ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ (ΔΟΥΛΟΙ)

ΑΠΟ: ΒΕΡΟΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - Απρ• 09•13

Η δουλεία συναντάται  στην Αρχαία Ελλάδα σε πολλές πόλεις της και με διάφορες μορφές. Από πόλη σε πόλη τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δούλων διέφεραν. Συνήθως τα δικαιώματά τους ήταν ελάχιστα ή μηδαμινά.

Στην Αθήνα η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν δούλοι. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μορφωμένοι και απολάμβαναν κάποια δικαιώματα.

 Είχαν το δικαίωμα να δουλεύουν σε δημόσιες υπηρεσίες σαν δεσμοφύλακες, λογιστές ή αστυνόμοι. Επίσης, στις πλούσιες οικογένειες δούλευαν σαν παιδαγωγοί και αυτές οι οικογένειες τους θεωρούσαν μέλη τους. Ακόμη, είχαν το δικαίωμα να αποκτούν οικογένειες παρόλο που τα αφεντικά τους μπορούσαν να τα διασκορπίσουν. Είχαν το δικαίωμα να παρευρίσκονται στα δικαστήρια σαν μάρτυρες , κυρίως υπέρ των αφεντικών τους. Επίσης, το δικαστήριο τους παρείχε το δικαίωμα της προστασίας από τα αφεντικά που τους κακομεταχειριζόταν. Επιπλέον είχαν το δικαίωμα να παραβρίσκονται σε διάφορες  πολιτικές , οικογενειακές ή εορταστικές εκδηλώσεις .Κάποιοι από αυτούς είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο καταφεύγοντας σε βωμό ή ναό όπως οι ελεύθεροι πολίτες. Το μοίρασμα των θεών του αφεντικού τους και η διατήρηση των προσωπικών τους θρησκευτικών εθίμων ήταν ακόμη ένα δικαίωμά τους .Άλλο ένα προνόμιο ήταν ότι μπορούσαν να πολεμούν ελεύθερα σε διάφορες μάχες π.χ. στη Μάχη του Μαραθώνα. Τέλος  το βασικό τους δικαίωμα ήταν ότι μπορούσαν να συγκεντρώσουν χρήματα και  να εξαγοράσουν την ελευθερία τους.

               ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

el.wikipedia.org/…/Δουλεία στην αρχαία…

ΓΚΑΡΑΒΕΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Α1

 

 

Σχολιάστε

Top