Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

- Νοε• 20•17

AMAZONes

ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΡΗΓΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΧΑΣΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  

Έχει επέλθει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων;

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς θα απαντούσε ΝΑΙ χωρίς αμφιβολία. Όμως το ερώτημα που σας θέτουμε είναι: Αυτό συμβαίνει στην πράξη;

 

Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων θα έχει επιτευχθεί μόνο όταν δεν θα χρειάζεται να κάνουμε άλλο αυτή την ερώτηση. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η ισοτιμία ανδρών γυναικών έχει αναγνωριστεί στις δυτικές κοινωνίες κι έχει διασφαλιστεί σε νομικό επίπεδο, υπάρχουν δυστυχώς ακόμη συγκεκριμένες συμπεριφορές που αντανακλούν τα αρνητικά στερεότυπα απέναντι στις γυναίκες.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

-Οικογενειακή ζωή: Ακόμα και σήμερα υπάρχει το στερεότυπο, ότι ένα <<υγιές>> νοικοκυριό είναι αυτό στο οποίο η γυναίκα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα οικιακά ανεξάρτητα από το άμα εργάζεται ή όχι. Εκτός από αυτό η μητέρα είναι αυτή που αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο την ανατροφή των παιδιών. Μάλιστα η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, όταν η μητέρα πρέπει να μεγαλώσει τα παιδιά της χωρίς την παρουσία του συζύγου, γεγονός που φανερώνει την αδυναμία της πολιτείας να προστατεύσει επαρκώς τη μητρότητα.
-Στον επαγγελματικό χώρο: Οι γυναίκες, όσον αφορά στον επαγγελματικό χώρο, αντιμετωπίζονται ακόμη κατά τρόπο άνισο από τους άντρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανισότητας είναι, ότι οι θέσεις ευθύνης που έχουν και τις καλύτερες οικονομικές απολαβές καταλαμβάνονται κυρίως από άνδρες.

Δυστυχώς υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα σε σχέση με την ικανότητα των γυναικών να αντεπεξέρχονται επαρκώς σε καταστάσεις έντονης πίεσης, αλλά και σε σχέση με πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η μητρότητα και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή. Όλα αυτά  φέρνουν τις γυναίκες σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ανδρών συνυποψήφιων για τις θέσεις διοίκησης.

Στο χώρο της πολιτικής. Η καχυποψία απέναντι στις ηγετικές ικανότητες των γυναικών, έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη παρουσία των γυναικών στις υψηλές πολιτικές θέσεις. Έτσι, αν και υπάρχουν πλέον πολύ περισσότερες γυναίκες στα κοινοβούλια ανά τον κόσμο απ ’ότι στο άμεσο παρελθόν, εντούτοις ο αριθμός τους συνεχίζει να υστερεί σημαντικά έναντι του αντίστοιχου των ανδρών.

 

        ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΔΩΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μαρία Κιουρί (1867 –1934)

Marie-curie_body1_2012_7_30_21_25_27_b

Η Μαρία Κιουρί ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία(1911). Ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.

Μελίνα Μερκούρη (1920-1994)

melina_body9_b

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν Ελληνίδα ταλαντούχα ηθοποιός, αγωνίστρια της αντίστασης κατά της δικτατορίας, πολιτικός με μεγάλη ακτινοβολία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού επί 8,5 χρόνια. Χρησιμοποιώντας τη δική της ακτινοβολία και λάμψη κατόρθωσε να διοχετεύσει τον Πολιτισμό στην καθημερινή ζωή του Ελληνα. Ήταν εκείνη που είπε ότι «Ο Πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» και κατάφερε να το κάνει πράξη.

Μητέρα Τερέζα (1910-1997)

mother-teresa_body2_2012_7_30_21_26_5_b

Η Μητέρα Τερέζα ήταν μία Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από την Αλβανία. Για πάνω από 45 χρόνια βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από Πάπα Ιωάννη Παύλο Β” το 1997. Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για «τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια».

 

 

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον δείκτη ισότητας Φύλων. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση με 50 βαθμούς, ενώ πρώτη χώρα είναι η Σουηδία με 82.6 βαθμούς
Ενδεικτικά:
Στον τομέα της εξουσίας, ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα πετυχαίνει σκορ μόλις 21,7 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 48,5.

Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στη φροντίδα και στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα πέτυχε σκορ 44,7 σε σχέση με μέσο όρο 65,7 στην ΕΕ.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

 

Οι γυναίκες οφείλουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Μέρος της ευθύνης για την εμπέδωση της ισότητας των δύο φύλων αντιστοιχεί στις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες δεν θα πρέπει να αποδέχονται συμπεριφορές που καταπατούν τα δικαιώματά τους ή επιχειρούν να μειώσουν την αξία του φύλου τους.

 

Μέριμνα της πολιτείας για τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Η πολιτεία οφείλει να φροντίζει μέσω της παιδείας, ώστε τα δικαιώματα των γυναικών να γίνονται απολύτως σεβαστά και να μην επιτρέπει διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, περνώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το σαφές μήνυμα προς όλους τους πολίτες πως δεν θα γίνεται ανεκτό κανένα φαινόμενο ανισότητας.

Κατάλληλη αγωγή των νέων στο πλαίσιο της οικογένειας. Οι γονείς καλούνται να δίνουν με το  παράδειγμα τους την αίσθηση του αλληλοσεβασμού και της ισότιμης κατανομής των υποχρεώσεων, ώστε τα παιδιά να μην μεγαλώνουν με την εντύπωση πως η μητέρα είναι εκείνη που φέρει το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής τους, αλλά και των οικιακών εργασιών.

ΠΗΓΕΣ:

http://www.maxmag.gr/max-pulse/editorial/isotita-metaxy-ton-dyo-fylon/

http://latistor.blogspot.gr/2015/10/blog-post_12.html

http://www.iefimerida.gr/news/368763/ereyna-i-heiroteri-hora-stin-ee-gia-na-eisai-gynaika-einai-i-ellada-deite-giati

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top