ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Η πανδημία που βιώνουμε τα δύο τελευταία χρόνια δεν είναι η πρώτη που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι. Πολλές φορές η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλες πανδημίες που στοίχισαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Τέτοια γεγονότα επηρέασαν και τους καλλιτέχνες. Πίνακες ζωγραφικής, λογοτεχνικά κείμενα, κινηματογραφικές ταινίες προσπάθησαν να απεικονίσουν όσα βίωναν και ένιωθαν οι άνθρωποι.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ «Ο Άγιος Σεμπαστιάν προσεύχεται για τα θύματα της πανώλης» του Josse Lieferinxe (περί το 1498)

Justinian-Plague

Στο κέντρο του πίνακα κυριαρχούν τα νεκρά σώματα. Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε ένα νεκρό σώμα το οποίο ετοιμάζεται να μαζέψει ένας άνθρωπος, το πρόσωπο του οποίου έχει μια έκφραση κούρασης και αγανάκτησης. Πιο πίσω υπάρχει ένα νεκρό σώμα στο έδαφος και ακόμα πιο πίσω κάποιον άνθρωπο να κουβαλάει έναν νεκρό στην πλάτη του. Τέλος στο βάθος απεικονίζεται μια πόλη από την πύλη της οποίας βγαίνει μια άμαξα με νεκρούς.

Στη δεξιά πλευρά του πίνακα αντικρίζουμε τέσσερις ανθρώπους της εκκλησίας, ο ένας διαβάζει ευχές για τους νεκρούς, ενώ όλοι δείχνουν ιδιαίτερα θλιμμένοι.

Στην αριστερή πλευρά παρατηρούμε αναστατωμένους ανθρώπους και το δείχνουν και με τις κινήσεις τους και με τις εκφράσεις τους. Μπροστά υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος λυγίζει το κορμί του πέφτοντας προς τα πίσω. Στο βάθος αντικρίζουμε ένα πλήθος ανθρώπων που με υπερβολικές κινήσεις δείχνουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Η έκφραση της γυναίκας στο βάθος είναι καταθλιπτική και γενικότερα επικρατεί ένα κλίμα θλίψης.

Πάνω από την πόλη που διακρίνεται στο βάθος του πίνακα διακρίνεται ένας άγγελος να μάχεται με έναν δαίμονα, ενώ στο στην κορυφή του πίνακα ο άγιος Σεβαστιανός, τρυπημένος από βέλη παρακαλεί γονατιστός τον Θεό που βρίσκεται σε ένα σύννεφο να σώσει τους ανθρώπους.

Τα χρώματα που κυριαρχούν στον πίνακα είναι κυρίως το λευκό των νεκρών και το κόκκινο στα ρούχα των ανθρώπων. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα μουντά και σκούρα χρώματα του φόντου που τονίζουν την θλίψη τον θρήνο και τον θάνατο.

Ο ζωγράφος πετυχαίνει να αναδείξει τον πόνο, την απελπισία και τον θρήνο των ανθρώπων για τους θανάτους της πανδημίας. Η απεικόνιση του αγίου Σεβαστιανού δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να στραφούν στη θεϊκή βοήθεια, όταν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως είναι μια πανδημία.

 

Βλάχος Χρήστος

Κίτσιου Διαμαντούλα

Χατζηπαπανικολάου Χρύσα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης