ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

 

ΕΦΗΒΕΙΑ

Ορισμός:

Ειναι μια ακρά χρονική, εξελικτική περίοδος που περιλαμβάνει το σύνολο των αλλαγών που συμβαίνουν στους τέσσερις βασικούς τομείς ανάπτυξης ( βιοσωματικό, γνωστικό, συναισθηματικό, κοινωνικό ).

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

- Οι επιπτώσεις του αλκοόλ είναι εμφανής όχι μόνο στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον αλλά οδηγεί και σε παραβατικές συμπεριφορές.

-Το 15% των εφήβων (11-15 ετών) καταναλώνει αλκοόλ στο διάστημα μιας εβδομάδας.

-Το αλκοόλ μειώνει τη σχολική απόδοση, την ικανότητα απορρόφηση γνώσης και συγκέντρωσης.

-Οι έφηβοι που πίνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνιγμό, πτώσεις ή αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

-Ο λόγος που οδηγεί τους εφήβους στην κατανάλωση αλκοόλ είναι διότι πιέζονται από το κοινωνικό περιβάλλον.

 

Το κάπνισμα συνεχίζει να είναι δημοφιλές στους εφήβους, και το ποσοστό των εφήβων που καπνίζουν παραμένει σχετικά σταθερό διαχρονικά. Συγκεκριμένα, 22.7% των εφήβων έχουν δοκιμάσει το τσιγάρο έως την ηλικία των 15 ετών και 12.4% αναφέρουν καθημερινό κάπνισμα. 

Αντιμετωπιση

Όπως τα περισσότερα θέματα στην εφηβεία, έτσι και η αντιμετώπιση της κατάχρησης του αλκοόλ εστιάζεται στη σωστή εκπαίδευση και παιδεία που θα λάβουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την οικογένεια, το σχολείο, τα ΜΜΕ και την πολιτεία.

Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης έγκειται στη σωστή ενημέρωση των γονέων, οι οποίοι κατακλύζονται από αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης ουσιών από τους νέους. Οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δική τους στάση απέναντι στο αλκοόλ αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά που θα αναπτύξει ο/η έφηβος/η. Καλό είναι να αποφεύγονται τακτικές εκφοβισμού, να ενθαρρύνεται ο αυτοσεβασμός του εφήβου και να αποθαρρύνονται οι συμπεριφορές χρήσης αλκοόλ επισημαίνοντας στον/ην έφηβο τις συνέπειες που θα τον/ην οδηγήσουν σε καταστάσεις αμηχανίας ή ντροπής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης