Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  προασπίζει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου. Υποβάλλει νομοσχέδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλfyllo5_4ιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεριμνά για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. από τα κράτη μέλη. Αποτελείται από τους 28 επιτρόπους, έναν για κάθε κράτος-μέλος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα της πρωτοβουλίας, μπορεί δηλαδή να προτείνει νομοσχέδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. (τους υπουργούς των κρατών μελών). Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις είτε με σκοπό την εκπλήρωση υποχρεώσεων που ορίζονται στις Συνθήκες της Ε.Ε. είτε διότι ένα άλλο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, ένα κράτος μέλος ή άλλοι ενδιαφερόμενοι τής ζήτησαν να καταρτίσει νομοθετική πρόταση. Από τον Απρίλιο του 2012, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν επίσης το δικαίωμα να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νόμους (Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών).

Προτού υποβάλει τις προτάσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί ευρείες διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των ενδιαφερόμενων μερών. Συνήθως μαζί με την εκάστοτε πρόταση δημοσιεύεται και μια εκτίμηση του πιθανού οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου που αναμένεται να έχει η προτεινόμενη νομοθετική πράξη.

Με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της   της αναλογικότητας, η Ε.Ε. νομοθετεί μόνον εφόσον η ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει καλύτερα αποτελέσματα απ” ό,τι σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Ακόμη και τότε όμως, η δράση της περιορίζεται σε ό,τι κρίνεται αναγκαίο για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων. Μετά τη θέσπιση ενός νόμου της Ε.Ε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεριμνά για την ορθή εφαρμογή του απ” όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ανδρέας Δραμουντάνης

Σχολιάστε

Top