Τα οφέλη της κηπουρικής για την ψυχική υγεία

 

Οι κήποι αποτελούσαν ανέκαθεν τόπους ομορφιάς και χαλάρωσης

 

Μέσα στους αιώνες, οι κήποι χρησίμευσαν όχι μόνο ως χώροι για την καλλιέργεια φυτών αλλά και ως τόποι χαλάρωσης και σύνδεσης με τον εαυτό, τους άλλους και τη φύση. Σήμερα, είναι γνωστό ότι η κηπουρική μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ψυχική σας υγεία.

Οφέλη της κηπουρικής για την ψυχική υγεία

• Βελτιώνει τη διάθεση

Η κηπουρική μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ειρηνικοί και ικανοποιημένοι. Η εστίαση της προσοχής σας στις άμεσες εργασίες και λεπτομέρειες της κηπουρικής μπορεί να μειώσει τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Επιπλέον, το να περνάτε χρόνο γύρω από τα φυτά διευκολύνει το άγχος για πολλούς ανθρώπους.

• Αυξάνει την αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση αφορά το πόσο εκτιμάτε και αισθάνεστε θετικά με και για τον εαυτό σας. Το να βοηθήσεις ένα φυτό να μεγαλώσει είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα. Όταν βλέπετε την εργασία σας να αποδίδει καρπούς – κυριολεκτικά και μεταφορικά – το αίσθημα υπερηφάνειας σας δίνει ώθηση.

• Βελτιώνει την προσοχή και την συγκέντρωση

Η κηπουρική σας βοηθά να παραμένετε συγκεντρωμένοι/ες σε μια μόνο δραστηριότητα. Αν δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε εργασίες, συζητήσεις ή θέματα στην καθημερινή σας ζωή, η κηπουρική μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να εστιάζετε την προσοχή σας σε αυτό που έχετε μπροστά σας χωρίς να αποσπάστε.

• Είναι άσκηση

Διαδικάσίες όπως το σκάψιμο για παράδειγμα είναι μια καλή μορφή άσκησης. Η τακτική άσκηση μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Εάν δεν σας αρέσει να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, η κηπουρική μπορεί να είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να αποκτήσετε κάποια από αυτά τα οφέλη.

• Ενθαρρύνει τους κοινωνικούς δεσμούς

Η κηπουρική με άλλους σε έναν κοινοτικό κήπο απαιτεί ομαδική εργασία για την επίτευξη κοινών στόχων. Το να είσαι μέλος μιας μεγαλύτερης ομάδας μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία αυξάνοντας τις κοινωνικές σου σχέσεις και το σύστημα υποστήριξής σου.

[video https://vimeo.com/464888171]

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης