«Γενικότερα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν μαθηματικά μοντέλα σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργήθηκε αργότερα ένας ολόκληρος κλάδος της επιστήμης των μαθηματικών, η «Επιχειρησιακή Έρευνα»» – Γράφει ο Θανάσης Κοπάδης

Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά είναι ο κλάδος των μαθηματικών που ασχολείται με τις μαθηματικές μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επίλυση προβλημάτων στους τομείς άλλων επιστημών, όπως στη Φυσική, στη Χημεία, στα Οικονομικά, στην Πληροφορική κ.α. Με τον τρόπο αυτό τα μαθηματικά χρησιμοποιούνται στις περισσότερες στιγμές της καθημερινότητάς μας, ακόμα και σε αυτές με αρνητικό πρόσημο, όπως σε έναν πόλεμο.

Μιλώντας για μαθηματικά σε εποχές πολέμου σίγουρα το μυαλό μας πάει στον μαθηματικό, πατέρα της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, Alan Turing, ο οποίος είχε αναλάβει να σπάσει τον κωδικό της εκπληκτικής μηχανής Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για την επικοινωνία τους.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης