ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

afroditi

Η ζωγραφική ανήκει στις καλές τέχνες και είναι η τεχνη της παραγωγής ή αναπαράστασης μίας πραγματικής ή φανταστικής εικόνας, μέσω προσωπικής εργασίας, με την βοήθεια φυσικών η ηλεκτρονικών μέσων.

 

Ιστορία

Τα παλαιότερα γνωστά έργα ζωγραφικής ανακαλύφθηκαν από σπηλαιολόγους στο Γκροτ Σωβέ (Γαλλικά: Chauvet) στην Γαλλία το 1994. Οι ζωγραφιές αυτές, που απεικονιζουν ζώα και κυνηγούς θεωρούνται από ορισμένους παλαιοντολόγους, ότι είναι περίπου 32.000 ετών. Είναι χρωματισμένα με κοκκινη ώχρα και μαύρο.

Μέσα

Για να ζωγραφίσει κάποιος χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας σχημάτων και χρωμάτων, όπως το πινέλο, η γραφίδα, το μολύβι κλπ, πάνω σε υλικά που θέλει να περιέχουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως χαρτί, ύφασμα, κλπ για ζωγραφική με φυσικά μέσα ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα περιφερειακά του (όπως το ποντίκι και η πινακίδα σχεδίασης (drawing pad)) για ηλεκτρονική ζωγραφική.

ΖΩΓΡΑΦΟΙ

 

Ραφαήλ Σάντσιο

O Ραφαήλ ή Ραφαέλο Σάντσιο (ιταλ. Raffaello Sanzio, 28 Μαρτίου ή 6 Απριλίου 1483 – 6 Απριλίου 1520) ήταν Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας της ύστερης Αναγέννησης. Υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες της εποχής του, του οποίου η φήμη και η αξία υπήρξαν ανάλογες με εκείνες του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Γεννήθηκε στο Ουρμπίνο και μαθήτευσε αρχικά στο πλευρό του πατέρα του, Τζιοβάνι Σάντι, και αργότερα εκπαιδεύτηκε στο εργαστήριο του Περουτζίνο. Παράλληλα, ήρθε νωρίς σε επαφή με κύκλους μορφωμένων ουμανιστών.

 

Μιχαήλ Άγγελος

Ο Μικελάντζελο ντι Λοντοβίκο Μπουοναρότι Σιμόνι (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, 6 Μαρτίου 1475 – 18 Φεβρουαρίου 1564), γνωστός περισσότερο ως Μιχαήλ Άγγελος, ήταν γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης. Σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς στην ιστορία της τέχνης. Υπήρξε ο μοναδικός καλλιτέχνης της εποχής, του οποίου η βιογραφία εκδόθηκε πριν το θάνατό του, στους Βίους του Τζόρτζιο Βαζάρι, ο οποίος επέλεξε να τον τοποθετήσει στην κορυφή των καλλιτεχνών, χρησιμοποιώντας για τον Μιχαήλ Άγγελο το προσωνύμιοο θεϊκός (Il Divino). Στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι νωπογραφίες που φιλοτέχνησε για το Παπικό παρεκκλήσιο του Βατικανού (Καπέλα Σιξτίνα), τοάγαλμα του Δαβίδ και η Πιετά (αποκαθήλωση) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.

 

Σάντρο Μποτιτσέλλι

Ο Αλεσσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι (Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi) (1444/1445 – 17 Μαΐου 1510), γνωστός περισσότερο ως Σάντρο Μποττιτσέλλι, (Sandro Botticelli) ήταν διακεκριμένος Ιταλός ζωγράφος της αναγέννησης. Αποτέλεσε έναν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες της εποχής του, του οποίου η φήμη άρχισε να εξανεμίζεται κατά τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν οι φιλοσοφικές ιδέες που διαπερνούσαν τους πίνακές του άρχισαν να εκτοπίζονται. Το ενδιαφέρον για το έργο του αναθερμάνθηκε στα μέσα του 19ου αιών, αποκτώντας τη θέση και την αναγνώριση που κατέχει μέχρι σήμερα.

 

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

(15 Απριλίου 1452- 2 Μαΐου 1519) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος,γεωμέτρης και επιστήμονας που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης. Θεωρείται αρχετυπική μορφή του Αναγεννησιακο Ουμανιστή, του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Homo Universalis και μια ιδιοφυής προσωπικότητα. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του βρίσκονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.

 

Παμπλο Πικάσο

Ο Πάμπλο Ντιέγο Χοσέ Φρανθίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ υ Πικάσο ή απλά Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου 1881 – 8 Απριλίου 1973) ήταν Ισπανος ζωγράφος. Είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Επαγγέλματα που σχετίζονται με τη Ζωγραφική :

Επάγγελμα: ΓΚΑΛΕΡΙΣΤΑΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Η έκθεση, η προβολή, η διακίνηση και η πώληση έργων τέχνης είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο γκαλερίστας είναι ο σύμβουλος που βοηθάει τον πελάτη να επιλέξει το έργο τέχνης που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και καλύπτει τις ανάγκες του. Αρχίζει την καθημερινή εργασία του τακτοποιώντας τα έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, λιθογραφίες, έπιπλα κ.ά.), στο κατάστημά του, πριν αρχίσει η προσέλευση πελατών. Στη συνέχεια, υποδέχεται τους πελάτες και ανάλογα με το έργο που τους ενδιαφέρει, παρέχει τις σχετικές πληροφορίες ή όσα στοιχεία του ζητηθούν (παλαιότητα, τεχνοτροπία, προέλευση κ.ά.), και αφού συμφωνήσουν στην τιμή, τους πουλά το έργο που επέλεξαν. Συνήθως εκτελεί και διάφορες άλλες εργασίες, όπως είναι η παραλαβή των έργων τέχνης, η τοποθέτησή τους σε κατάλληλες θέσεις, η διαμόρφωση της βιτρίνας, η συσκευασία του εμπορεύματος, η καθαριότητα του καταστήματος κ.ά. Πολλές φορές, ακόμη, διαθέτει την αίθουσα (γκαλερί) για τη διοργάνωση και την παρουσίαση καλλιτεχνικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπου διάφοροι καλλιτέχνες (διάσημοι, νέοι, άγνωστοι) εκθέτουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους στο κοινό. Έργο του, συχνά, αποτελεί και η προσπάθεια ανάπτυξης συνεργασιών με διάφορους φορείς, ιδρύματα, καλλιτεχνικά επιμελητήρια, εκδοτικούς οίκους κ.λπ., προκειμένου να επιτύχει κάποια χρηματοδότηση, ενώ κάποιο μέρος από τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν συχνά διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τέλος, μέσω της εργασίας του, συμβάλλει στην ανάδειξη, την προβολή και την πώληση των έργων τέχνης και την προώθηση των καλλιτεχνικών τάσεων και απόψεων των δημιουργών τους.

Σπουδές:

Δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές για την άσκηση του επαγγέλματος. Η ύπαρξη, όμως, κάποιου χρηματικού κεφαλαίου για τη δημιουργία της επιχείρησης που ειδικεύεται στην εμπορία και πώληση έργων τέχνης, καθώς και βασικών γνώσεων που σχετίζονται με την οικονομική και λογιστική διαχείριση, οργάνωση και λειτουργία του καταστήματος είναι χρήσιμες, για την ευκολότερη άσκηση του επαγγέλματος. Σπουδές μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στις θεωρητικές σπουδές τέχνης ή στις εικαστικές τέχνες. Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα και χορηγείται πτυχίο επιπέδου 4. Οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα, όπως Ιστορία της Τέχνης, Θεωρία του Χώρου – Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Εισαγωγή στη Φιλοσοφία και την Αισθητική, Διδακτική της Τέχνης, Ειδικά Θέματα Ιστορίας της Τέχνης και Ειδικά Θέματα Θεωρίας της Τέχνης κ.λπ. Σχετικές γνώσεις παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ εποπτείας ΟΕΕΚ (Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών), σε σχολές του ΟΑΕΔ αλλά και σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, με την προϋπόθεση όμως ότι οι τίτλοι αναγνωρίζονται από το κράτος για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Επάγγελμα: ΓΛΥΠΤΗΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Eίναι ο καλλιτέχνης που με οδηγό την εμπνευσή του δημιουργεί έργα τέχνης, όπως ολόγλυφες μορφές, ανάγλυφες παραστάσεις διάφορες συνθέσεις και διακοσμητικά σύνολα. Έτσι ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιεί λαξεύει μάρμαρο ή πέτρα, σαλίζει ξύλο, χύνει μέταλλο ή πλάθει πηλό και γύψο. Επίσης ανάλογα με την εξειδίκευση και την τεχνοτροπία του δημιουργεί έργα σύνθετα ή απλά χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και αντικείμενα όπως γυαλί, μεταλλικά ελάσματα, χαρτί, πλαστικό κ.α. Στο πρώτο στάδιο της εργασίας του, μελετάει το σχέδιο του ανάγλυφου ή του γλυπτού που θέλει να κατασκευάσει, που του παρέδωσε ο σχεδιαστής ή μπορεί να εμπνεύστηκε ο ίδιος. Στη συνέχεια, επιλέγει το κατάλληλο υλικό που θα χρησιμοποιήσει και αποτυπώνει με ακρίβεια επάνω του το σχέδιο. Μετά σκαλίζει το υλικό, αφαιρεί τα περιττά κομμάτια και λειαίνει την επιφάνεια με τα κατάλληλα για την περίπτωση εργαλεία, για να σχηματιστεί σταδιακά η μορφή του έργου. Για την εργασία του χρησιμοποιεί καβαλέτα γλυπτικής, οξυγόνο, φορητά ηλεκτρικά εργαλεία, σπάτουλες, καλέμια, σμυρίγδια και ειδικά μηχανήματα, ανάλογα με το υλικό που επεξεργάζεται.

Σπουδές:

Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα και χορηγείται πτυχίο επιπέδου 4.

Βασικές γνώσεις της γλυπτικής τέχνης μπορεί να αποκτήσει κανείς μέσα από σεμινάρια και μαθήματα που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι, διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα που λειτουργούν σε Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ή με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία. Ο γλύπτης μπορεί να ειδικευτεί στην επεξεργασία συγκεκριμένου υλικού ή τεχνοτροπίας, για τη δημιουργία έργων τέχνης διαφορετικής, κάθε φορά, χρήσης.

Επάγγελμα: ΕΙΔΙΚΟΣ (ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Αντικείμενο της εργασίας του είναι η ολοκληρωμένη σχεδίαση προϊόντων και συστημάτων με τη δημιουργική χρήση γνώσης και ιδεών από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών και των επιστημών, με έμφαση στην χρήση νέων τεχνολογιών. Ειδικότερα, ο ειδικός σχεδιασμού προϊόντων συνδυάζει και εφαρμόζει διάφορες μεθόδους ηλεκτρονικής μοντελοποίησης προϊόντων και συστημάτων που επικεντρώνονται στην αισθητική και λειτουργική ανάλυση προϊόντος, στη μορφολογική ανάλυση και βελτιστοποίηση πολύπλοκων συστημάτων και γενικότερα στην ολιστική θεώρηση του κύκλου ανάπτυξης προϊόντος. Είναι σε θέση να παρεμβαίνει δημιουργικά σε όλες τις φάσεις του «κύκλου ζωής» ενός προϊόντος ή συστήματος, ξεκινώντας από την αναγκαιότητα της ύπαρξής του, τη μορφή του, την κατασκευή πρωτοτύπων, μέχρι και τη σχεδίαση της παραγωγής του, εξασφαλίζοντας την αισθητική και την ευχρηστία του. Για την εκτέλεση της εργασίας του χρησιμοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα αρχιτεκτονικής σχεδίασης προϊόντων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (computer-aided design/engineering – CAD/CAE).

Σπουδές:

Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σύρος), όπου η φοίτηση διαρκεί πέντε έτη και απαιτείται εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και πρακτική εξάσκηση. Στο τμήμα αυτό λειτουργεί επίσης, σε σύμπραξη με το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του AΤΕΙ Πειραιά και το τμήμα Αυτοματισμού του AΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων», το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Το αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η ολοκληρωμένη σχεδίαση καινοτόμων Διαδραστικών Προϊόντων και Συστημάτων και η ολοκληρωμένη Σχεδίαση Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων. Η ελάχιστη διάρκεια για την απόκτηση ΜΔΕ είναι τρία διδακτικά εξάμηνα. Τέλος, σπουδές παρέχονται και σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

Επάγγελμα: ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Ο ζωγράφος φιλοτεχνεί πρόσωπα, τοπία, αντικείμενα ή συνδυασμούς σχημάτων και χρωμάτων σε σταθερές επιφάνειες από μουσαμά, χαρτί, ξύλο και άλλα υλικά. Με οδηγό την έμπνευσή του, συλλαμβάνει ένα σχέδιο που θέλει να αποτυπώσει και αποφασίζει για την τεχνοτροπία ή την τεχνική ολοκλήρωσής του. Αρχικά, διαλέγει τα κατάλληλα υλικά για την καλύτερη απόδοση του έργου, στη συνέχεια σχεδιάζει στο μουσαμά, στο χαρτί ή στο ξύλο το περίγραμμα του σχεδίου που θέλει να φιλοτεχνήσει, επιλέγει τα κατάλληλα χρώματα ή διάφορες αποχρώσεις τους και τέλος, χρωματίζει τον πίνακα για να δημιουργηθεί σιγά – σιγά η τελική μορφή του έργου. Συχνά δουλεύει με ζωντανό μοντέλο φτιάχνοντας πορτραίτα. ʼλλοτε, πάλι, φιλοτεχνεί τοπία και δουλεύει σε εξωτερικούς χώρους, ή αντικείμενα που βλέπει ή έχει κρατήσει στη μνήμη του. Για την προώθηση της δουλειάς του, συνεργάζεται με ιδιοκτήτες εκθεσιακών χώρων και καταστημάτων τέχνης ή διατηρεί ατομικό εργαστήριο και εικαστικό χώρο. Συχνά, έρχεται σε επαφή με ειδικούς που αναλαμβάνουν την προβολή του καλλιτεχνικού του έργου. Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί διάφορα υλικά ζωγραφικής, όπως πινέλα, χρώματα, παλέτα, καβαλέτα, μουσαμά, χαρτί, ξύλο, κάρβουνο, μολύβι, μελάνια, νερομπογιές, λάδια, διαλυτικά, αυγό, χρυσόσκονη και άλλα υλικά.

Σπουδές:

Σπουδές ζωγραφικής παρέχονται στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα και χορηγείται πτυχίο επιπέδου 4. Ακόμη, στη σχολή Γραφικών Τεχνών του AΤΕΙ Αθηνών, όπου η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα (7 εξάμηνα μαθήματα και 1 εξάμηνο πρακτική άσκηση) και απονέμεται πτυχίο επιπέδου 4, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε συναφείς σχολές των Α.Ε.Ι. Σπουδές παρέχονται και στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

Βασικές γνώσεις ζωγραφικής μπορεί να αποκτήσει κανείς μέσα από σεμινάρια και μαθήματα που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι, διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα που λειτουργούν σε Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) ή με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία, αξιοποιώντας και ενισχύοντας το ταλέντο του.

Επάγγελμα: ΚΗΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Ο Κηροπλάστης παρασκεύαζε τα κεριά σε εργαστήριο κηροποϊίας, που απασχολούσε συνήθως 3-4 άτομα. Κατασκεύαζε κεριά και λαμπάδες σε διάφορα μεγέθη που καθόριζε με βάση το βάρος και συγκεκριμένα νούμερα για κάθε κατηγορία.

Ο τρόπος παρασκευής ήταν ο εξής: μέσα σε μεγάλα χτιστά καζάνια ή μπακιρένια δοχεία έριχνε την πρώτη ύλη, την κηρήθρα. Κάτω από το καζάνι άναβε φωτιά με ξύλα, που έλιωναν την κηρήθρα και στη συνέχεια προσέθετε λίγο θειάφι. Μετά τύλιγε λεπτό σχοινί σε μακρόστενα σιδερένια τελάρα. Έβρεχε το σχοινί με υγρό θειάφι, για να είναι εύφλεκτο και βουτούσε τα τελάρα στο καζάνι με τη λιωμένη κηρήθρα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβανόταν πολλές φορές μέχρι το κερί να αποκτήσει το επιθυμητό πάχος. Όταν το κερί πάγωνε, έκοβε από πάνω και από κάτω τα σχοινιά, τα οποία είχαν περιβληθεί με κερί και κόβοντας τα στη μέση είχε δύο σειρές κεριά. Όταν ήθελε τα κεριά να έχουν άρωμα, έριχνε στο μείγμα λιβάνι λιωμένο.

Αφού τα κεριά στέγνωναν καλά, ακολουθούσε το γυάλισμα και το φινίρισμά τους. Σήμερα πλέον τα κεριά παρασκευάζονται σε εργοστάσια και εργαστήρια που είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα.

Σπουδές:

Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές. Αρκεί η πρακτική άσκηση και η εκμάθηση του κύκλου εργασιών κοντά σε έναν επαγγελματία.

 

Επάγγελμα: ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Ο σκιτσογράφος με την πένα του και το καυστικό του χιούμορ, δημιουργεί εικόνες και σκίτσα είτε με το χέρι είτε με τη βοήθεια των Η/Υ, που αρχικά ξαφνιάζουν και στη συνέχεια γίνονται γνώριμες και οικείες φιγούρες, καθώς σχολιάζουν την πραγματικότητα. Η παρέμβαση της πινελιάς του, προσθέτει γλαφυρό ή και αιχμηρό σχόλιο στο γραπτό λόγω, αναδεικνύοντας το νόημα του κειμένου. Ο σκιτσογράφος, θεωρείται πλέον αναπόσπαστο και βαρύνουσας σημασίας μέλος του προσωπικού μίας εφημερίδας ή ενός περιοδικού. Ειδικότερα, είναι ο δημιουργός των σκίτσων και των γελοιογραφιών, που δημοσιεύονται στα έντυπα, με τα οποία σατιρίζονται πρόσωπα και καταστάσεις της δημόσιας ζωής. Ο ρόλος της γελοιογραφίας- σκιτσογραφίας έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και πέρασε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας ως ένα αυτοτελές δημοσιογραφικό και εικαστικό στοιχείο, που συνήθως προσφέρει βαθύτερο και αποτελεσματικότερο σχολιασμό της επικαιρότητας, ενώ πολύ συχνά αποτελεί στοιχείο προσδιορισμού της φυσιογνωμίας και του στυλ του συγκεκριμένου εντύπου.

Σπουδές:

Σπουδές στις Εικαστικές και Πλαστικές Τέχνες, με περαιτέρω εξειδίκευση στο σκίτσο και τη γελοιογραφία μπορούν να γίνουν στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (πρώην Επιστημών της Τέχνης) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που βρίσκεται στο 4ο επιστημονικό πεδίο, ενώ για την εισαγωγή υποψηφίων φοιτητών, απαιτείται η εξέταση στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο», η δε φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα. Το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2000. Οι σπουδές στο τμήμα αυτό, συμπεριλαμβάνουν τόσο θεωρητικές όσο και εργαστηριακές προσεγγίσεις του αντικειμένου (εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων, γραφικών τεχνών, φωτογραφίας). Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τις θεωρητικές και πρακτικές σπουδές των πλαστικών τεχνών, με τις εφαρμοσμένες τέχνες, το σχέδιο (γκράφιτι, computer graffiti), το σκίτσο (κόμικ – κινούμενο σχέδιο), και την τρισδιάστατη κινούμενη εικόνα, όπως επίσης και με μαθήματα σχετικά με τις Επιστήμες της Τέχνης (ιστορία των τεχνών, φιλοσοφία της τέχνης, αισθητική, κοινωνιολογία και ανθρωπολογία της τέχνης, διδακτική της τέχνης) και με εξειδικευμένες σπουδές (πολιτιστικοί θεσμοί, διοίκηση – διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς). Οι πτυχιούχοι του παραπάνω τμήματος, έχουν τη δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Σπουδές, επίσης, παρέχονται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την προϋπόθεση βέβαια για την περαιτέρω εξειδίκευση στο σκίτσο και τη γελοιογραφία.

Συναφείς σπουδές και σε επιμέρους αντικείμενα σπουδών σκίτσου και γελοιογραφίας ή πρακτικής άσκησης μπορούν να γίνουν στα τμήματα των ΑΤΕΙ Εφαρμοσμένων Τεχνών (Γραφικών Τεχνών και Γραφιστικής), ενώ απαιτείται λόγω ιδιομορφίας του επαγγέλματος αυτού, περαιτέρω εξειδίκευση.

Βέβαια, εκείνο που είναι απαραίτητο να σημειωθεί είναι ότι, οι περισσότεροι γνωστοί γελοιογράφοι είναι δυνατόν να προέρχονται από άλλους χώρους σπουδών, είναι αυτοδίδακτοι στο σκίτσο και τη γελοιογραφία ή συμπλήρωσαν αργότερα τις σπουδές τους, με βασικό εφόδιο και προσόν, το έμφυτο ταλέντο και το πηγαίο χιούμορ.

Επάγγελμα: ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Αντικείμενο της εργασίας του είναι ο σχεδιασμός του χώρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ειδικότερα, ο σχεδιαστής για ΑΜΕΑ φροντίζει για την αρχιτεκτονική διαρρύθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έτσι ώστε να είναι λειτουργικοί για άτομα με αναπηρίες και να διευκολύνουν τις καθημερινή τους ζωή. Έτσι, σχεδιάζει ειδικές ράμπες σε όλα τα σημεία διέλευσης πεζών, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε τροχήλατα καροτσάκια, ειδικούς διαδρόμους σε σταθμούς τρένων, μετρό, αεροδρομίων κ.λπ., ειδικές θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, εξωτερικούς και εσωτερικούς ανελκυστήρες εξοπλισμένους με ηχητική σήμανση και γραφή Braille καθώς και με μεγάλο άνοιγμα θυρών για τα αναπηρικά καροτσάκια. Ακόμη, ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται στο σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου κατοικιών για άτομα με αναπηρίες, αλλά και στη διαρρύθμιση κοινόχρηστων χώρων, δημόσιων κτιρίων και υπηρεσιών, νοσοκομείων, μουσείων, εκκλησιών, αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολείων και χώρων αναψυχής (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σινεμά κ.ά.). Επίσης σχεδιάζει ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες για ΑΜΕΑ, ευρύχωρες, με χρωματική διαφοροποίηση στους τοίχους για τα άτομα με προβλήματα όρασης, εξοπλισμένες με οριζόντιους χειρολισθήρες, ειδικούς καθρέπτες, τηλέφωνα έκτακτης βοήθειας, ειδικές χειρολαβές και γενικότερα είδη κιγκαλερίας ειδικών προδιαγραφών για χρήση από αναπήρους. Για ιδιωτική χρήση, τα μπάνια είναι ειδικά διαμορφωμένα με χαμηλό ντους, καρέκλα ντους, κάθετες και οριζόντιες χειρολαβές, ανυψωτή τουαλέτας και ανακλινόμενο καθρέφτη.

Σπουδές:

Ο σχεδιαστής χώρων για άτομα με ειδικές ανάγκες είναι απόφοιτος της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πάτρας, του Πανεπιστημίου Θράκης (Ξάνθης), ή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλου). Η φοίτηση διαρκεί πέντε έτη και απαιτείται εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, ενώ μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Βοηθητική είναι επίσης η κατάρτιση του σε θέματα ψυχολογίας και ευαισθητοποίησης σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού.

Επάγγελμα: ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΟΣ (ZΩΓΡΑΦΟΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ)

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Ο τοιχογράφος (ζωγράφος τοιχογραφιών), ασχολείται με τη ζωγραφική σε μεγάλες επιφάνειες. Μπορεί να κάνει από απλές διακοσμητικές επεμβάσεις αλλά και πολύπλοκες συνθέσεις που να ξεγελούν το μάτι με την αληθοφάνειά τους (η τεχνική αυτή ονομάζεται trompe l’oeil – οπτική πλάνη), όπως ένα παράθυρο ζωγραφισμένο στον τοίχο ή μια βιβλιοθήκη, τα οποία δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι τοιχογραφίες παρά μόνο εάν τα κοιτάξει από κοντά. Η τοιχογραφία εφαρμόζεται όχι μόνο σε τοίχους και ταβάνια, αλλά και σε έπιπλα και άλλες επιφάνειες. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές τοιχογραφίας, όπως το Fresco, το Secco και το Mezzo fresco.

Σπουδές:

Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα και χορηγείται πτυχίο επιπέδου 4.

Σπουδές παρέχονται και στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

Βασικές γνώσεις τοιχογραφίας μπορεί να αποκτήσει κανείς και μέσα από σεμινάρια και μαθήματα που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι, σε επιμορφωτικά προγράμματα που λειτουργούν σε Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ή με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία, αξιοποιώντας και ενισχύοντας το ταλέντο του.

 

Πορφύρη Σοφία

Τσούλου Ευαγγελία

Φασίτσα Ελισάβετ

Γ2 2013-2014

 

Σχολιάστε

Top