Ο ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΚΑΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΕΞΙΣΤΟΡΕΙ….

image003

Για τη Γερμανική κατοχή και συγκεκριμένα την ημέρα που τα γερμανικά αεροπλάνα το 1941, 9 Απριλίου βομβάρδιζαν την Κοζάνη, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Γιάννης Κορκάς, λαογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας  και συνεργάτης του Πρωινού Λόγου.

Ξύπνησαν αναμνήσεις προ 75 χρόνων, προσωπικές του ιδίου, από όταν ήταν ακόμη, παιδάκι, αλλά και μετά από πολλές έρευνες του ιδίου, με στοιχεία που έχουν καταγραφεί με πολλές λεπτομέρειες και διασταυρωμένες πηγές.
Ακολουθούν αποσπάσματα, από την εξιστόρηση του Γιάννη Κορκά στον Λύσανδρο Ρήγα (όλη τη συνέντευξη ακούστε τη στο ράδιολόγος, μέσα από τη σελίδα του www.prlogos.gr).
“Ήταν 9 Απριλίου ημέρα Πέμπτη, προ παραμονή του Λαζάρου και ώρα 5 το απόγευμα , χτύπησαν οι σειρήνες . Είχαν προηγηθεί δύο αναγνωριστικά αεροπλάνα και μετά ακολούθησαν τα βομβαρδιστικά. Όλοι έτρεχαν στα υπόγεια με θόλο. Το υπόγειο του δημαρχείο υπήρχαν μεγάλα καταφύγια. Η ώρα ήταν 5 το απόγευμα, όλα τα καταστήματα ήταν ανοιχτό, η εκκλησία Αγίου Νικολάου λειτουργούσε. Επί μιας ώρας τα αεροπλάνα βομβάρδιζαν την πόλη και 9 βόμβες έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές προκαλώντας 15 θανάτους.
Μια βόμβα έπληξε το δημαρχείο και κατέστρεψε τον επάνω όροφο. Αν έπεφτε στον Άγιο Νικόλαο θα σκοτωνόταν πολύς κόσμος. Μια άλλη βόμβα έπεσε πίσω από το Βαλταδώριο γυμνάσιο, μια άλλη βόμβα κατέστρεψε το σπίτι και το οδοντιατρείο του Παναγιώτη Ματιάκη επί τους οδού Μουράτη. Ευτυχώς όλοι οι ένοικοι έλειπαν. Άλλη μια βόμβα έπεσε στην οδό Παύλου Μελά στο σπίτι του Δικηγόρου Δόκου Δημοσθένη και στο μπροστινό μαγαζί το σαμαράδικο του Διάφα, όπου εκεί μπροστά φονεύτηκε ο ιδιοκτήτης . Άλλη μια βόμβα έπεσε κοντά στο Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο, καταστρέφοντας τη βιοτεχνία υφαντών του Ματιάκη, ένα βλήμα σκότωσε τον Ζήση  Βαχτσιαβάνο . Άλλη μια βόμβα έπεσε κοντά στην εκκλησία το Αγίου Δημητρίου στο σπίτι του Στέργιου Κακά-γίτσου, όπου σκοτώθηκαν τρία άτομα. Άλλη μια βόμβα έπεσε στο σπίτι το Θεόδωρου Τζάτζου, όπου ο ίδιος σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του ενώ είχε πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο.
Άλλη μια βόμβα έπεσε στο σπίτι των αδερφών Γκιούρα, εκεί σκοτώθηκαν οι Ζγκρίλια και η κόρη της ενώ από θραύσμα βόμβας τραυματίστηκε ο μικρός Γκιούρας Αθανάσιος., Επίσης σκοτώθηκε η Ελένη Τσιόπτσια και τραυματίστηκε η κόρη της και τη γιάτρεψε ένας γερμανός γιατρός. Μια βόμβα έπεσε δίπλα στο τωρινό ξενοδοχείο Αλιάκμων, στο σπίτι του ξενοδόχου Θύμιου Ταρτάρα, με υλικές ζημιές. Μια τελευταία βόμβα έπεσε στο μπαχτσέ του Κλή , επι της οδού Ολύμπου. Εκεί σκοτώθηκαν οι Καρανίκας Ν.,  Καράτζιας, Νικόλαος Κικής, Αριστείδης Καραγιάννης και Δημήτριος Νιάκας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης