FAKE NEWS ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου για τα πάρα πολλά fake news που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή τις ψευδείς  και αβάσιμες πληροφορίες που διαδίδονται μέσω ιστοσελίδων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και blogs. Η πλειοψηφία των ψευδών ειδήσεων γύρω από τον ιό αφορά πιθανές αιτίες εμφάνισης, τρόπους διάδοσης, ενδεχόμενες θεραπείες και προληπτικά μέτρα.

Ο κόσμος διάβασε ή και πίστεψε ακόμα αυτά τα fake news για διάφορους λόγους. Ήταν ο πανικός που προκάλεσε η εξάπλωση του ιού, η πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετώπισε ο καθένας, η ασυμφωνία των ειδικών, η δυσπιστία απέναντι στο κράτος. Έτσι διαβάσαμε ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G μεταδίδουν την νόσο COVID-19, τα εμβόλια mRNA COVID-19 θα αλλάξουν το DNA μας, με το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 το σώμα μας θα μαγνητίζει μεταλλικά αντικείμενα…

Όλα αυτά τα fake news με προβληματίζουν καθώς βλέπω γύρω μου ανθρώπους να τα πιστεύουν και να προσπαθούν κι αυτοί να τα διαδώσουν. Απέναντι σε όλη αυτή την παραπληροφόρηση θα πρέπει να πιστεύουμε μόνο την γνώμη των ειδικών και όχι του κάθε άσχετου που βρίσκει ανώνυμο βήμα στο διαδίκτυο. Ακόμα, χρειάζεται να βλέπουμε κριτικά αυτές τις «ειδήσεις» και να ψάχνουμε αν είναι αλήθεια ή όχι. Τέλος, τα κράτη και οι εταιρίες του διαδικτύου πρέπει να συνεχίζουν να προστατεύουν από αυτά τα fake news τον κόσμο.

Συνοψίζοντας, το παγκόσμιο φαινόμενο των fake news μπορεί να μην τελειώνει αλλά αντιμετωπίζεται με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων μας ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι συνέπειές του.

 

Χρύσα Χατζηπαπανικολάου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης