Συνέντευξη του καθηγητή Θεοδόση Τσιάκη

Συνέντευξη του καθηγητή Θεοδόση Τσιάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Στις 6 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας, πραγματοποιήσαμε ημερίδα σχετική με την καταπολέμηση της ενδοσχολικής και ηλεκτρονικής βίας. Στο τέλος της εκδήλωσης ο καθηγητής Θεοδόσης Τσιάκης μας παραχώρησε συνέντευξη .

 

 

Συνέντευξη του Θεοδόση Τσιάκη

 

-         Σε ποιον φορέα εργάζεστε;

Είμαι καθηγητής, εκπαιδευτικός, στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

-         Ποιο το αντικείμενο της έρευνας σας;

Ασχολούμαστε με την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, δηλαδή προσπαθούμε να διαχειρίζονται οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις με ασφαλή τρόπο τους υπολογιστές.

-         Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην επιλογή αυτού του αντικειμένου;

Από μικρός με εξίταρε η ιδέα να μελετήσω τη λειτουργία των υπολογιστών και των δικτύων και περισσότερο να βρω τρόπους που θα οδηγούν στην ασφαλή λειτουργία τους , στην ασφαλή πλοήγηση και γενικότερα στην ασφαλή χρήση τους. Γνωρίζω, βέβαια, πως δεν είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα, δηλαδή δεν αρκούμε μόνο εμείς οι τεχνικοί, πρέπει και οι άνθρωποι να ξέρουν να χειρίζονται σωστά τους υπολογιστές.

-         Εργάζεστε με εφήβους;

Βέβαια. Οι μαθητές μου είναι πρωτοετείς που μόλις έχουν τελειώσει το Λύκειο.

-         Ποιες μεθόδους χρησιμοποιείτε στα μαθήματά σας;

Πέρα από το να κάνουμε μάθημα στην τάξη, όπως κάνετε κι εσείς, γίνεται δύο φορές την εβδομάδα διάλεξη.  Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή γίνονται παρουσιάσεις με τη χρήση PowerPoint, με προβολή video εκπαιδευτικού περιεχομένου και φυσικά γίνεται και εργαστηριακή εξάσκηση.

-         Ποιες δυσκολίες βλέπετε στη συνεργασία σας με παιδιά της δικής μας ηλικίας;

Δυσκολίες δε θα το έλεγα.  Είναι προκλήσεις, γιατί τα παιδιά είναι πλέον «ψαγμένα», οπότε κι εμείς πρέπει να τρέχουμε περισσότερο για να βρούμε τι τους ενδιαφέρει, τι τους παρακινεί.  Πρέπει να είμαστε πιο σύγχρονοι στα μέσα που χρησιμοποιούμε, δηλαδή να χρησιμοποιούμε το internet όχι μόνο για να τους διασκεδάσουμε και να τους διδάξουμε, αλλά και σαν εργαλείο επικοινωνίας.

-         Ποιους κινδύνους κρύβει η ενασχόληση με το διαδίκτυο;

Πάρα πολλούς.  Από προσωπικούς μέχρι κοινωνικούς.  Θα πρέπει, όπως λειτουργούμε και στην καθημερινότητά μας με ασφάλεια και προσοχή, το ίδιο να κάνουμε και στον υπολογιστή. Τόσο απλά. Δηλαδή, ο υπολογιστής είναι όχι μία πολυτέλεια όπως ήταν τα παλιά χρόνια, είναι ένα εργαλείο, ένα βασικό εργαλείο και πρέπει να μάθω να το χειρίζομαι με  απόλυτη ασφάλεια.

-         Τι πρέπει να προσέχουμε;

Τα πάντα, όλα!!! Δηλαδή από τον τρόπο που μπαίνω στον υπολογιστή μου, πώς τον χρησιμοποιώ, πώς μοιράζω τις πληροφορίες, πώς συνδέομαι, πώς διαχειρίζομαι τις ιστοσελίδες….όπως λειτουργώ και όπως κινούμαι και στο φυσικό υπόδειγμα, δηλαδή αντίστοιχα: πώς ξεκινάω τη μέρα μου; Πώς τρώω; Πώς οδηγώ; Πώς συμπεριφέρομαι; Το αντίστοιχο υπόδειγμα λειτουργεί και στον υπολογιστή.

-         Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος έφηβος αν συναντήσει πρόβλημα στο διαδίκτυο;

Στο φορέα που συνάντησε το πρόβλημα, δηλαδή αν έχει ένα πρόβλημα στο Facebook ή στο Youtube αντίστοιχα, με την έννοια ότι υπάρχει ένα μήνυμα, μια ανάρτηση, ένα βίντεο που τον προσβάλλει, πρέπει να στείλει ένα μήνυμα διαμαρτυρίας και αυτοί θα προσπαθήσουν να το επιλύσουν. Αν αυτοί δεν είναι σε θέση ή δεν μπορούν, θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στο Συνήγορο του Πολίτη είτε στη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος είτε στην Αρχή Διασφάλισης Προσωπικών Δεδομένων και αυτοί θα δώσουν τις ανάλογες κατευθύνσεις.

-         Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και τις τόσο χρήσιμες συμβουλές σας!

Να είστε καλά ! Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στην εφημερίδα σας.

 

Δημοσιογραφική ομάδα: Κουμπρίδης Ηλίας, Ηλβανίδου Κωνσταντίνα, Κωνσταντινίδης Γιώργος

Σχολιάστε

Top