ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

mixanolo_autokin3

 ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αρκετοί νέοι, αποφοιτώντας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποφασίζουν συνειδητά να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ. Εκτός από τις γνωστές ειδικότητες που διδάσκονται σε αυτά τα Ινστιτούτα, γνωρίζουν, ότι μέσω αυτών, μπορούν να εξειδικευτούν και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με το αυτοκίνητο; Το Auto Τρίτη, θέλοντας να ενημερώσει όσους νέους θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο του αυτοκινήτου, σας παρουσιάζει τις σχετικές ειδικότητες, που διδάσκονται σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Η πραγματικότητα της αγοράς

Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στη λύση της φοίτησης σε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο ΙΕΚ, είτε λόγω μη επιθυμητών αποτελεσμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε λόγω της απόλυτης εξειδίκευσης στα διάφορα επαγγέλματα που απαιτείται στις μέρες μας. Επίσης, ο υπερκορεσμός των τελευταίων ετών σε επαγγέλματα που προϋποθέτουν σπουδές σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οδηγεί τους νέους σε πιο τεχνικά-πρακτικά επαγγέλματα, με στόχο την άμεση αποκατάσταση. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εκπαίδευση αναφέρουν ότι περίπου 35.000 νέοι, είτε κατ” επιλογή, είτε λόγω του ότι απέτυχαν στις εξετάσεις, θα καταφύγουν στη λύση της φοίτησης σε κάποιο ΙΕΚ (δημόσιο ή ιδιωτικό). Στα δημόσια ΙΕΚ συγκεκριμένα, σημειώνεται αύξηση της ζήτησης περί το 14-15% κάθε χρόνο στην Αθήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Θεσσαλονίκη φτάνει σχεδόν στο 29%. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι κάθε χρόνο στα ιδιωτικά ΙΕΚ φοιτούν 18.000 σπουδαστές, από τους οποίους, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, το 8% είναι ήδη φοιτητές σε Ανώτατα Ιδρύματα, οι οποίοι καταφεύγουν στη συγκεκριμένη επιλογή συνειδητά, προκειμένου να καταρτιστούν σε κάποια ειδικότητα και μετέπειτα, δουλεύοντας, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το πτυχίο τους. Ο αντίστοιχος αριθμός για τα δημόσια Ινστιτούτα ανέρχεται στους 20.000 κάθε χρόνο και αυτό γιατί το αντίστοιχο κόστος σπουδών είναι αρκετά μικρότερο. Να σημειώσουμε ότι στα δημόσια, το κόστος ανέρχεται από τα 400 ευρώ το εξάμηνο έως τα 2.000 ευρώ, περίπου, ανάλογα με την ειδικότητα, ενώ στα ιδιωτικά, το αντίστοιχο κόστος κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.500 ευρώ περίπου.

Οι επιλογές

Όπως προείπαμε, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης χωρίζονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν 116 δημόσια και 55 περίπου ιδιωτικά. Και στις δύο κατηγορίες υπάρχουν ειδικότητες, που σχετίζονται με το χώρο του αυτοκινήτου. Αυτές είναι οι εξής:

 • Τεχνικός Αερίων Καυσίμων (Δημόσιο)

Περιγραφή Ειδικότητας

Με την ταχύτατη εξάπλωση του φυσικού αερίου, η γνώση για μια τέτοια μορφή ενέργειας αποτελεί ανεκτίμητο επαγγελματικό προσόν.

Ο Τεχνικός Αερίων Καυσίμων είναι ένα σύγχρονο επάγγελμα, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο συγκεκριμένο κλάδο με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι ένας ειδικευμένος τεχνικός, ικανός να εκτελεί εργασίες που σχετίζονται με την εγκατάσταση και συντήρηση δικτύων και συσκευών αερίων καυσίμων, καθώς και με τη διανομή, τη μεταφορά και τον ποιοτικό έλεγχο αυτών.

• Τεχνικός Φανοποιίας και Βαφής Αυτοκινήτων Οχημάτων (Δημόσιο)

 Περιγραφή

Η αύξηση των αυτοκινήτων στη χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένη. Στην Ελλάδα, αν λάβουμε υπ’ όψιν την κακή κατάσταση του οδοστρώματος αλλά και την πλημμελή οδηγική ικανότητα πολλών οδηγών, τότε το επάγγελμα του Τεχνικού Φανοποιίας και Βαφής Αυτοκινήτων – Οχημάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί μια από τις πλέον κερδοφόρες επαγγελματικές δραστηριότητες. Ουσιαστικά, ο Τεχνικός φανοποιίας ασχολείται με την εξωτερική αισθητική του αυτοκινήτου, τη σωστή τοποθέτηση εξαρτημάτων, τη βαφή, την αποκατάσταση βλαβών της μηχανής και του αμαξώματος του οχήματος.

 Κριτήρια Εισαγωγής

Απόφοιτοι Ενιαίων & γενικά όλων των τύπων Λυκείων (διετής φοίτηση)

Απόφοιτοι ΤΕΕ – ΤΕΛ (μονοετής φοίτηση στην ειδικότητα που έχουν ήδη αποκτήσει)

Επιτυχόντες σε ΑΕΙ/ΤΕΙ (που τελικά δε φοιτούν στις σχολές τους)

Φοιτητές ΤΕΙ/ΑΕΙ (εξειδίκευση παράλληλα με τις σπουδές τους)

Απόφοιτοι Δημοσίων ΙΕΚ (μονοετής φοίτηση μέσω κατάταξης)

Απόφοιτοι Γυμνασίου (μονοετής φοίτηση – πιστοποιητικό ΕΠΙΠΕΔΟΥ Ι)

Απόφοιτοι Τεχνικής & Επαγγελματικής Σχολής (μονοετής φοίτηση – πιστοποιητικό ΕΠΙΠΕΔΟΥ Ι)

Απόφοιτοι Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ (μονοετής φοίτηση – πιστοποιητικό ΕΠΙΠΕΔΟΥ Ι)

 

• Τεχνικός Αυτοκινήτων Οχημάτων (Ιδιωτικό και Δημόσιο)

Εάν το αυτοκίνητο δεν αποτελεί για σένα απλά ένα μέσο μεταφοράς ή ακόμα και ένα ακριβό χόμπι, αλλά ό,τι έχει να κάνει γύρω από την επισκευή και συντήρησή του, σού φαντάζουν ως μία σημαίνουσα τέχνη, τότε το… «όχημα» που θα σε οδηγήσει στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία είναι οι σπουδές «Τεχνικού Αυτοκινήτων- Οχημάτων»

Με τη συνεχή αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών τις τελευταίες δεκαετίες, η ζήτηση για το συγκεκριμένο επάγγελμα αυξάνεται ραγδαία και όλες πλέον οι κατασκευάστριες εταιρίες επενδύουν σοβαρά στις ομάδες τεχνικής υποστήριξης (συνεργείο, εξυπηρέτηση μετά την πώληση/after sales, ανταλλακτικά κ.λπ.), με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών. Ως Τεχνικός Αυτοκινήτων εξασφαλίζεις ένα επάγγελμα με υψηλές αποδοχές και σίγουρο μέλλον.

Φοιτώντας στη συγκεκριμένη ειδικότητα  θα αποκτήσεις όλες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα σε καταστήσουν ικανό να εργαστείς σε επαγγελματικούς χώρους, όπου εκτελούνται εργασίες:

Διάγνωσης / ανεύρεσης βλαβών

Ελέγχου καλής λειτουργίας

Επισκευής

Συντήρησης όλων των μηχανισμών και συστημάτων του αυτοκινήτου

Ειδικότερα, ο Τεχνικός Αυτοκινήτων Οχημάτων αποκτά τις γνώσεις και τις δεξιότητες που τον καθιστούν ικανό να εκτελεί υπεύθυνα, εμπρόθεσμα και με επαγγελματική δεοντολογία τις σχετικές εργασίες στο αυτοκίνητο, ακολουθώντας τις τεχνικές προδιαγραφές του εκάστοτε κατασκευαστή. Εκτελεί τις εργασίες, τηρώντας τους κανονισμούς ασφάλειας εργασίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο τα εργαλεία, τις συσκευές και τα όργανα ελέγχου για την άσκηση των παρακάτω καθηκόντων:

Επισκευή (αποσυναρμολόγηση – συναρμολόγηση) των μηχανών εσωτερικής καύσης, των διαφόρων μηχανισμών και συστημάτων του αυτοκινήτου

Διάγνωση βλαβών των μηχανών εσωτερικής καύσης, των διαφόρων μηχανισμών και συστημάτων του αυτοκινήτου, με τη βοήθεια σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων

Έλεγχο, ρύθμιση και συντήρηση των μηχανών εσωτερικής καύσης, των μηχανισμών και συστημάτων του αυτοκινήτου

Οργάνωση και συντονισμό των εργασιών στο χώρο του συνεργείου

• Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων (Δημόσιο)

AUTO

 

Ο Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων είναι ο εκπαιδευμένος εκείνος επαγγελματίας, κάτοχος των θεωρητικών και τεχνικών γνώσεων, αλλά και των επαγγελματικών δεξιοτήτων, οι οποίες τον καθιστούν πρωταγωνιστή σε ό,τι αφορά σε εργασίες επισκευής, συντήρησης ή/και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών ενός αυτοκινήτου οχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επαγγελματίας – απόφοιτος του ΙΕΚ / ειδικότητας Τεχνικού Ηλεκτρολόγου erg_isa2Αυτοκινήτων Οχημάτων, καθίσταται ικανός να εκτελεί υπεύθυνα, εμπρόθεσμα και με επαγγελματική δεοντολογία τις σχετικές εργασίες, οι οποίες, με τη σειρά τους, πραγματοποιούνται με βάση τις γενικές και τεχνικές οδηγίες, τους ισχύοντες κανονισμούς, τις γενικές και ειδικές προδιαγραφές ανά κατηγορία οχήματος, τις ειδικές οδηγίες συντήρησης των κατασκευαστών και τους κανόνες ασφαλείας, με τη χρήση των διαγνωστικών μηχανημάτων της σύγχρονης τεχνολογίας, απαιτώντας από εκείνον:

  •  οργάνωση θέσης εργασίας σύμφωνα με τα επιστημονικά πρότυπα και τις προβλεπόμενες προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας.
  • σωστή επιλογή των εργαλείων, συσκευών ανάλογα με τις ανάγκες της εργασίας και συντήρηση αυτών σύμφωνα με το πρόγραμμα συντήρησής τους, καθώς και σωστή χρήση των εγχειριδίων συντήρησης και επισκευών του οχήματος.
  • διάγνωση της αιτίας βλάβης σε εύλογο χρονικό διάστημα, καταγραφή της και συμπλήρωση των σχετικών εντύπων.
  • υπεύθυνη και αιτιολογημένη δημιουργία προτάσεων επισκευής με βάση την ασφαλή λειτουργία του οχήματος, καθώς και ποιοτικό έλεγχο του τελικού προϊόντος της επισκευής.
  • σεβασμό και προσοχή του οχήματος κατά τη διάρκεια των επισκευών.
  • σεβασμό προς τους συναδέλφους προϊσταμένους και υφισταμένους του επαγγελματικού χώρου στον οποίο εργάζεται.
  • κατανόηση των αναγκών και των προβλημάτων του πελάτη, εφόσον βρίσκεται σε επαφή μαζί του.
  • παρακολούθηση των τεχνικών εξελίξεων και των προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Γνώσεις και δεξιότητες στις οποίες εκπαιδεύεται ο Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων:

Η εκπαίδευση του Τεχνικού Ηλεκτρολόγου Αυτοκινήτων Οχημάτων, περιλαμβάνει την απόκτηση γνώσεων και εξειδικευμένων δεξιοτήτων στα παρακάτω πεδία:

ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΧΡΗΣΗ Η/Υ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ – ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ – ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ / ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ / ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ – ΑΜΑΞΩΜΑ – ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ – ΗΛΕΚΤΡ.ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Ο επαγγελματίας – απόφοιτος του Ι.Ε.Κ – Ειδικότητα: Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων μπορεί να εργασθεί ως:

  1.  ελεύθερος επαγγελματίας, συστήνοντας συνεργείο επισκευών και συντήρησης των αντίστοιχων συστημάτων των αυτοκινήτων οχημάτων.
  2. ελεύθερος επαγγελματίας, δραστηριοποιούμενος στην εμπορία ανταλλακτικών των επισκευών.
  3. υπάλληλος σε συνεργείο επισκευών αυτοκινήτων οχημάτων του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, στο οποίο εκτελούνται οι σχετικές εργασίες, με την προοπτική, προϊόντος του χρόνου και με βάση την εξέλιξή του στο χώρο εργασίας , να αναλάβει καθήκοντα συντονισμού και εποπτείας του προσωπικού που ασχολείται με τις εργασίες της ειδικότητάς του.
  4. υπάλληλος – ειδικευμένος πωλητής σε εταιρεία εμπορίας ανταλλακτικών
  5. υπάλληλος σε συνεργείο συναρμολόγησης τμημάτων αυτοκινήτων ή τοποθέτησης αξεσουάρ.

• Εκπαιδευτής Υποψηφίων οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών (Ιδιωτικό)

ΣΟ

Ζούμε σε μια χώρα που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές(ETSC), το 2010 κατείχε θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά, με 113 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ήταν 62 (πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=289936). Η αυταπόδεικτη αυτή αύξηση των ατυχημάτων έχει επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους τόσο στην έκδοση άδειας οδήγησης, όσο και στην τήρηση του Κ.Ο.Κ. Το γεγονός αυτό τοποθετεί τον Εκπαιδευτή Υποψηφίων Οδηγών και Μοτοσυκλετών στα επαγγέλματα με ιδιαίτερα σημαίνοντα ρόλο, αλλά και με σίγουρο μέλλον. Παράλληλα, η διάρκεια φοίτησης της ειδικότητας είναι μόλις ένα έτος, γεγονός που την κάνει ακόμα πιο ελκυστική.

Αν σε ενδιαφέρει να συμβάλεις ενεργά στη διαμόρφωση της οδηγικής μας παιδείας και στην αντιμετώπιση της αύξησης των ατυχημάτων, τότε η ειδικότητα του Εκπαιδευτή Υποψήφιων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών είναι σίγουρα η επιλογή σου!

Η ειδικότητα «Εκπαιδευτής Υποψήφιων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών» συνδέεται άμεσα με την επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία, καθώς πρόκειται για επάγγελμα που η κρίση και οι συνέπειές της δύσκολα μπορούν να «αγγίξουν». Η απόκτηση διπλώματος, αποτελούσε -και συνεχίζει να αποτελεί- αναγκαίο εφόδιο για όλους, ανεξαρτήτως κρίσης. Ειδικά για τους εφήβους, αποτελεί την κορυφαία επιθυμία τους, μόλις ενηλικιώνονται.

Εξάλλου, η κρίση δείχνει να έχει ευνοήσει την ειδικότητα, καθώς διαμορφώνει νέες συνθήκες, δεδομένα και ανάγκες, όπως την απόκτηση επαγγελματικού διπλώματος ως εφόδιο για επαγγελματική αποκατάσταση. Επιπλέον, στα «ατού» της ειδικότητας, συμπεριλαμβάνονται η σύντομη διάρκεια φοίτησης (2 εξάμηνα), καθώς και το γεγονός ότι παρέχει στον απόφοιτο άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με την πιστοποίηση των γνώσεων.

Ο κάτοχος Διπλώματος ΙΕΚ ειδικότητας «Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών» έχει πιστοποιήσει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικές στάσεις που τον καθιστούν ικανό να λάβει μέρος στις εξετάσεις του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που εδρεύουν στις πόλεις που λειτουργούν Σχολές Εκπαιδευτών όπως ορίζει το Π.Δ. 354 άρθρο 3, για να αποκτήσει την άδεια εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτου και μοτοσικλετών και κατά συνέπεια να «ανοίξει» τη δικιά του σχολή οδηγών.

Επίσης μπορούν να προσληφθούν στο Δημόσιο ως οδηγοί. Σε όλες τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για προσλήψεις οδηγών στο δημόσιο αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Δήμοι κ.λ.π.) το δίπλωμα του ΙΕΚ είναι πλέον απαραίτητο προσόν.

Οι σπουδές είναι μόνο 2 εξάμηνα (1 εκπαιδευτικό έτος) κατά τη διάρκεια των οποίων οι σπουδαστές του Θεσσαλικού ΙΕΚ προετοιμάζονται, με κατάλληλο τρόπο, ειδικά για τις εξετάσεις πιστοποίησης αποκτώντας ευκολότερα το δίπλωμά τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι έχουν αποκτήσει τα διπλώματα οδήγησης Α(έστω το Α1), Β, Γ(έστω το Γ <7500kg) και φυσικά έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

 

Σπουδάζοντας στην ειδικότητα «Εκπαιδευτής Υποψήφιων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών»  , μαθαίνεις:

  • την ισχύουσα νομοθεσία οδικής κυκλοφορίας
  • τις αρχές λειτουργίας των συστημάτων και υποσυστημάτων του αυτοκινήτου
  • όλες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις εργασίες συντήρησης και επισκευής του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας
  • να εφαρμόζεις και να διδάσκεις τον τρόπο ορθής οδήγησης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τις κατηγορίες οχημάτων Α, Β, Γ, Δ, Ε να συντάσσεις τα ενδεδειγμένα σχέδια μαθήματος, τα φύλλα διδασκαλίας και τα τεστ αξιολόγησης, χρησιμοποιώντας παράλληλα Ε.Μ.Δ (Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας)
  • τη σχεδίαση και ανάγνωση του μηχανικού σχεδίου, με έμφαση στα σχετικά θέματα που αφορούν στο αυτοκίνητο
  • να διδάσκεις τα μέσα ατομικής και συλλογικής προστασίας του περιβάλλοντος και των ενεργειών εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη χρήση του αυτοκινήτου (ECO DRIVING)
  • να επιδεικνύεις τον τρόπο επέμβασης για τη χορήγηση πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ατυχήματος
  • να διδάσκεις τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας
  • να οργανώνεις τη διοίκηση και τον τρόπο που λειτουργεί μια Σχολή Οδηγών

 

• Οδηγός Ταξί (Ιδιωτικό)

 

Το επάγγελμα του Οδηγού Ταξί είναι διαχρονικό και εξελίσσεται διαρκώς, αφού οι απαιτήσεις και η ανάγκη για ποιότητα και αποτελεσματικότητα στις μεταφορές αυξάνεται συνεχώς. O οδηγός ταξί μπορεί να έχει πλήρη απασχόληση με πολύ καλές απολαβές, είτε ως ιδιοκτήτης του οχήματος που οδηγεί, είτε μισθώνοντάς το.     Η διάρκεια των σπουδών είναι 2 εξάμηνα.

Το επάγγελμα του Οδηγού Ταξί είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Τουριστική Βιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους της χώρας μας, ενώ εξελίσσεται διαρκώς, αφού οι απαιτήσεις και η ανάγκη για ποιότητα και αποτελεσματικότητα στις μεταφορές αυξάνεται καθημερινά.

Οι ιδιοκτήτες ταξί, σαφώς και προτιμούν να συνεργαστούν με επαγγελματίες που είναι πιστοποιημένοι και καταρτισμένοι, με βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Η εκπαίδευση και η κρατική πιστοποίηση καθίσταται απαραίτητη και στην ειδικότητα του Οδηγού Ταξί, και είναι δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση για την εξάσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδάζοντας στην ειδικότητα «Οδηγός Ταξί» των ΙΕΚ, μαθαίνεις:

  • Στοιχεία Δικαίου Μεταφορών και Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας
  • Μηχανολογικές γνώσεις
  • Ασφαλής Οδήγηση
  • Οικολογική οδήγηση
  • Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Γνώσεις επιχειρηματικότητας για την Οργάνωση – Διοίκηση Επιχείρησης Ταξί
  • Οδική Ασφάλεια
  • Γεωγραφία – Οδικοί Χάρτες – Οδηγοί Πόλεων
  • Ιστορικές και πολιτιστικές γνώσεις ώστε να μπορείς να ενημερώσεις αλλά και να εξυπηρετήσεις έναν πελάτη σωστά και υπεύθυνα.
  • Κοινωνική Συμπεριφορά – Ψυχολογία Επαγγέλματος
  • Χρήση τηλεπικοινωνιών στις μεταφορές

Ως απόφοιτος της ειδικότητας «Οδηγός Ταξί» των ΙΕΚ , μπορείς να εργαστείς ως:

  • οδηγός ή ιδιοκτήτης ταξί
  • οδηγός στον Ιδιωτικό Τοµέα
  • οδηγός οχημάτων του Δημοσίου

Σημαντικές παράμετροι

Όπως παρατηρούμε, σπουδές για τα πιο περιζήτητα τεχνικά επαγγέλματα στην αγορά εργασίας πραγματοποιούνται τόσο στα ιδιωτικά, όσο και στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία, που οι υποψήφιοι σπουδαστές θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπ” όψιν τους. Η διαφορά των διδάκτρων που προαναφέραμε, αυξάνει κατά πολύ τη ζήτηση στα δημόσια ΙΕΚ, με αποτέλεσμα, η αναμονή από τις πολυάριθμες αιτήσεις να αφήνει αρκετούς υποψήφιους εκτός. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε, ότι για την εισαγωγή σε ένα δημόσιο ΙΕΚ λαμβάνονται υπ” όψιν, εκτός από το Απολυτήριο Λυκείου και άλλες παράμετροι, όπως η ηλικία του υποψήφιου, η επαγγελματική εμπειρία στην ειδικότητα που επέλεξε, καθώς και η οικογενειακή του κατάσταση. Από αυτά γίνεται αντιληπτό, ότι αρκετοί υποψήφιοι μπορούν εύκολα να απορριφθούν, λόγω προτεραιοτήτων. Επίσης, όλα τα δημόσια ΙΕΚ και αρκετά από τα ιδιωτικά δίνουν τη δυνατότητα παροχής αναβολής από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Το τελευταίο διάστημα, επίσης, αρκετά από τα ιδιωτικά και δημόσια Ινστιτούτα προσφέρουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών (Κρατικό Δίπλωμα με δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ), οι οποίοι διασφαλίζουν ¶δεια ¶σκησης Επαγγέλματος, χωρίς περαιτέρω εξετάσεις. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι το δίκτυο των δημόσιων ΙΕΚ περιέχει και επαρχιακές πόλεις, ενώ το αντίστοιχο των ιδιωτικών λειτουργεί μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά κ.α.

Τι αναμένουμε φέτος με τη ζήτηση στις θέσεις των ΙΕΚ, σύμφωνα με τις πανελλαδικές εξετάσεις

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις πανελλαδικές εξετάσεις δείχνουν ότι 1 στους 3 υποψήφιους μένει εκτός των Ανώτατων και Ανώτερων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ειδικότερα προκύπτει, ότι το 36% σχεδόν των υποψήφιων βρέθηκε με βαθμολογία κάτω της βάσης του 10. Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί στα θέματα εκπαίδευσης, από τους 32.000 υποψήφιους που απέτυχαν στις εξετάσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό δε θα προσπαθήσει να λάβει εκ νέου μέρος στις επόμενες, με αποτέλεσμα να καταφύγει στην ιδιωτική εκπαίδευση. Με το δεδομένο αυτό να είναι σε ισχύ, αναμένεται και φέτος αύξηση της ζήτησης για μια θέση σε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο ΙΕΚ.

4 ιδιωτικά ΙΕΚ, με σπουδές για επαγγέλματα σχετικά με το αυτοκίνητο

Για την καλύτερη πληροφόρηση των αναγνωστών του, το Auto Tρίτη ήρθε σε επικοινωνία με 4 ιδιωτικά ΙΕΚ, που έχουν μεταξύ άλλων και ειδικότητες σχετικές με το χώρο του αυτοκινήτου. Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το επάγγελμα που σας ενδιαφέρει, για τη φοίτηση, αλλά και για τις επαγγελματικές προοπτικές που θα έχετε.

Το ΙΕΚ ΑΚΜH

Το ΑΚΜΗ παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης Διπλώματος σε δύο επαγγέλματα σχετικά με το χώρο αυτοκινήτου. Πρόκειται για: Α. Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Μοτοσικλετών και Αυτοκινήτων και Β. Τεχνικός Αυτοκινήτων. Και στις δύο ειδικότητες εξασφαλίζεται Κρατικό Δίπλωμα Σπουδών, που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Για την ειδικότητα του Εκπαιδευτή Υποψηφίων Οδηγών, η φοίτηση είναι μονοετής (Οκτώβριος-Ιούνιος) και η εκπαίδευση γίνεται μέσω σύγχρονων εξομοιωτών και ειδικών σεμιναρίων. Για τη φοίτηση είναι απαραίτητη η κατοχή απολυτηρίου Γενικού Λυκείου και ¶δειας Οδήγησης. Όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση, το ΙΕΚ προωθεί τους αποφοίτους του είτε μέσω Σχολών Οδήγησης, είτε μέσω άλλων, που ενδιαφέρονται για Franchise. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι τα εξής: νομοθεσία, μηχανική, εξοικονόμηση ενέργειας, συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας κ.ά. Όσον αφορά στη δεύτερη ειδικότητα, αυτή του Τεχνικού Αυτοκινήτων, η διάρκεια φοίτησης είναι δύο έτη και γίνεται σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνολογίες στο χώρο. Η εκμάθηση του αντικειμένου γίνεται, εκτός από τις εγκαταστάσεις της σχολής εξομοιωτών, σε συνεργασία με τα συνεργεία της ελληνικής αντιπροσωπείας της Nissan. Για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων δίνεται άμεση προτεραιότητα από το δίκτυο των εξουσιοδοτημένων συνεργείων της Nissan. Τέλος, τα μαθήματα που διδάσκονται είναι: αρχές μηχανικής, στοιχεία ηλεκτροτεχνίας αυτοκινήτου, ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον, μετάδοση κίνησης, μηχανολογικό σχέδιο, κ.ά.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ δίνει τη δυνατότητα για δύο επαγγέλματα: Τεχνικός Αυτοκινήτων και Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης, που είναι διετής, υπάρχει συνεργασία με το δίκτυο της Toyota, η οποία μετέπειτα διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των αποφοίτων. Στα εργαστήρια της σχολής δίνεται η δυνατότητα στο σπουδαστή να πραγματοποιήσει εφαρμογές ελέγχου, διάγνωσης και ρύθμισης πάνω στα simulators, χρησιμοποιώντας σύγχρονες συσκευές και ειδικά εργαλεία, να επέμβει στους κινητήρες και στα άλλα συστήματα των αυτοκινήτων, για να αποκαταστήσει τα προβλήματα λειτουργίας ή για να επιδιορθώσει βλάβες και να επισκευάσει εξαρτήματα. Τα προγράμματα απευθύνονται σε αποφοίτους Ενιαίου ή Τεχνικού Λυκείου, διαρκούν 4 εκπαιδευτικά εξάμηνα (2 χρόνια) και ολοκληρώνονται με Κρατικό Δίπλωμα (Πιστοποίηση Ο.Ε.Ε.Κ. του Υπ. Παιδείας), εκτός της ειδικότητας του Εκπαιδευτή Οδηγών, η οποία χρειάζεται μονοετή φοίτηση. Με το πτυχίο ΤΕΕ Β΄ Κύκλου της ίδιας κατεύθυνσης είναι δυνατή η εισαγωγή απ” ευθείας στο Γ΄ Εξάμηνο για ένα χρόνο φοίτηση. Ο απόφοιτος με την πιστοποίηση έχει κατοχύρωση για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ μπορεί να συμμετάσχει και σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Τέλος, λειτουργεί το » Γραφείο Σταδιοδρομίας», που έχει ως σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.

Το ΙΕΚ ΔΟΜΗ

Στο ΙΕΚ ΔΟΜΗ, από το χώρο του αυτοκινήτου, μπορείτε να πραγματοποιήσετε σπουδές για Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών. Στην ειδικότητα του εκπαιδευτή προσφέρεται κρατικό δίπλωμα, αναβολή στράτευσης και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Οι απόφοιτοι της ειδικότητας μπορούν να οργανώσουν και να λειτουργήσουν τη δική τους σχολή οδηγών, να διδάξουν σε σχολές υποψηφίων οδηγών και να επιδιώξουν διορισμό στο δημόσιο ως οδηγοί Μ.Μ.Μ. Όσον αφορά στην επαγγελματική ένταξη και απορρόφηση των αποφοίτων, το ΙΕΚ ΔΟΜΗ προσφέρει υποστήριξη από το Γραφείο Επαγγελματικής Αποκατάστασης, σε συνεργασία με σχολές εκπαίδευσης οδηγών και μεταφορικές εταιρείες. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι Λυκείου και επιπλέον να είναι κάτοχοι ισχύουσας άδειας οδήγησης Κατηγορίας Γ.

Το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ

Το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ διαθέτει τρεις ειδικότητες που σχετίζονται με το χώρο του αυτοκίνητου και είναι: Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών, Τεχνικός Αυτοκινήτων και Οδηγός Ταξί. Η διάρκεια φοίτησης ποικίλει, από ένα έως δύο χρόνια. Για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων λειτουργεί το Γραφείο Επαγγελματικής Αποκατάστασης, που διοργανώνει διαλέξεις και ημερίδες με εισηγητές (επιχειρηματίες, στελέχη κ.ά.), με σκοπό την άμεση ενημέρωση των σπουδαστών του για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και πώς αυτές εξελίσσονται. Τέλος, το ΙΕΚ διατηρεί εδώ και χρόνια συνεργασία με Υπηρεσίες του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου να προωθήσει τους αποφοίτους του τόσο για πρακτική εξάσκηση, όσο και για μόνιμη συνεργασία.

Συμπέρασμα:

Αναμφισβήτητα η επιλογή επαγγέλματος είναι ένας κομβικός σταθμός στη ζωή κάθε ανθρώπου, αφού καλείται να επιλέξει κάτι που θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή του. Στις μέρες μας, ο κορεσμός στα διάφορα επαγγέλματα που σχετίζονται με ΑΕΙ δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για αύξηση της ζήτησης σε τεχνικές ειδικότητες. Στην περίπτωση που επιλέξετε να ακολουθήσετε κάποιο επάγγελμα που σχετίζεται με το χώρο του αυτοκινήτου, θα πρέπει, εκτός από μια σωστή έρευνα αγοράς στα διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ για το κόστος της φοίτησης, να ερευνήσετε εξονυχιστικά και το τι υποστήριξη θα έχετε για την εύρεση εργασίας έπειτα.

 

Αλέξανδρος Σαρρής

Άρης Σέχου

 

 

 

Σχολιάστε

Top