Κλιματική αλλαγή: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή πραγματικότητα;

Stock---Climate-Change---Sustainability_17debf3e45f_medium

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας ακούσει τις λέξεις «κλιματική αλλαγή». Ωστόσο, στους περισσότερους δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς σημαίνει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες: Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα [1]. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ζωές όλων μας, ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουμε ή πολλές φορές αρνούμαστε να το αποδεχθούμε.

Βασικότερη αιτία που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή είναι η καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο). Κατά την καύση τους απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τα αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται το γνωστό σε όλους μας φαινόμενο του θερμοκηπίου [2]. Η κλιματική αλλαγή έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον πλανήτη όσο και για τους ανθρώπους. Κύρια επίπτωση αποτελεί η αύξηση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με το NASA’s Goddard Institute for Space, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είχε αυξηθεί κατά 1,02 °C ως το 2020. Η αύξηση αυτή προκαλεί το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτά τα φαινόμενα λοιπόν, οδηγούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, ξηρασίες, καύσωνες, δασικές πυρκαγιές κλπ. [3]

Ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα αποτελεί μια από τις βασικότερες λύσεις στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή).

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που ισχυρίζονται πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι πρακτικά αδύνατο να αναστραφεί η αλλαγή του κλίματος. Παρόλα αυτά, σχεδόν όλοι οι κλιματολόγοι συμφωνούν πως αν είμαστε προσεκτικοί, μπορούμε να αποτρέψουμε την ολική καταστροφή του κλίματος και κατά συνέπεια του ίδιου του πλανήτη.
Γράφει η Λυδία.

Πηγές: 


Σχολιάστε

Top