Οι γυναίκες στους αυτόχθονες λαούς της Αμερικής

- Οκτ• 18•18

Όλοι γνωρίζουμε την θέση της γυναίκας στην Ευρώπη όμως πόσα γνωρίζουμε για τον ρόλο της στις αυτόχθονες φυλές της Αμερικής;

Γυναίκα στις φυλές των Ινδιάνων

Αυτές οι φυλές βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην εργασία των γυναικών. Για παράδειγμα στις αγροτικές φυλές οι γυναίκες είχαν τον ρόλο του καλλιεργητή αλλά και του ισότιμου διαχειριστή της σοδειάς. Αντίστοιχα στις κυνηγετικές φυλές θεωρούνταν πολύ σημαντικές διότι ήταν θεραπεύτριες, βοτανολόγοι, ιερά πρόσωπα ακόμα και φύλαρχοι σε περίπτωση θανάτου των αρσενικών αρχηγών. Ενδιαφέρον έχει και η υποχρέωση των γυναικών να γνωρίζουν τεχνικές αυτοάμυνας.

Αντίθετα με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες εκείνης της εποχής, στις φυλές των Ινδιάνων όπως οι Ζούνι και η Συνομοσπονδία των Ιροκουά οι γυναίκες είχαν δικαίωμα να χωρίσουν τον σύζυγό τους πετώντας τα πράγματά του έξω από το τίπις.

Γυναίκα στις φυλές των Ινδιάνων 2

Τέλος, μπορούμε να καταλάβουμε την σημασία της γυναίκας στη ζωή αυτών των λαών από έναν λόγο της φυλής των Siouxγια την τελετή εφηβείας των κοριτσιών: «Περπάτα στον δρόμο της αρετής, κόρη μου, και τα κοπάδια των βουβαλιών, πλατιά και σκοτεινά σαν σύννεφα που κινούνται πάνω από το λιβάδι, θα σε ακολουθήσουν… Να κάνεις πάντα το καθήκον σου, να δείχνεις σεβασμό, να είσαι ευγενική και σεμνή, κόρη μου. Και να περπατάς περήφανα. Αν χαθεί η περηφάνια και η αρετή των γυναικών, τότε, όταν έρθει η άνοιξη, τα μονοπάτια των βουβαλιών θα χορταριάσουν. Να αντλείς δύναμη απ’ την ζεστή καρδιά της γης. Κανένας λαός δεν αφανίζεται παρά μόνο όταν εξασθενίσουν και ατιμαστούν οι γυναίκες τους…».

 

Πηγή: https://anarchypress.wordpress.com/2014/05/13/η-θέση-της-γυναίκας-στις-

Σχολιάστε

Top