Κρόκος Κοζάνης Το Χρυσάφι της Ελληνικής γης

thehomeissue_krokos-1024x585

Περιγραφή του φυτού κρόκου

Το φυτό του κρόκου είναι ένα φυτό που δεν παράγει σπόρους και η  αναπαραγωγή του μπορεί να γίνει μόνο από τη διάσπαση και τη σπορά των βολβών του. Στην Ελλάδα ο κρόκος καλλιεργείται  στην περιοχή Κρόκος της Κοζάνης και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Η καλλιέργεια του κρόκου απαιτεί ακραίες κλιματικές συνθήκες. Χρειάζεται ξηρό και θερμό καιρό το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα. Η σπορά γίνεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο ενώ η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Η διαδικασία συλλογής του κρόκου είναι ιδιαίτερα επίπονη και σχολαστική, αφού τα 3 μικρά κοκκινωπά στίγματά του συλλέγονται με το χέρι από κάθε άνθος χωριστά και ενώ αυτό είναι ακόμη φρεσκοκομμένο.

Το μοναδικό είδος κρόκου που καλλιεργείται συστηματικά σε ολόκληρο τον κόσμο, εδώ και 10 το λιγότερο αιώνες, είναι ο εδώδιμος – ήμερος κρόκος ή όπως είναι στη διεθνή επιστημονική (βοτανική) ορολογία γνωστός ο Crocus Sativus Linneaus. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικού του φυτού κρόκου είναι :

  Τα λουλούδια που βγαίνουν ένα μέχρι και τρία από κάθε βολβό, την περίοδο Οκτωβρίου Νοεμβρίου, σχηματίζουν μικρά μωβ  χωνάκια, που μετά από μερικές ώρες ανοίγουν και χάνουν το αρχικό τους σχήμα. Τα λουλούδια  αποτελούνται από έξι μώβ πέταλα, μήκους περίπου 5 εκατοστών  και πλάτους λιγότερου από ένα εκατοστό. Κάθε λουλούδι περιέχει τρεις κίτρινους στήμονες, που χωρίζεται σε τρία στίγματα Τα στίγματα  έχουν κόκκινο προς το πορτοκαλί στιλπνό χρώμα, μήκους 40-50 χιλιοστών. Τα φύλλα του, που βγαίνουν απ” ευθείας από το βολβό αμέσως μετά (σχεδόν μαζί) τα λουλούδια, είναι καταπράσινα, σπαθωτά και γραμμωτά, αναπτύσσονται δε κατά τη διάρκεια του χειμώνα και φθάνουν την άνοιξη τα 40-50 εκατοστά, οπότε και θερίζονται λίγο πριν ξεραθούν. Οι βολβοί του φυτού έχουν διάμετρο 2-3 εκ., σφαιρικό σχήμα και είναι σαρκώδεις με καστανοκόκκινους δικτυωτούς χιτώνες.

Screenshot 2021-02-06 060651

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης