«5 υγιεινές συνήθειες για να διατηρήσετε την φόρμα σας στην καραντίνα και όχι μόνο»

Πυραμίδα μεσογειακής διατροφής

Άρθρο από την εκπαιδευτικό Γαρυφαλλιά Γεροπούλου

Κάθε χώρα έχει τη δική της κουζίνα και την υγιεινή μαγειρική της. Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνήθειες όσον αφορά το φαγητό, την προετοιμασία και την κατανάλωσή του.

Συνεχιζόμενες έρευνες για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής παραμένουν, πάντα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ακολουθούν απλές συμβουλές προετοιμασίας και κατανάλωσης τροφής και υγιεινές συνήθειες από την Ελλάδα, εμπλουτισμένες λιγάκι ίσως και με κάποια δανεικά στοιχεία από άλλες χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για λίγες, απλές αλλαγές στον τρόπο που τρώμε, με τις οποίες μπορούμε να εξασφαλίσουμε οφέλη για την υγεία μας και ευχαρίστηση στο τραπέζι.

  1. Καταναλώνουμε πολλά γεωργικά προϊόντα και προϊόντα ολικής αλέσεως

Σε πολλές χώρες το κρέας αποτελεί γαρνιτούρα. Η παραδοσιακή κινέζικη διατροφή, για παράδειγμα, αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα λαχανικά είναι κύριο γεύμα και όχι γαρνιτούρα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι 3 τέτοιες μερίδες ή περισσότερες την ημέρα περιορίζουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Καλό είναι, λοιπόν, να γεμίζουμε το πιάτο μας κατά τα 2/3 με λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως και το υπόλοιπο με ψάρι ή κρέας, υποστηρίζουν διακεκριμένοι διατροφολόγοι. Επιπλέον συνιστάται να γεμίζουμε το πιάτο μας με όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα σε ότι αφορά τα τρόφιμα. Επίσης καλό είναι να δοκιμάζουμε καινούργια φρούτα.

  1. Απολαμβάνουμε χαλαρά το δείπνο μας

Το γεύμα μας πρέπει να διαρκεί αρκετή ώρα. Μια από τις διατροφικές οδηγίες στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες , λέει να τρώμε αργά, κατά προτίμηση σε τακτικές ώρες και σε ευχάριστο περιβάλλον. Επίσης, το να μοιραζόμαστε το γεύμα μας είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό και οι Έλληνες, ξέρουμε ότι ονομάζουν κάποιον φίλο τους χρησιμοποιώντας την έκφραση «εμείς, έχουμε φάει ψωμί κι αλάτι μαζί»

Για πολλούς λαούς, τα γεύματα προσφέρουν ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια, πρακτική που ενθαρρύνει το δέσιμο.

Το να τρώει κάποιος αργά και χαλαρά αποθαρρύνει, επιπλέον, την υπερφαγία και ενθαρρύνει τη χαλάρωση, που βοηθά στη χώνευση. Ο οργανισμός επεξεργάζεται την τροφή πιο εύκολα και αποτελεσματικά όταν είναι ήρεμος.

  1. Ελέγχουμε τις μερίδες μας

Στις μέρες μας, υπάρχει αφθονία θρεπτικών και νόστιμων τροφών. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τις μερίδες.

Ένας γέροντας από την Κρήτη, όταν ρωτήθηκε πώς «κρατιέται» τόσο υγιής και δυνατός παρόλο που η ηλικία του είναι προχωρημένη, είπε χαρακτηριστικά: «Σηκώνομαι από το τραπέζι πριν χορτάσω».

Στην Ιαπωνία, να σκεφτείτε, πως τα τρόφιμα πωλούνται σε μικρότερα μεγέθη και συχνά καταναλώνονται σε μπολ αντί για πιάτο.

Επιπλέον, οι Ιάπωνες, κάνουν ότι έκανε και ο κρητικός γέροντας.

Σταματάνε, δηλαδή, να τρώνε, όταν έχουν καταναλώσει το 80% της τροφής και άρα, πριν χορτάσουν. Σε περιοχή της Ιαπωνίας παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής.

Μπορούμε με άλλα λόγια, να σερβίρουμε το φαγητό μας σε μικρά πιάτα ή σε μπολ και να επιλέγουμε τρόφιμα που φέρνουν την αίσθηση του κορεσμού, όπως ίνες και λαχανικά.

  1. Καταναλώνουμε ποικιλία φρέσκων-μη κατεργασμένων τροφίμων

Είναι πολύ καλό να προτιμάμε τα γεύματα που είναι φτιαγμένα από μη επεξεργασμένα υλικά.

Έρευνες δείχνουν ότι τα φρέσκα προϊόντα παρέχουν περισσότερες ίνες, λιγότερες θερμίδες, κορεσμένα λίπη και φυσικά, λιγότερη ζάχαρη και αλάτι.

Συνιστάται να παραλείπουμε τις επεξεργασμένες τροφές που ναι μεν είναι νόστιμες, αλλά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα λίπους, αλατιού και ζάχαρης και να επιλέγουμε τροφές ολικής αλέσεως και φρέσκες. Θα πρέπει οπωσδήποτε, να καταναλώνουμε σαλάτες που μπορεί να περιέχουν πιπεριές, κρεμμύδια, μανιτάρια και ντομάτες. Μπρόκολο και σπανάκι είναι επίσης θρεπτικά τρόφιμα.

  1. Προσθέτουμε μπαχαρικά στα πιάτα σας

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά προσθέτουν γεύση, εμφάνιση και υγεία στο πιάτο μας. Εκτός από το να έχουν λίγες θερμίδες και λίγα λιπαρά τα πιάτα μας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υλικά όπως το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα καρυκεύματα, όπως η κανέλα, περιορίζουν τις ασθένειες.

Σε έρευνα που έγινε σε 60 ανθρώπους και διήρκεσε 40 μέρες αποκαλύφτηκε ότι άνθρωποι με διαβήτη 2 , κατανάλωναν μισό κουτάλι του τσαγιού κανέλα δυο φορές την ημέρα, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Μπορούμε να πειραματιστούμε με άγνωστα και γνωστά μπαχαρικά στα φαγητά. Καλό είναι, τέλος, να προσθέτουμε φρέσκα αρωματικά, όπως βασιλικό ή μέντα σε σαλάτες για να ενδυναμώσουμε την γεύση τους.

Να και ένα ακόμη καλό που μας έμαθε η «καραντίνα» λόγω Κορονοϊού:

Μας έμαθε, εκτός των άλλων, να «σεβόμαστε» και να προσέχουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας!

Γαρυφαλλιά Γεροπούλου

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης