Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι το κατεξοχήν διακυβερνητικό όργανο της ευρωπαϊκής ένωσης, διάδοχο συνόδων κορυφής και αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής ένωσης και των πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής. Το συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστον κάθε 2 φόρες το χρόνο (και άλλες άτυπα). Έχει αυξημένο ρόλο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημιουργήθηκε το 1974 ως ένα ανεπίσημο φόρουμ συζήτησης μεταξύ των αρχηγών κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε. Με  τη συνθήκης του Μάαστριχτ του 1992 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέκτησε επίσημη υπόσταση και κεντρικό ρόλο στον καθορισμό και την προώθηση των γενικών πολιτικών προσανατολισμών της Ε.Ε. Από το 2009, μετά από τις αλλαγές που εισήγαγε η συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί ένα από τα 7 θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;

- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαράσσει το γενικό πολιτικό προσανατολισμό και καθορίζει τις προτεραιότητες της Ε.Ε. Δεν είναι νομοθετικό θεσμικό όργανο της Ε.Ε., δηλαδή ούτε διαπραγματεύεται ούτε εκδίδει νόμους, αλλά ορίζει το πολιτικό θεματολόγιο της Ε.Ε.

Λήψη Αποφάσεων

- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει κατά κύριο λόγο τις αποφάσεις του με συναίνεση. Ωστόσο, σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις, fyllo5_3που προβλέπονται στις συνθήκες της Ε.Ε., αποφασίζει με ομοφωνία ή ειδική πλειοψηφία

Σύνοδοι του ευρωπαϊκού συμβουλίου

-  Το ευρωπαϊκό συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές το εξάμηνο. Οι σύνοδοι του, γνωστές και ως Σύνοδοι Κορυφής της Ε.Ε., πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προεδρεύει των συνόδων και μπορεί να συγκαλεί και έκτακτες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετέχει στην έναρξη κάθε συνόδου, όπου εκθέτει τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναλόγως των θεμάτων που εξετάζονται, μπορεί να προσκληθούν να συμμετάσχουν στις συνόδους και άλλα άτομα, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

                               Γιώργος Δαμαβολίτης,

Σχολιάστε

Top