ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Ο ρατσισμός εκδηλώνεται σε άτομα άλλης χώρας, άλλης φυλής, διαφορετικής γλώσσας, διαφορετικού χρώματος στο δέρμα και διαφορετικών ηθών και εθίμων. Η πιο συνηθισμένη και ήπια μορφή είναι όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να κρατήσουν σε απόσταση τα άτομα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό συμβαίνει γιατί νομίζουν ότι είναι ανώτεροι απέναντι στα άτομα που είναι διαφορετικά.

Ο ρατσιστής θα βρει σαν κίνητρο για να κοροϊδέψει, χτυπήσει ή απαξιώσει έναν άνθρωπο την εξωτερική του εμφάνιση ή κάποιες ιδέες του. Για παράδειγμα, για ένα ρατσιστή ένας άνθρωπος με μαύρο χρώμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αράπης ή νέγρος» (προσβλητικές ονομασίες που δόθηκαν σε  Αφρικανούς παλαιότερα) μόνο και μόνο για να τον προσβάλει ή να τον κάνει να νιώσει άσχημα. Ένας άνθρωπος διαφορετικής θρησκείας μπορεί να κυνηγηθεί από «αλλοθρήσκους» του. Έτσι, οι Εβραίοι κυνηγήθηκαν από τους ναζί (κατά την διάρκεια  του Β” παγκοσμίου πολέμου) και θανατώθηκαν βάναυσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όλα αυτά (και ακόμα περισσότερα ) θεωρούνται λόγοι για κάποιον να είναι ρατσιστής και να θεωρεί ανθρώπους ίσους με αυτόν ως κατώτερους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι διαφορές είναι μόνο κοινωνικοπολιτικές και όχι γενετικές.

Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά αποτελούν πρόσχημα που μπορεί να οδηγήσει σε ρατσιστική συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, οι ρατσιστικές αντιλήψεις δε στηρίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις, αλλά αποτελούν κοινωνικά στερεότυπα. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου δεν έχουν καμιά σχέση με τη νοημοσύνη,  τις ικανότητες ή την άξια του. Επειδή όμως οι ρατσιστές θέλουν να πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι, βασίζουν την ιδέα της ανωτερότητάς τους στα χαρακτηριστικά αυτά, όπως για παράδειγμα στο χρώμα του δέρματος. Οι ρατσιστικές τάσεις πηγάζουν ουσιαστικά και κυρίως από την εκπαίδευση που έχει λάβει ένας άνθρωπος και όχι από την ανωτερότητα της μιας ή της άλλης ομάδας ανθρώπων.

Σύμφωνα με μελέτες, το γενετικό υλικό δύο άγνωστων ανθρώπων -  όσο διαφορετικοί και αν φαίνονται – είναι σχεδόν ταυτόσημο, πράγμα που σημαίνει ότι η διαφορετικότητα που μας προκαλεί καχυποψία είναι  απόρροια διάφορων εξωτερικών παραγόντων. (πχ. το κλίμα, ο γεωγραφικός τόπος, κ.α.)

Αντιγόνη Βουϊδάσκη, Ελευθερία Κοντόκαλου (Γ1)

Ειρήνη Παρασύρη, Αντιγόνη Παρασύρη Αίαντας Χαρωνίτης, Βασίλης Παρασύρης,

Αντιγόνη Παρασύρη, Ολυμπία Νικηφόρου, Γιάννης Χαιρέτης (Γ2)

 

Σχολιάστε

Top