Τα χρώματα στη ζωή μας

https://www.pinterest.com/pin/684828687057493710/

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι, όταν φοράτε μια ανοιχτόχρωμη μπλούζα, έχετε και καλύτερη διάθεση; Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει συνδέσει τα χρώματα με συγκεκριμένες καταστάσεις. Συγκεκριμένα, το φως επηρεάζει τις αισθήσεις μας αφού κάθε μήκος ενός οπτικού κύματος διεγείρει την αντίληψη και ενός ξεχωριστού χρώματος. Κάποιοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι γνώριζαν την τεράστια αξία των χρωμάτων από την αρχαιότητα και γι” αυτό τα χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες (χρωματοθεραπεία ή εναλλακτική θεραπεία).

Η μελέτη των χρωμάτων  στην εποχή μας απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις τους στην καθημερινότητά μας. Για πολλά από αυτά επικρατούν ακόμα και σήμερα στερεοτυπικές αντιλήψεις. Έτσι, το μαύρο συνδέεται με το πένθος, ενώ το λευκό με την αγνότητα. Το άσπρο χρώμα συμβολίζει την αθωότητα, τη γαλήνη, το καλό. Το μαύρο αντίθετα εκπέμπει επιθετικότητα και απειλή, ενώ συνδέεται με το πένθος, το κακό, τις σκοτεινές δυνάμεις, το απόκοσμο. Πολλοί νέοι επιλέγουν να φοράνε μαύρα ρούχα ως ένδειξη πένθους για το χάσιμο της παιδικής τους ηλικίας και την είσοδό τους στον κόσμο των ενηλίκων.

Ο “βασιλιάς” των χρωμάτων θεωρείται το κόκκινο. Είναι το χρώμα του αίματος, των περισσότερων λουλουδιών, του ουράνιου τόξου, του σούρουπου. Χρησιμοποιήθηκε από τους αυτοκράτορες για να δείξει την εξουσία, την δύναμη, την μεγαλοπρέπεια, τον πλούτο τους. Θεωρείται το χρώμα του έρωτα, του πάθους, της επιθετικότητας. Είναι το χρώμα  του κινδύνου που μας σταματάει στα φανάρια και αυτό που<<τιμωρεί>> τα λάθη μας στα γραπτά!

Αν υπήρχε μόνο ένα χρώμα για να χαρακτηρίσει τη χώρα μας αυτό θα ήταν το μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στον τόπο μας για να απολαύσουν το απέραντο γαλάζιο. Είναι το χρώμα της πίστης, της γαλήνης, της ηρεμίας, της δημιουργικότητας, της ειλικρίνειας. Χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία, επειδή θεωρείται ότι αντιμετωπίζει τις ασθένειες και γιατρεύει τον πόνο. Επίσης, πολλά αυτοκίνητα έχουν αυτό το χρώμα, γιατί θεωρείται ότι προσφέρει ασφάλεια.

Το χρώμα της ευτυχίας μπορεί να χαρακτηριστεί το κίτρινο. Όπως ο ήλιος ζεσταίνει την γη έτσι και αυτό το χρώμα μας γεμίζει ζωντάνια, χαρά, ενέργεια, θάρρος και αυτοπεποίθηση. Είναι το πιο έντονο χρώμα και για αυτό τα ταξί και τα σχολικά λεωφορεία βάφονται κίτρινα, ώστε να διακρίνονται από μακριά. Κάποιοι πιστεύουν ότι  το κίτρινο είναι το χρώμα της ζήλιας, του μίσους και των συγκρούσεων.

Ανεξάρτητα από τις ερμηνείες και τα σύμβολα που μπορεί να αποδώσει κάποιος στα χρώματα είναι φανερό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Δείχνουν την ψυχολογική μας κατάσταση, τις αγωνίες, τους φόβους, τα συναισθήματά μας. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε διαμορφώνουν τον τρόπο σκέψης μας και επηρεάζουν τις αντιδράσεις των γύρω μας. Για αυτό καλό είναι να γνωρίσουμε τα θετικά που μπορεί να μας προσφέρουν.

I.K.

Ραφαέλα Βουδουραγκάκη,26 Ιουνίου 2019, https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/synaisthimatiki-noimosyni/7240-i-psyxologia-tou-xromatos-pos-ta-xromata-epireazoun-ta-synaisthimata-mas.html

08 Φεβρουαρίου 2021, https://jenny.gr/well-being/psyhologia/374986/pos-ta-hromata-epireazoyn-tis-diatheseis-ta-synaisthimata-kai-tis

 Πάνος Ζούνης, 7 Φεβρουαρίου 2020, https://www.webmusic.gr/pos-ta-chromata-epireazoyn-tis-diathese/

 VAGGELIS TSAGKLIS,14 Φεβρουαρίου 2013, https://istoselides.wordpress.com/2013/02/14/psichologia-chromaton-gnorizete-ti-ekfrazoun-ta-chromata/

 11 Ιουλίου 2014, https://poiostigiati.gr/kitrino-xrwma-parekshghmeno/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης