Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

fyllo5_7Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άμεσο αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων  πολιτικών να προλάβουν μελλοντικές βίαιες συγκρούσεις στην Ευρώπη μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αρχικός σκοπός ήταν να συνδέσει τις χώρες μεταξύ τους με τη δημιουργία στενής βιομηχανικής και οικονομικής συνεργασίας. Έκτοτε,  οι αρμοδιότητες της Ε.Ε έχουν αυξηθεί ανταποκρινόμενες στις νέες προκλήσεις και πολλές επιπλέον χώρες εντάχθηκαν σε αυτή.

Σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

1950: o Γάλλος υπουργός εξωτερικών Robert Schuman  πρότεινε τη συνένωση την βιομηχανιών άνθρακα και χάλυβα της δυτικής Ευρώπης. Με τη συνθήκη του Παρισιού  ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα  Άνθρακα  και Χάλυβα (Ε.Κ.Α.Χ.)  το 1951, με έξι  μέλη: το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Δυτική Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.

1957: οι ίδιες έξι χώρες υπέγραψαν την συνθήκη της Ρώμης, δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.). Άρχισαν να αίρουν τα εμπόδια στις συναλλαγές μεταξύ των έξι χωρών και να προχωρούν προς την δημιουργία μιας «κοινής αγοράς».

1967: δημιουργήθηκαν τα θεσμικά όργανα: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

1973: η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

1981: η Ελλάδα εντάθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

1986: ένταξη της  Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

1992: με την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και εισήχθηκαν νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των  κρατών μελών. Για παράδειγμα, σε θέματα που αφορούν την άμυνα, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις. Οι ηγέτες της Ε.Ε συμφώνησαν στη δημιουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

1995: ένταξη της  Αυστρίας, Φινλανδίας και Σουηδίας.

1999: το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, το ευρώ, εγκαινιάστηκε επίσημα και 11 κράτη μέλη της Ε.Ε το υιοθέτησαν ως επίσημο νόμισμά τους.

2001: η Ελλάδα εντάχθηκε στην ζώνη του ευρώ.

2002: την 1η Ιανουαρίου το ευρώ αντικαθιστά τα εθνικά νομίσματα σε 12 από τις 15 χώρες που είναι μέλη της Ε.Ε: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, γερμάνια, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Φινλανδία.

2003: δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ε.Ε  Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία. Οι ηγέτες της Ε.Ε κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την συνταγματική συνθήκη που ένωσε όλες τις προηγούμενες συνθήκες της Ε.Ε. Δόθηκε στα κράτη μέλη προθεσμία για την κύρωση της συνταγματικής συνθήκης.

2004: Προστίθεται η Εσθονία,  το 2007 η Βουλγαρία και το 2013 η Κροατία.

Σήμερα η Ε.Ε. αποτελείται από 28  κράτη- μέλη.

Ελένη Κουγιουμουτζή

Σχολιάστε

Top