REGGAE

eik11Η reggae είναι ένα σύγχρονο μουσικό είδος που αναπτύχθηκε στη Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε στο κυρίαρχο είδος της τζαμαϊκανής μουσικής σκηνής, ενώ παράλληλα διαδόθηκε στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αφρική, με αξιοσημείωτη απήχηση.

Οι ρίζες της ξεκινάνε από την παραδοσιακή τζαμαϊκανή μουσική. Τα κύρια μουσικά όργανα της ρέγκε  είναι η κιθάρα, το μπάσο, τα ντραμς, αλλά και παραδοσιακά κρουστά.

Το 1968 κυκλοφόρησε το τραγούδι “Do the Reggae” του συγκροτήματος  Toots and the Maytals, που ήταν σημαντικοί εκπρόσωποι του είδους. Ένας ακόμη δημοφιλής εκπρόσωπος της ρέγκε είναι ο  Jimmy Cliff, που βοήθησε σημαντικά στη διάδοση της μουσικής αυτής σε όλον τον κόσμο.

Αυτός που πραγματικά έκανε γνωστή τη ρέγκε σε όλον τον κόσμο ήταν ο  Bob Marley, ηγέτης του συγκροτήματος  The Wailers και, ίσως, ο δημοφιλέστερος καλλιτέχνης του είδους παγκοσμίως. Ο Μάρλεϊ εισήγαγε κάποιες καινοτόμες ιδέες στη ρέγκε, όπως να επιταχύνει ελαφρά το ρυθμό της, να χρησιμοποιήσει ροκ και μπλουζ κιθάρες, αλλά και γκόσπελ τραγουδιστές στα φωνητικά.

Να σημειώσουμε άλλη μία μεγάλη μορφή της μουσικής ρέγκε, τον Peter Tosh. Στην Ελλάδα, το είδος αυτό της μουσικής δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και δεν υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποί του. Πρέπει, όμως, να αναφέρουμε τους γνωστούς Locomondo (θυμηθείτε το «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα»!)

Αίαντας Χαρωνίτης

Σχολιάστε

Top