Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές που συμμετέχουν στη δράση-πρόγραμμα «οίνος ευφραίνει (;) καρδίαν ανθρώπου» με τις υπεύθυνες καθηγήτριες επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ξεναγηθήκαμε στις αίθουσες με τις μόνιμες συλλογές αγγείων και σκευών που αφηγούνται τη συναρπαστική ιστορία του οίνου όπως βιώθηκε σε επίσημες ώρες της κοινωνικής ζωής, σε στιγμές μυστικιστικές λατρείας των θεοτήτων αλλά και σε καθημερινές μόχθου και ανάπαυλας. Τα εξαιρετικής ομορφιάς αγγεία που βρέθηκαν στη Φαιστό βεβαιώνουν τη χρήση τους σε συμπόσια και τελετές της άρχουσας τάξης καθώς και ότι τα σκεύη χρησιμοποιούνταν για τη μείξη και την κατανάλωση οίνου σε μεγάλες ποσότητες και για την προσφορά κρασιού στη θεότητα

Ο χαρακτήρας της Κρήτης, που βρίσκεται στο σημείο σύγκλισης της Ευρώπης της Ασίας και της Αφρικής καθορίζεται από δυο στοιχεία: το αμπέλι και την ελιά. Παρατηρώντας τα εκθέματα αντιληφθήκαμε ότι η οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της Κρήτης τόσο κατά τους προϊστορικούς όσο και κατά τους ιστορικούς χρόνους , συνδέθηκε άρρηκτα με το αμπέλι και το κρασί. Αρχαιολογικά ευρήματα εικονογραφικές παραστάσεις ,ιστορικές πηγές τεκμηριώνουν την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και τη θέση της στην αγροτική οικονομία και το εμπόριο ενώ παράλληλα ερμηνεύουν τη μακραίωνη σχέση με τις κοινότητες , που βασίζεται στα ευεργετήματα του οίνου, την ευεξία , την ευωχία και κάποτε στη μέθεξη που προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα της κοινωνικής τους θέσης.

Τέλος έγινε αντιληπτό ότι η μοναδική ποιότητα του σταφυλιού αλλά και του ελαιοκάρπου οφείλεται στη θαλασσινή αύρα της Μεσογείου που συνέχει/επηρεάζει τους καρπούς της παράκτιας γης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης