έκφρασης της επιθετικότητας είναι η εκτόξευση κατηγοριών για το θύμα, το οποίο ο stalker παρουσιάζει ως τον υπεύθυνο για κάθε κακό.


Σκοπός του stalker είναι η συκοφάντηση του θύματος στην «κοινότητα», η οποία -στο ταπεινό μυαλό του- μπορεί να δεχθεί δήθεν τις κατηγορίες και να περιθωριοποιήσει το θύμα του.

Φυσικά, πρόκειται για ευσεβείς πόθους που δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα. Ο ίδιος ο «στόχος» και το ανέφικτο της επίτευξής του καταδεικνύουν την χαμηλή αίσθηση αντίληψης του stalker για την πραγματικότητα.


Πρόκειται για μια καθαρά ομφαλοσκοπική διαδικασία: οι επιθέσεις δεν αφορούν στην πραγματικότητα το θύμα, αλλά αποτελούν μια «άμυνα» στην εκμηδένιση της προσωπικότητας του stalker από τον θαυμασμό του (θετικό ή αρνητικό) για τον καταδιωκόμενο.

 Πως αντιμετωπίζεται νομικά το ζήτημα;

Το πρόβλημα στο Διαδίκτυο είναι ότι ο stalker θα είναι κατά τεκμήριο ανώνυμος, ή έστω προσδιορίσιμης αλλά μη αποδείξιμης ταυτότητας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει λυθεί με τις αστυνομικές μεθόδους άρσης του απορρήτου που ακολουθούνται από τα σώματα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι stalker είναι πια ευχερέστερα εντοπίσιμοι σε σχέση με πριν.

Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με συμπάθεια τους stalkers, όπως κάθε άνθρωπο που δεν πέτυχε όσα ήθελε, που «προσωποποιεί» τα δεινά του στους άλλους, που η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι που τον οδήγησε σε ακραίες συμπεριφορές.


Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το θύμα του stalking πρέπει να παραμένει αμέτοχο και να μην λαμβάνει τα νομικά και άλλα μέτρα του για την αποκατάσταση της ηρεμίας του. Οι νομικοί έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων, τα οποία πληθαίνουν όλο και περισσότερο μέσα από τα blogs, το facebook,το twitter και τις υπόλοιπες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε μικρή έρευνα με χρήση ερωτηματολογίου. Δόθηκε σε 55 περίπου μαθητές  τριών τμημάτων της Α’ Λυκείου αστικής περιοχής, το παρακάτω ερωτηματολόγιο.  

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :

1)               Ξέρετε κάποιον που παρακολουθεί κάποιο πρόσωπο υπερβολικά συχνά στα socialmedia.

2)              Ξέρετε κάποιον που παρακολουθεί ένα πρόσωπο συχνά για να ξέρει τι κάνει κάθε στιγμή της ημέρας

3)              Ξέρετε κάποιον που διαδίδει φήμες ώστε να τραβήξει την προσοχή ενός προσώπου

4)              Ξέρετε κάποιον που ψάχνει αδιάκοπα πληροφορίες και προσωπικά στοιχεία για ένα πρόσωπο

5)              Ξέρετε που παίρνει συνεχώς τηλέφωνο κάποιον συγκεκριμένο  που τον εντυπωσιάζει και θέλει να τραβήξει την προσοχή του

6)              Έχετε προσωπικές εμπειρίες με κάποιον stalker

 

 

 

stalking research

 

Οι ερωτήσεις συγκεντρώθηκαν , ταξινομήθηκαν και απεικονίστηκαν στο παρακάτω γράφημα. Με μπλε χρώμα στην πρώτη στήλη  απεικονίζονται οι θετικές απαντήσεις και με κόκκινο στη δεύτερη στήλη οι αρνητικές. Παρατηρούμε ότι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών γνωρίζει κάποιον stalker(ερώτημα 1), ή έχει προσωπική εμπειρία (ερώτημα 6).  Οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται ο κάθε ένας stalkerείναι διαφορετικοί, γι αυτό έχουμε διαφοροποίηση στις απαντήσεις των ερωτήσεων 2-5. Όμως το σύνολο των θετικών απαντήσεων στις ερωτήσεις 2-5 δείχνουν ότι κάθε μαθητής γνωρίζει περισσότερες από μια εκδηλώσεις stalking.

 

ΠΗΓΕΣ

http://crime-in-crisis.com/h-%CE%AD%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1/

Σχολιάστε

Top