ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΧΡΙ 00’

- Οκτ• 22•18

Γράφουν οι Κων/νος Σταυρόπουλος, Μπασκούτας Άγγελος, Νικόλας Χριστοδούλου και Βασίλης Παπαλεξίου

   Ο Άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων ξεκίνησε να παράγει ήχους ρυθμικά  με διάφορα μέσα . Η μουσική αρχικά ήταν μονότονη και με λίγα όργανα που έβγαζαν περιορισμένο αριθμό νότων και στα άσματα τους εξέφραζαν σκέψεις και συναισθήματα θεών και ανθρώπων.

    Η μουσική έπαιξε καθοριστικό και προτακτικό ρολό στην εξέλιξη του ανθρώπου. Επίσης συσχετιζόταν με την καθημερινότητα και με τις καταστάσεις που επικρατούσαν την κάθε εποχή.

   Η μουσική άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία στην εποχή μετα τον 17ο αιώνα να έχει ως βασική αρχή την αρμόνια, τις κλίμακες και το συναίσθημα του κάθε σύνθετη. Οι πρωτοστάτες αυτής της εποχής ήταν ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Τζουζέπε Βέρντι, ο Φρεντερίκ Σοπέν, και Αντόνιο Βιβάλντι. Και τέλος  οι δυο πιο γνωστοί , Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

 

   Αυτή η εποχή όμως έφυγε, συνέχισαν να χρησιμοποιούνται κάποια κλασσικά όργανα μέχρι που και αυτά αντικαταστήθηκαν από τους υπολογιστές και έφυγαν τα παλιά πατροπαράδοτα καλούπια της κλασικής μουσικής και φτάσαμε στην απλότητα και στην εύκολη κατασκευή μέσα στον χώρο της μουσικής ακαδημίας βγάζοντας εύκολο χρήμα και όχι ποιότητα μουσικής κουλτούρας

   Ο 19ος αιώνας τελείωσε με τις αρχές ενός είδους μουσικής το οποίο σε λίγα χρόνια θα ονομαζόταν τζαζ από τον δυτικό κόσμο με δημιουργούς τους αφροαμερικανούς που καταπιέζονταν στην Αμερική.

   Η μουσική σκηνή στην δεκαετία του 50’ είδε, για πρώτη φόρα, ένα καινούριο είδος μουσικής που έφερε άλλο ένα. Μετα την τζαζ, τη σκυτάλη πήρε η Ροκ εν Ρολ που ήρθε σχεδόν την ίδια περίοδο με την ροκ. Οι πρωταγωνιστές της Ροκ εν Ρολ είναι οι Johnny Cash, Elvis Presley και Chuck Berry ενώ της ροκ οι Beetles και οι Led Zeppelin.

   Στην δεκαετία του 80’ αρχίζει να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η τεχνητή μουσική με πρωτοδημιουργούς της τους Bee Gees και τον Steve Wonder.

   Τέλος στην Δεκαετία του 90’ αναπτύχτηκε πολύ και η ροκ με τα πολλά είδη της αλλά και η τεχνητή και τώρα πια υπολογιστική μουσική με τους Nirvana, τους Linking Park και τους Blurr στην  επιφάνεια. Στην ηλεκτρονική μουσική τώρα η ραπ με την Hip Hop έχει στα σαλόνια της τους N.W.A., Tupac και τους Above The Law. Τους The Fab 5 και τέλος τους Gang Stars.

 

Σχολιάστε

Top