Σχολικός Εκφοβισμός

 Σχολικός εκφοβισμός

Ορισμός:

Σχολικός εκφοβισμός είναι  μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς.

Ο πιο ευρέως διαδεδομένος και χρησιμοποιούμενος ορισμός του εκφοβισμού είναι αυτός του Οlweus, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της έρευνας για το σχολικό εκφοβισμό. Ο Οlweus ορίζει τον εκφοβισμό με τον ακόλουθο τρόπο: «Ένας μαθητής εκφοβίζεται ή θυματοποιείται όταν εκτίθεται επανειλημμένα και κατά τη διάρκεια κάποιου χρονικού διαστήματος στις αρνητικές πράξεις ενός ή περισσότερων μαθητών» .

Μορφές εκφοβισμού:

Σχολικός εκφοβισμός: Τι είναι και πώς να τον αντιμετωπίσετε | Alfavita

-  Ο σωματικός  εκφοβισμός μπορεί να εκδηλώνεται με ξυλοδαρμό, κλωτσιές, σπρωξιές, τράβηγμα μαλλιών και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει σωματικό πόνο στο θύμα.

- Ο λεκτικός  εκφοβισμός μπορεί να εκδηλώνεται με κοροϊδίες, ύβρεις, απειλές, πειράγματα, ειρωνεία,και  ρατσιστικά σχόλια .

- Ο έμμεσος  εκφοβισμός είναι δυνατό να εκδηλώνεται μέσω της διάδοσης ψευδών φημών, του κουτσομπολιού ή της κοινωνικής απομόνωσης του θύματος από τις παρέες των άλλων μαθητών.

- Ο σεξουαλικός  εκφοβισμός μπορεί να εκδηλώνεται με παρενόχληση, άσεμνες χειρονομίες ή προτάσεις σεξουαλικού περιεχομένου, εξαναγκασμό σε πράξεις που δεν επιθυμεί το θύμα κλπ.

- Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός  διεξάγεται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων – κινητού τηλεφώνου ή διαδικτύου – και είναι δυνατό να εκδηλώνεται με την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων στο θύμα,με δημοσίευση προσωπικών δεδομένων ή φωτογραφιών με αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο κλπ.

Αντιμετώπιση σχολικού εκφοβισμού:

<Τι κάνουν οι γονείς>

Οι γονείς πρέπει να μιλάνε και να συζητάνε  καθημερινά με τα παιδιά τους .Τα παιδια συνήθως ντρέπονται και κρατούν τον εκφοβισμό κρυφό απο τους γονείς τους.Παρατηρείστε αν το παιδί σας δείχνει κάποια σημάδια οτι έχει πέσει θύμα.Τονίστε στο παιδί οτι δε φταίει αυτό ,δεν έχει κάτι κακό.Τονώστε του την αυτοπεποίθηση .

Αναφέρετε τα  συγκεκριμένα περιστατικά ,στο δάσκαλο.Ανάλογα με το αν θα υπάρξει αλλαγή μιλήστε στο διευθυντή και κινητοποιείστε κι άλλους γονείς να διαμαρτυρηθούν ,συνεργαστείτε ενεργά μαζί τουσ και εμπλακείτε στη σχολική ζωή των παιδιών σας υποστηρικτικά.

<Τι κάνουν οι εκπαιδευτικοί>

Ο εκφοβισμός είναι πρόβλημα σχολικής πειθαρχίας.Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών και τη δημιουργία πολιτισμένου κλίματος στο σχολείο.

Δωστε κατάλληλη ποινή. Επιμείνετε από τον εκφοβιστή να ζητήσει συγνώμη από το παιδί-θύμα.Ενημερώστε τους γονείς του θύτη.

Τέλος  τα παιδιά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλή και προστατευμένα στο σχολικό περιβάλλον. Έτσι, η συστηματική πρόληψη και η κατάλληλη αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, είναι πολύ σημαντική. Επιπρόσθετα πρέπει να τονιστεί ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών που καλούνται να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση της βίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης