Ο κίνδυνος των Ναρκωτικών

fyllo5_5Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν για ποικίλους λόγους στις λεγόμενες «Εξαρτησιογόνες» ή «εθιστικές» ουσίες. Εξαρτησιογόνα ουσία μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και η καφεΐνη ή η νικοτίνη. Επιστημονικά μιλώντας, με τον όρο εξαρτησιογόνες ή εθιστικές ουσίες εννοούμε τις χημικές ουσίες που προκαλούν εθισμό, μια κατάσταση στην οποία οι χρήστες διακατέχονται από μια μη ελεγχόμενη επιθυμία χρησιμοποίησης των ουσιών αυτών που οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική κατάπτωση.

Τα αποτελέσματα των ναρκωτικών στην υγεία είναι γνωστά εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τον κλάδο της ιατρικής ο οποίος προειδοποιεί ότι πολλές φορές μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι αψηφώντας τον κίνδυνο καταφεύγουν σε αυτά είτε για λόγους απόγνωσης και κοινωνικής απομόνωσης είτε διότι παρασύρονται μην υπολογίζοντας τις συνέπειες. Υπάρχουν  ναρκωτικά τα όποια μπορούν να αποβούν θανατηφόρα (π.χ. ηρωίνη). Η χρήση των ουσιών οδηγεί σε μια αίσθηση ευφορίας. Η ευφορία όμως δεν κρατάει για πολύ, αφού γρήγορα ο χρήστης περνά σε συμπτώματα όπως ο εμετός, η ναυτία, οι στομαχικές κράμπες και ο λήθαργος. Οι χρήστες που κάνουν ένεση έχουν κατεστραμμένες φλέβες και βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο να κολλήσουν σοβαρές νόσους όπως ΗΙV, ηπατίτιδα Β ή C, ή βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα αν μοιράζονται βελόνες με άλλους χρήστες. Η υπερβολική χρήση οδηγεί σε θάνατο.

Η εφηβεία είναι μια από της πιο ευαίσθητες και σημαντικές  περιόδους της ζωής ενός ανθρώπου. Στην ηλικία αυτή ένας άνθρωπος αναπτύσσει την προσωπικότητά του.  Είναι η στιγμή που καλείται να πάρει μια σειρά αποφάσεων που, πολλές φορές, θα τον ακολουθήσουν σε όλη του τη ζωή. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που θεωρείται μια από τις κρισιμότερες καμπές της ζωής του ανθρώπου! Η ανωριμότητα και η επιπολαιότητα, που είναι χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, μπορούν να οδηγήσουν σε αποφάσεις οι οποίες θα «ακολουθούν» έναν άνθρωπο για ολόκληρη την ζωή του! Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με ψυχοτρόπες ουσίες αρχίζουν από την εφηβεία. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Ένας έφηβος έχει την ανάγκη να είναι το επίκεντρο της προσοχής και κάνει τα πάντα για να προκαλέσει την προσοχή και την αναγνώριση. Με τον τρόπο που έχει δομηθεί η κοινωνία μας πολλές φορές ο «μάγκας», «το επίκεντρο της προσοχής» είναι αυτός που δεν διστάζει, αψηφά τον οποιοδήποτε κανόνα και δεν τιθασεύεται. Αυτή η νοοτροπία είναι αισθητά πιο έντονη στην εφηβεία, ένα παιδί το οποίο δεν μπορεί να διακριθεί σε κάποιο τομέα όπως το σχολείο, δέχεται ιδιαίτερη πίεση από την οικογένεια του και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της κοινωνίας, θέλοντας να δείξει μια αντίδραση σε αυτή την πίεση,  βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να αποδείξει ότι  κάνει κάτι «ξεχωριστό». Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η χρήση ναρκωτικών

Μια στιγμιαία αντίδραση και επίδειξη μπορεί να ακολουθήσει έναν άνθρωπο σε όλη του την ζωή και να του δημιουργήσει αμέτρητα προβλήματα που είναι σίγουρο πως θα τον φέρουν σε απόγνωση και η ώρα της «μετάνοιας» ίσως να αργήσει στην πορεία.  Εδώ καλείται η κοινωνία να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδείξει σε ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων ότι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης και αναγνώρισης δεν είναι τα ναρκωτικά.  Πρέπει να επισημάνει τις επιπτώσεις και να προσπαθήσει με οποιοδήποτε τρόπο να αλλάξει αυτή την νοοτροπία να βρει εναλλακτικές διεξόδους για τέτοιους ανθρώπους, να μειώσει τις απαιτήσεις ώστε να μην απογοητεύει αλλά να ενθαρρύνει. Το σχολείο, επίσης, δεν είναι εδώ για να αποθαρρύνει και να απογοητεύσει ένα παιδί που πιθανόν να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Είναι εδώ για να επιβραβεύσει τον δυνατό αλλά και να δώσει ίσες ευκαιρίες στον αδύναμο.

Γιάννης Χαιρέτης,

Αίαντας Χαρωνίτης,

Βασίλης Παρασύρης

Σχολιάστε

Top