Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ

ΑΠΟ: ΒΕΡΟΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - Απρ• 05•13

Οι Ρωμαίοι της αρχαίας εποχής είχαν ως πιο κορυφαίους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας τις μονομαχίες, τις θηριομαχίες καθώς και τις αρματοδρομίες, οι οποίες λάμβαναν χώρα στο  Κολοσσαίο, το οποίο μπορούσε να χωρέσει μέχρι και 45.000 θεατές.

Γενικά, οι αρχαίοι Ρωμαίοι για περίπου 650 χρόνια είχαν συνδέσει την ψυχαγωγία τους με το αίμα και τον θάνατο συνανθρώπων τους.

   Στις μονομαχίες οι μονομάχοι αγωνίζονταν μέχρι τελικής πτώσης ή “Μέχρι να χυθεί αίμα”.

Αυτό το κατόρθωναν με μια ποικιλία όπλων. Την εποχή του Κλαυδίου οι αγώνες αυτοί γνώρισαν την μεγαλύτερη ακμή τους, εξαιτίας της απόφασή του να καθορίζεται ο νικητής από μια χειρονομία του ίδιου του αυτοκράτορα.

   Ένας ακόμα αιματηρός τρόπος διασκέδασης ήταν οι θηριομαχίες. Αυτές περιλάμβαναν άγρια ζώα από μακρινές  χώρες και έναν άνθρωπο για αντίπαλο.

  Μαχητής  μπορεί να ήταν δούλος, μονομάχος ή το πιο συνηθισμένο ένας βαρυποινίτης  Ανάλογα με τον οπλισμό διακρίνονταν οι εξής ειδικότητες: α)Θράκες με στρογγυλή ασπίδα και μαχαίρι.β)Οι retiarii που είχαν στην διάθεσή τους τρίαινα και δίχτυ όπου μέσα σε αυτό προσπαθούσαν να ακινητοποιήσουν το θηρίο. γ) Οι murmillones οποίοι φορούσαν κράνος. δ) Ο secutores οι οποίοι είχαν ασπίδα και μαχαίρι.

  Οι αρματοδρομίες λάμβαναν χώρα είτε στο Κολοσσαίο, είτε πιο συχνά στο Circus   Maximus, ένα λαοφιλές μέρος που συνήθιζαν να συχνάζουν οι Ρωμαίοι. Στο Circus Maximus  χρησιμοποιόταν για ιπποδρομίες και αρματοδρομίες, αλλά το πιο εντυπωσιακό ήτα ότι μπορούσε να γεμίσει νερό και να διοργανωθούν αναπαραστάσεις από ναυμαχίες!

56

 

ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

  Άλλες δραστηριότητες για την ψυχαγωγία των Αρχαίων Ρωμαίων ήταν:

α)Τζόγος (π.χ. Χαρτιά, ζάρια, ιππόδρομος…κτλ)*

β) Ανάγνωση λογοτεχνικών έργων

γ)Μουσική και χορός (γλέντι)

δ)Δείπνο σε κάποια ταβέρνα

ε) Θέατρο

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

  Οι νεαροί της Αρχαίας Εποχής είχαν πολλές επιλογές ψυχαγωγίας. Μερικοί από αυτοί ήταν οι εξής:

α) Πυγμαχία

β)Τρέξιμο

γ)Άλμα

δ)Παιχνίδια με μπάλα(π.χ. χειροσφαίριση)

  Η πυγμαχία ήταν γενικά επίδειξη σωματικής δύναμης και όχι τόσο αιματηρό. Τουλάχιστον μετά την εποχή του Αυτοκράτορα Θεοδόσιου, διότι πριν, τα γάντια που είχαν στην διάθεσή τους οι πυγμάχοι ήταν οπλισμένα με μολυβένιες αιχμές.

  Το άλμα τώρα είναι ένα από τα 12 αθλήματα του στίβου και χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.

Εις μήκος και επί κοντώ. Τότε ήταν επίσης ένα από τα αθλήματα του “Στίβου”, μόνο που τότε δεν είχε τη μορφή που έχει τώρα και  δεν χωριζόταν σε κατηγορίες.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι οι πλούσιοι της εποχής εκείνης που ζούσαν σε εξοχικές περιοχές είχαν επίσης για τρόπους διασκέδασης το ψάρεμα και το κυνήγι.

*Σε αυτές τις δραστηριότητες απαγορευόταν η συμμετοχή της γυναίκας.

 

Harpastum

Το Harpastum ήταν μια μορφή παιχνιδιού με μπάλα που έπαιζαν κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.Οι Ρωμαίοι επίσης το αναφέρουν ως “Το παιχνίδι με την μικρή μπάλα”

(The small ball game), διότι παιζόταν με μικτή μπάλα, αλλά αρκετά σκληρή. Πιθανόν, αυτό το παιχνίδι τα ήταν μια “ διασκευή” του ελληνικού παιχνιδιού φαινίνδα ή από ένα άλλο πάλι ελληνικό παιχνίδι το επίσκυρος.  Η λατινοποίηση αυτής της λέξης έγινε από το ελληνικό ρήμα αρπάζω. Δυστυχώς  δεν ξέρουμε πολλά για τους κανόνες του παιχνιδιού, όμως ξέρουμε, ότι απαιτούσε μεγάλη ταχύτητα, ευκινησία και σωματική άσκηση. Παρόλα αυτά   ήταν ένα αρκετά βίαιο παιχνίδι, επειδή οι περισσότεροι παίχτες κατέληγαν πεσμένοι στο έδαφος από σοβαρούς τραυματισμούς. Επίσης, λέγεται, ότι ένας θεατής έσπασε το πόδι του όταν έμπλεξε στο παιχνίδι.

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

Η κατασκευή του Κολοσσαίου άρχισε το 72 μ.Χ., στην εποχή του Βεσπασιανού και ολοκληρώθηκε στην εποχή του Δομιτιάνου. Αρχικά λεγόταν Αμφιθέατρο των Φλάβιων εξαιτίας της δυναστείας των αυτοκρατόρων που την χτίσανε. Ύστερα πήρε το μέχρι σήμερα όνομά του από το άγαλμα του Νέρωνα ( Ο Κολοσσός) που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.Εκεί λάμβαναν χώρα οι μονομαχίες, αρματοδρομίες, θηριομαχίες κτλ. Αξιοθαύμαστο ήταν επίσης ότι είχε χώρο για 45.000 θεατές και μπορούσε να γεμίσει σε 15 λεπτά και να αδειάσει μόλις σε 5′!! Τέλος, είχε δυο πύλες που οδηγούσαν στη αρένα.Την “πύλη της ζώσης σαρκός”, όπου από εκεί εισέρχονταν οι μονομάχοι και τη “νεκρική πύλη  που από εκεί  εξέρχονταν οι νεκροί της μάχης. *Επίσης εκεί πραγματοποιούνταν οι μαρτυρίες χριστιανών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. www.psifiakiparea.com (πληροφορίες και φωτογραφία)
  2. www.egpaid.com (πληροφορίες)
  3. www.wikipedia.com(πληροφορίες)

4.       www.quhist.com (φωτογραφία)

ΛΑΤΣΟΥΝΑ ΝΙΚΟΛΙΑ Α2

Σχολιάστε

Top