Το «Πράσινο Σχολείο» της Κρήτης

Χανιά, Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, ώρα 11 το πρωί. Στην αυλή του 11ου νηπιαγωγείου κάτι διαφορετικό συμβαίνει! Λιλιπούτειοι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και η εθελοντική ομάδα δράσης «Πράσινο Σχολείο» είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό σχολικό κήπο που θα αποτελέσει πεδίο περιβαλλοντικής δράσης και επαφής με τη φύση.

Φωτό: Μιχάλης Κουλιέρης
Φωτό: Μιχάλης Κουλιέρης

Τα παιδιά πήραν τα φτυαράκια τους, έσκαψαν στο χώμα και φύτεψαν. Τα παρτέρια γέμισαν με ντόπια ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, μέντα, λεβάντα, αλόη, ηλίχρυσο, μαντζουράνα, φασκόμηλο και αρμπαρόριζα. Κάθε παιδάκι υιοθέτησε ένα αρωματικό φυτό του σχολικού κήπου, έβαλε το ταμπελάκι με το όνομά του και ανέλαβε την καθημερινή φροντίδα του. Τα παιδιά πήραν και δυο μικρά φυτά ρίγανης και λεβάντας για να τα μεταφυτεύσουν στο κήπο του σπιτιού τους ώστε να μεταφερθεί το περιβαλλοντικό μήνυμα και έξω από το σχολείο, στον χώρο της οικογένειας.

Φωτό: Μιχάλης Κουλιέρης
Φωτό: Μιχάλης Κουλιέρης

Σε ξεχωριστά παρτέρια, γονείς και εκπαιδευτικοί πήρανε λάστιχα αυτοκινήτων, τα έβαψαν, τα γέμισαν με χώμα κι ετοίμασαν ένα μικρό περιβόλι από κηπευτικά και φρούτα. Σε λίγο καιρό οι μαθητές του 11ου νηπιαγωγείου μαζί με τις δασκάλες τους, τη Μαρία, την Ελένη και τη Μαρία, θα δοκιμάσουν τα δικά τους μαρούλια, θα φάνε φράουλες από τον δικό τους κήπο και θα μαζέψουν βλήτα για να τα βράσουν για το μεσημεριανό τους. Άσε που το παιχνίδι τους στην αυλή του σχολείου θα ομορφαίνει από τα καλλωπιστικά φυτά που φύτεψαν. Άσπρα και φούξια μαστιχάκια, κίτρινοι και προτοκαλί κατηφέδες έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα.

Φωτό: Μιχάλης Κουλιέρης
Φωτό: Μιχάλης Κουλιέρης

Το «Πράσινο Σχολείο» είναι μία εθελοντική μη-κερδοσκοπική ομάδα δράσης για τη διάδοση της τέχνης της κηπουρικής στα μικρά παιδιά ως μέσο γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον και περιβαλλοντικής  ευαισθητοποίησης. Πέντε παιδιά με κοινές ανησυχίες, γεωπόνοι και εκπαιδευτικοί, ο Μιχάλης, η Ιωάννα, ο Κώστας, η Μαρία κι η Αγγελική μαζευτήκαμε για να διαθέσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας και όλες τις γνώσεις μας για να μεταδώσουμε την αγάπη μας για την κηπουρική, τη φύση και το περιβάλλον στα μικρά παιδιά. Άλλωστε τα μικρά παιδιά είναι το μέλλον για ένα καλύτερο κόσμο. Όλα από εκεί θα ξεκινήσουν!

Φωτό: Μιχάλης Κουλιέρης
Φωτό: Μιχάλης Κουλιέρης

Αύριο, Κυριακή 6 Μαρτίου 2014, στις 11.00 το πρωί, πηγαίνουμε στο 35ο Νηπιαγωγείο Χανίων, σε μια ανοικτή εκδήλωση για να συνεχίσουμε τη δράση μας. Μαζί με τα παιδιά του νηπιαγωγείου, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς θα δημιουργήσουμε κι εκεί έναν σχολικό κήπο, νησίδα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Κι έπεται συνέχεια…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης