ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

thumb

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Είμαστε πιο κοντά στα μυρμήγκια απ’ ό,τι στις πεταλούδες. Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν πολύ ελεύθερο χρόνο.

 Gerald Brenan, 1894-1987, Βρετανός συγγραφέας

 

Έχουν περάσει κιόλας 3 μήνες από τότε που άνοιξαν τα σχολεία ! Κάθε πρωί οι αυλές των σχολείων γεμίζουν με παιδιά .

Όλα τα φροντιστήρια έχουν ανοίξει και οι μαθητές τρέχουν να προλάβουν όλα τους τα μαθήματα και οι γονείς τρέχουν να τους βοηθήσουν στις μετακινήσεις τους ,έτσι δεν μένει ελεύθερος χρόνος ούτε για τους μαθητές αλλά ούτε και για τους γονείς !

Έχουν λοιπόν τα παιδιά ελεύθερο χρόνο, και πόσο σημαντικός είναι?

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι η ελεύθερη ώρα του μαθητή είναι χάσιμο χρόνου ,πράγμα εντελώς λάθος.

Ο ελεύθερος χρόνος, ειδικά για τον έφηβο είναι πολύ σημαντικός .

Ο έφηβος μπορεί να γνωρίσει τον εαυτό του και να διαμορφώσει τις αξίες και τα ιδανικά του. Εκεί ακριβώς είναι που αρχίζει να κάνει σχέδια και όνειρα για το μέλλον του .

Άρα καταλαβαίνουμε ότι όσο λιγότερος ο ελεύθερος χρόνος ,τόσο λιγότερα και τα όνειρα για το μέλλον και την ζωή του μαθητή .Αντίθετα με τις ανάγκες της ηλικίας τους ,οι έφηβοι είναι αναγκασμένοι να τρέχουν για να προλάβουν τις δραστηριότητες του σχολείου και τις εξωσχολικές, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το άγχος και να μειώνεται ο ελεύθερος χρόνος του μαθητή .Όταν λείπει ο ελεύθερος χρόνος ο μαθητής δεν μπορεί να αποδώσει στα μαθήματά του και έτσι λειτουργεί μηχανικά χωρίς να μπορεί να εμβαθύνει στην ουσία τους. Καθώς περνά ο καιρός ο μαθητής παθαίνει υπερκόπωση και επειδή δεν μπόρει να τα καταφέρει νοιώθει ότι υστερεί ,με αποτέλεσμα να παθαίνει κατάθλιψη .

Στο μέλλον οι σημερινοί νέοι θα είναι οι αυριανοί ενήλικες οι οποίοι θα τρέχουν να προλάβουν τις υποχρεώσεις και θα δημιουργούν κενά συναισθηματικά και ανασφάλειες που θα θυμίζουν γερασμένα άτομα.

Άρα καταλαβαίνουμε την αξία του ελεύθερου χρόνου πόσο σημαντική είναι !

 

Σχολιάστε

Top