Άγχος στο σχολείο; Δυστυχώς υπάρχει!

stressed-500x375

Από τον Χάρη Σαββίδη, μαθητή του Α2

stress-kidΤο άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση. Συνήθως αγχωνόμαστε όταν δεν ξέρουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα σε κάτι που συμβαίνει. Επίσης αγχωνόμαστε όταν δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε σε κάτι που έγινε. Στις μέρες οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι ασχολούνται ιδιαίτερα με το άγχος που κυριεύει τα παιδιά κατά τη σχολική περίοδο.

Αρχικά ένα από τα κυριότερα αίτια του άγχους των μαθητών είναι το εκπαιδευτικό σύστημα καθώς οι εξετάσεις που υπάρχουν δεν αφήνουν περιθώρια στο μαθητή να αναπτύξει τις ικανότητες του και τις δεξιοτεχνίες του, περιορίζοντάς τον στην προσπάθεια απόκτησης καλού βαθμού.

Το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο σκέψης και τις επιλογές του μαθητή. Συχνά, καταπιέζει τον μαθητή να ακολουθήσει επαγγέλματα που δεν είναι της επιλογής του, δημιουργώντας του άγχος, ανασφάλεια και ανησυχία για το μέλλον του. Επίσης, παρά το υπερφορτωμένο πρόγραμμα του σχολείου, πολλές φορές ωθεί τον μαθητή να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία, προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Έτσι ο μαθητής πιέζεται με αποτέλεσμα να μην είναι αποδοτικός στην τάξη.

Αξίζει να πούμε ότι οι καθηγητές συχνά ευθύνονται για το άγχος των μαθητών αφού, τους αναγκάζουν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τα μαθήματα του σχολείου, λέγοντάς τους, πως ο μόνος τρόπος για να προοδεύσουν είναι η ενασχόληση τους με το διάβασμα των σχολικών μαθημάτων.

epist9-thumb-large

Το άγχος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους μαθητές εφόσον τους επηρεάζει αρνητικά σε όλη την σχολική τους πορεία. Απαιτείται η λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τόσο από τους ίδιους τους μαθητές, όσο και από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του σχολικού άγχους καθώς ο μαθητής ασχολείται με κάτι διαφορετικό από το διάβασμα, τονώνοντας την αυτοπεποίθησή του και το αίσθημα της δημιουργίας. Με αυτόν τον τρόπο ο μαθητής αποκτά ψυχική δύναμη, αντιμετωπίζοντας τις σχολικές του υποχρεώσεις με ηρεμία και πιο αποτελεσματικά.

Το υπουργείο παιδείας γνωρίζοντας το άγχος των μαθητών και το υπερφορτωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα τους, οφείλει να ενσωματώσει περισσότερες δημιουργικές δραστηριότητες και να αυξήσει τις ώρες του μαθήματος της γυμναστικής. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές θα  εκτονώνονται και θα αποβάλλουν το άγχος τους.

Η ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση του άγχους των μαθητών  κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της ευρυθμίας και της δημιουργικότητας εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

image-20150616-5835-4za08u

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Άγχος στο σχολείο; Δυστυχώς υπάρχει!"

Σχολιάστε

Top