Η διαφορετικότητα

ΑΠΟ: admin - Φεβ• 07•22

black-white

Αφορμή για το παρόν άρθρο είναι ένα πρόσφατο περιστατικό στη σχολική τάξη. Καθυστέρησα λίγο να μπω, γιατί μπλόκαρε το φωτοτυπικό και ήδη γινόταν φασαρία μέσα στην τάξη. Απ” ότι μου είπαν οι μαθητές ο Α. τους χτυπούσε. Εκείνος είπε πως τον έβριζαν.

Πρέπει εδώ να σημειώσω πως ο Α. είναι μελαψός, καταγόμενος από ανατολική χώρα. Οι συμμαθητές του τον είπαν ξένο. Πίστεψα από την αρχή πως αιτία ήταν η διαφορετικότητα, και τους τόνισα πως όλοι είμαστε ίσοι. Δεν τον παίζουν τον Α., λένε πως τους ενοχλεί. Μάλιστα δεν γνωρίζει και καλά τη γλώσσα. Όμως όπως διαπίστωσα, γνωρίζει αγγλικά. Έτσι όταν δυσκολευόμασταν να επικοινωνήσουμε στα ελληνικά, του μιλούσα αγγλικά.

Στο περσινό σχολείο, επίσης σε επαρχία, όταν τα παιδιά έβλεπαν κάποιον μελαψό, έλεγαν κοροϊδευτικά «ένας Πακιστανός». Εκεί έπαιρναν Πακιστανούς εργάτες για τις βαριές χειρωνακτικές δουλειές. Διαπίστωσα λοιπόν το έλλειμμα αποδοχής που έχουμε στους ξένους.

Μολονότι είμαι λίγες μέρες στο σχολείο, μου μπήκε ήδη η ιδέα, με αφορμή τον Α. να αναδείξω τη διαφορετικότητα, με κάποιο project. Ελπίζω να υλοποιηθεί. Πάντως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ως κοινωνία, να νιώσουμε όλοι ίσοι.

two different but equal

One Comment

Σχολιάστε

Top