Επί τάπητος

       Δεν μπορείς να μιλάς για προβλήματα στην Ανω Χώρα γιατί στον Παράδεισο δεν υπάρχουν προβλήματα! Ε, εντάξει, καμιά φορά στους επίγειους παραδείσους δημιουργούνται μερικά προβληματάκια που όμως αν υπάρχει διάθεση για δουλειά  επιλύονται.

Ανω Χώρα

Δημοτικές εκλογές 2019: Δύο άξιοι νέοι του χωριού μας θέτουν την υποψηφιότητά τους για την προεδρία του χωριού και τον εαυτό τους στην υπηρεσία του τόπου τους, οι Θανάσης Ρέππας και Νίκος Χαντζόπουλος, με βασικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων και τη στήριξη της ανάπτυξής του.

«Η Φωνή της Ανω Χώρας» μίλησε με ντόπιους για τα προβλήματα που απασχολούν αυτόν τον όμορφο τόπο. Ολοι συμφωνούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οδικό δίκτυο και ακολουθεί το θέμα της καθαριότητας  (π.χ. «επείγουσα ανάγκη η τοποθέτηση μικρών κάδων στην αγορά του χωριού¨). Μικρότερα προβλήματα η έλλειψη δημόσιου WiFi,  η έλλειψη προγραμματισμού στην ύδρευση σε περιόδους ανομβρίας , οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Άλλα από αυτά τα προβλήματα είναι θέμα της Αρχής και άλλα αφορούν όλους μας . Το παν είναι να υπάρχει συνεργασία και ομόνοια. Οπως αναφέρεται, οι διενέξεις δεν ωφελούν κανέναν, ούτε να πετάει το μπαλάκι του προβλήματος ο ένας στον άλλο γιατί έτσι δεν γίνεται τίποτα… Επισημαίνεται η ανάγκη της συμμετοχής όλων στις εκδηλώσεις του χωριού, η προσφορά προσωπικής εργασίας, η στήριξη του ενός στον άλλο…

Το λόγο έχουν και οι επιχειρηματίες του χωριού:

H Μαρία Πατούχα επισημαίνει αρκετά από τα προβλήματα: «ο δρόμος με τις λακκούβες. Οι προστατευτικές μπάρες που έχουν φύγει λόγω των εκχιονιστικών μηχανημάτων. Ο εκχιονισμός κ των δυο οδικών αξόνων τους χειμερινούς μήνες. Τα σκουπίδια στα καλαθάκια μέσα στο χωριό, π.χ. στην παιδική χαρά που είναι πάντα γεμάτα, γενικά τα σκουπίδια κ ειδικά αυτά στην περιοχή του Αϊ Λια που ανεβαίνεις να δεις τη θέα από το εκκλησάκι κ βλέπεις το τοπίο γεμάτο σκουπίδια. Κάποια πολιτιστική εκδήλωση τον Αύγουστο στο χωριό». (Σ.σ. Η υπάρχουσα χωματερή γιατί δεν χρησιμοποιείται;)

Ο Γιώργος Μπέκιος θέτει επιπλέον τα θέματα του φωτισμού και της κοπής των χόρτων τους καλοκαιρινούς μήνες: » Ο καθένας οφείλει να καθαρίζει το χωράφι του».

Ο Ανδρέας Παπαϊωαννίδης θέτει επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν το χωριό και τους επιχειρηματίες εν γένει:

«Είμαστε ένα τουριστικό χωριό και το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες μας είναι αυτό της πρόσβασης στο χωριό. Το οδικό δίκτυο είναι γεμάτο λακκούβες, οι οδηγοί κινδυνεύουν να σπάσουν τα αυτοκίνητά τους. Είναι ένα ζήτημα που θέλει άμεση επίλυση. Επίσης, η πρόσβαση γίνεται ακόμη δυσκολότερη τον χειμώνα, όταν πέσει χιόνι.  Τα εκχιονιστικά πρέπει να είναι σε θέση μάχης στην Άνω Χώρα και όχι στη Ναύπακτο.

Επειτα, το θέμα της καθαριότητας. Το χωριό πρέπει να διατηρεί μόνιμα την καθαριότητά του, ειδικά στις τουριστικές περιόδους η αποκομιδή των σκουπιδιών πρέπει να είναι συχνότερη. Ομως, επείγει και η καθαριότητα των μονοπατιών. Θα φέρω ένα παράδειγμα: το μονοπάτι της Τσούρνας καταλήγει κοντά στον νερόμυλο σε μια χωματερή από τα παλιά που είναι γεμάτη αποκαΐδια. Αυτό δεν είναι θέαμα για τον επισκέπτη.

Δύο ακόμη θέματα που μου επισημαίνουν οι πελάτες μου και είναι πολύ σοβαρά: Η έλλειψη ασφάλειας για τα παιδιά στο καλντερίμι του χωριού από τα αυτοκίνητα και το κάπνισμα μέσα στους χώρους εστίασης, ειδικά τον χειμώνα. Πιστεύω ότι δεν νοείται το καλντερίμι να μην είναι πεζόδρομος και εν έτει 2019 να καπνίζουμε και να μη σεβόμαστε το δικαίωμα του καθενός στην υγεία.

Θα προσθέσω ότι τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπεται να παρκάρουν σε σημεία δίπλα στον Καρνάβαλο. Είναι η ατραξιόν του χωριού μας. Ολοι θέλουν μια φωτογραφία. Και, επίσης, ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας δεν μπορεί να γίνεται πάρκινγκ.

Και κάτι ακόμα: Θεωρώ ότι από τη στιγμή που ο Δήμος «υιοθέτησε» τα ήδη έτοιμα μονοπάτια οφείλει και να τα «τρέξει», όπως και τη φύλαξη του Μουσείου. Κάτι πρέπει να γίνει και εδώ. Θεωρώ απαράδεκτο να κοιμούνται άνθρωποι σε δημόσιο χώρο, είναι τρικλοποδιά στους ξενοδόχους του χωριού».

Σίγουρα οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα ζητήματα που τίθενται. Είναι σίγουρα θέση ευθύνης να είσαι Πρόεδρος του Παραδείσου!

Σ.Σ. : Οποιος θέλει να προσθέσει οποιοδήποτε θέμα που δεν θίχτηκε, μπορεί να στείλει το κείμενό του στο anoxoraculture2018@gmail.com

                                                                                                                                                                                           Βάνα Παπαϊωάννου

Φωτό Ανω Χώρας: Πολύκαρπος Κωστογιάννης

 

Σχολιάστε

Top