ΑΦΟΜΟIΩΣΗ ή ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ;

ΑΦΟΜΟIΩΣΗ ή ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ;

Στη σημερινή κοινωνία, ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα ρέει προς τη χώρα μας και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες. Οι πόλεμοι, οι κακές συνθήκες διαβίωσης, η ανεργία, είναι μερικοί μόνο απ” τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Ένα απ” τα σημαντικότερα θέματα είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει μια χώρα να χειριστεί αυτούς τους ανθρώπους που εισέρχονται στα σύνορα της. Σχετικά με την ένταξη αυτών των ανθρώπων στον τρόπο ζωής της χώρας υπάρχουν δύο κυρίαρχες πολιτικές: από τη μια μεριά, η αφομοίωση των ανθρώπων αυτών στον κυρίαρχο τρόπο ζωής της χώρας ξεχνώντας τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα τους και από την άλλη, η πολυπολιτισμικότητα, ένα σύστημα στο οποίο θα υπάρχει υγιής σεβασμός και συνύπαρξη όλων των πολιτισμών.

Οι υποστηρικτές της στρατηγικής αφομοίωσης, (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο πλανητάρχης Μπάρακ Ομπάμα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καθώς και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον) πιστεύουν ότι με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, οι μετανάστες θα ωφεληθούν βελτιώνοντας την οικονομική τους κατάσταση. Η στρατηγική αυτή μπορεί να ωφελήσει οικονομικά και ένα ολόκληρο κράτος, καθώς τα πολυπολιτισμικά σχολεία κοστίζουν πολύ περισσότερο. Τέλος, το κράτος θα είναι πιο “ενωμένο” καθώς θα υπάρξει αφομοίωση των συγκεκριμένων κοινωνικών μειονοτήτων.

Απ” την άλλη πλευρά, η δεύτερη κύρια πολιτική είναι η πολυπολιτισμικότητα. Σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, υπάρχει ανοχή και σεβασμός, έτσι ώστε ο καθένας να είναι ελεύθερος να ακολουθεί τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της χώρας του. Σε μια τέτοια κοινωνία, είναι λιγότερο πιθανόν να εμφανιστούν βίαια και ακραία φαινόμενα όπως είναι ο ρατσισμός και άλλες τέτοιες συμπεριφορές. Επίσης, οι μετανάστες θα ζουν σε μία κοινωνία που θα σέβεται  και θα είναι ανεκτική στον τρόπο ζωής και  τον πολιτισμό τους.

Κλείνοντας, και οι δύο αυτές πολιτικές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Παρ” όλ” αυτά πιστεύω ότι η πολυπολιτισμικότητα είναι η καταλληλότερη πολιτική αφού στηρίζεται σε μια κοινωνία αξιών που θα δείχνει σεβασμό στην διαφορετικότητα και στην οποία θα υπάρχει μια αρμονική συμβίωση μεταξύ των μεταναστών και των κατοίκων μιας χώρας.

Γιάννης Χαιρέτης

Σχολιάστε

Top