Ένστολα επαγγέλματα

ΕΝ

Ένστολα επαγγέλματα

 Ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, αεροπορία, ναυτικό

Ένοπλες δυνάμεις

 Επάγγελμα

Υπερασπίζομαι την Πατρίδα

 Έχουν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια από τότε που η χώρα έλαβε μέρος για τελευταία φορά σε πολεμικές συγκρούσεις. Είχαν προηγηθεί όμως 50 χρόνια κατά τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις μας πολέμησαν πολλές φορές και με πολλά θύματα. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν να είμαστε σίγουροι, ότι δεν θα γίνουν πλέον πόλεμοι στη γειτονιά μας. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πιθανόν να μας οδηγήσουν σε συμμετοχή σε πολέμους εκτός της περιοχής μας. Γι΄ αυτό οι Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων προετοιμάζουν τους νέους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για πόλεμο και όχι για εργασία ενός τυπικού δημοσίου υπαλλήλου. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ισχυρές Ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίζουν το ότι οι πιθανοί εχθροί μας θα διστάσουν να μας επιτεθούν και ότι, αν το τολμήσουν, θα ηττηθούν.Όμως οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις βασίζονται σε καλά εκπαιδευμένους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες. Η ευθύνη, λοιπόν, των Στρατιωτικών Σχολών είναι μεγάλη αφού πρέπει να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε και τα ακόλουθα: • Η ζωή μέσα στις στρατιωτικές σχολές είναι σκληρή γιατί οι σπουδαστές εκπαιδεύονται και στρατιωτικά και επιστημονικά συγχρόνως. • Το επάγγελμα του αξιωματικού ή υπαξιωματικού είναι δύσκολο ακόμη και κατά τη διάρκεια της ειρήνης. Τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν συχνές μεταθέσεις, πρέπει να είναι συνεχώς αποδοτικοί στην εργασία τους, πολλές φορές εργάζονται και εκτός ωραρίου, δεν δικαιούνται υπερωρίες κ.λπ.

Aκαδημίες

Εμπορικού Ναυτικού

Στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναζητούν την επαγγελματική εξασφάλιση αλλά και νέους δρόμους που θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα έκφρασης του χαρακτήρα τους και βέβαια ικανοποίηση στη ζωή τους.   Οι νέοι που επιλέγουν «το δρόμο της θάλασσας» φαίνεται να αναζητούν κάτι περισσότερο: τη δράση, την περιπέτεια, τη γνωριμία νέων τόπων και ανθρώπων, την αίσθηση της «φυγής» και της περιπλάνησης! Παράλληλα, με την επιλογή αυτή, επενδύουν σε έναν τομέα της οικονομίας, την εμπορική ναυτιλία, που Ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (53,7%) και ο στόλος ελληνικής πλοιοκτησίας, υπό ελληνική ή ξένη σημαία, ο μεγαλύτερος στον κόσμο (16%). Διακινεί το 90% του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου και εισφέρει πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια σε ναυτιλιακό συνάλλαγμα που χρειάζεται η χώρα μας για να καλύψει το εμπορικό της ισοζύγιο. Συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση εργατικού δυναμικού και προσφέρει στους νέους σταδιοδρομία υψηλών απαιτήσεων και απολαβών. Παράλληλα, δραστηριοποιεί και 16 άλλους κλάδους της οικονομίας όπως ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμούς, χρηματοδοτήσεις, ασφαλίσεις, πρακτορεύσεις, υπηρεσίες νηογνωμόνων κ.λπ. Συνεπώς, οι νέοι που αποφασίζουν να φοιτήσουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού επενδύουν σε δύοίναι ιδιαίτερα δυνατός και διαρκώς αναπτυσσόμενος. πολύ σημαντικά «κεφάλαια» επιτυχίας: στην άσκηση σε ένα επάγγελμα που ταιριάζει ιδιαίτερα με την προσωπικότητά τους και τις αναζητήσεις τους και στην επαγγελματική ενασχόληση σε έναν τομέα με ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη.

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Στη χώρα μας λειτουργούν 9 ΑΕΝ Πλοιάρχων και 4 Μηχανικών: α. ΑΕΝ Πλοιάρχων Ασπροπύργου, Μακεδονίας, Ηπείρου, Ύδρας, Κύμης, Σύρου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Οινουσσών. β. ΑΕΝ Μηχανικών Ασπροπύργου, Κρήτης, Χίου, Μακεδονίας. Στην ΑΕΝ Ασπροπύργου η φοίτηση είναι εξωτερική. Στην ΑΕΝ Χίου οι σπουδαστές επιλέγουν εσωτερική ή εξωτερική φοίτηση. Στις υπόλοιπες ΑΕΝ οι σπουδαστές ακολουθούν υποχρεωτικά εσωτερική φοίτηση στα Α΄, Β΄ και Γ΄ εξάμηνα και μπορούν να επιλέξουν εσωτερική ή εξωτερική φοίτηση από το Δ΄ εξάμηνο. Η διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης στις ΑΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών είναι συνολικά έξι εξάμηνα. Η πρακτική άσκηση περιλαμβάνει επιπλέον δύο εξάμηνα, είναι αμειβόμενη και πραγματοποιείται σε δύο εκπαιδευτικές περιόδους με ναυτολόγηση των σπουδαστών σε πλοία. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι Πλοίαρχοι αποκτούν γνώσεις σχετικά με τη ναυσιπλοΐα των πλοίων, τη φόρτωση και το στοίβαγμα των διαφόρων φορτίων, την ευστάθεια του πλοίου, τους διάφορους χειρισμούς του και την οικονομική διαχείριση και εκμετάλλευσή του. Επίσης οι Μηχανικοί αποκτούν θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία και συντήρηση της μηχανής του πλοίου, των ηλεκτρογεννητριών, των λεβήτων και γενικά όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού που διαθέτουν τα σύγχρονα πλοία.Η φοίτηση σε όλες τις Ακαδημίες είναι δωρεάν. Επίσης παρέχεται δωρεάν διαμονή και διατροφή σε όλες, εκτός από εκείνη του Ασπροπύργου.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΚΚΑΛΗ

ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΕΛΕΝΟΥΔΑ

Top