ΔΙΑΤΡΟΦΗ: απώλεια βάρους ή τρόπος ζωής;

της Ευγενίας Φουντούλη

Μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινή διατροφή είναι μια σημαντική παράμετρος ώστε να είμαστε υγιείς. Και αν και το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς τη σπουδαιότητα της. Το σώμα μας χρειάζεται μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών για να παραμείνει υγιές και εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του, τότε θα πρέπει να το εφοδιάσουμε με τις σωστές τροφές και να διαμορφώσουμε σταδιακά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Τα οφέλη στην υγεία μας από την Μεσογειακή Διατροφή Τα οφέλη από την εφαρμογή του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής είναι πολλαπλά και έχουν επιβεβαιωθεί και από πολλές άλλες μελέτες που έγιναν. Επιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της μακροβιότητας (μέσω της μείωσης της θνησιμότητας από όλα γενικά τα αίτια, αλλά ειδικότερα από στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου) Μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα Μείωση της συχνότητας εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2 Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης Μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer, καθώς και μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο Alzheimer Είναι κατανοητό λοιπόν ότι το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής είναι το πλέον ιδανικό για την διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την καθημερινή ήπια σωματική άσκηση, δεν μας βοηθά μόνο να είμαστε υγιείς, αλλά και να διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος. Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες  όσπρια, καρποί).

Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. << Με μια μεζούρα στο χέρι!>> Η δίαιτα και τα διάφορα ειδικά σχεδιασμένα διαιτολόγια έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο συνήθως την απώλεια ή πρόσληψη βάρους προκειμένου για την αντιμετώπιση ή θεραπεία κάποιας ασθένειας. Ισορροπημένη διατροφή είναι η διατροφή που εξασφαλίζει ποικιλία και μέτρο. Ποικιλία σημαίνει να περιέχει διαφορετικά τρόφιμα από όλες τις ομάδες καθημερινά. Το μέτρο αφορά τα τρόφιμα που λαμβάνονται να είναι στην κατάλληλη ποσότητα και αναλογία ώστε να αντιστοιχούν στις ανάγκες του ατόμου που την ακολουθεί. Οι ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως σωματικό βάρος, ύψος, σύσταση σώματος, φύλο, ηλικία, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, κατάσταση υγείας, κοκ. Η εφαρμογή της ισορροπημένης διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους και την προστασία της υγείας. Γνωστό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή. Αντίθετα η κακή διατροφή μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό προκαλώντας είτε ασθένειες ανεπάρκειας (π.χ. αναιμία, σκορβούτο) είτε οδηγώντας σε καταστάσεις που απειλούν την υγεία, όπως παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο.

ΑΜΕΣΑ ΩΦΕΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Φυσιολογικό βάρος (επιθυμητό βάρος) : Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα δεν είναι η λύση για να αποκτήσουμε ένα υγιές βάρος το οποίο θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε. Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα: Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C αλλά και άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας προστατεύει από συχνά  κρυολογήματα, ειδικά κατά  τη διάρκεια του χειμώνα << Healthy tips: από το νησί της μακροζωίας>> Αν και δεν μπορούμε να ζησούμε όλοι όπως οι κάτοικοι της ικαρίας μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένες από τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι ικαριώτες τρώνε τακτικά πατάτες ,χόρτα ,ελιές και λαχανικά εποχής που φυτρώνουν στον κήπο τους . Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως οι Ικαριώτες δεν ζουν μόνο περισσότερο αλλά και καλύτερα. Και ένας από τους λόγους, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφή, είναι η παντελής απουσία του πρόχειρου φαγητού – του γνωστού και ως τζανκ φουντ. Οι Ικαριώτες αποφεύγουν να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία όπως χοτ ντογκ και κοτομπουκιές, αλλά και αναψυκτικά τύπου cola. «Η διατροφή τους», συνεχίζει, «χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή κατανάλωση κρέατος, με έμφαση στο ψάρι, χαμηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων από τη μεσογειακή, με αρκετά ωστόσο φρούτα και λαχανικά, ενώ στηρίζεται στην κατανάλωση του πολύτιμου ελληνικού ελαιόλαδου και ξηρών καρπών, τα οποία αποτελούν πλούσιες πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων». Όσπρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και λιγότεροι υδατάνθρακες από τη μεσογειακή διατροφή: αυτά είναι λοιπόν τα μυστικά της ικάριας διατροφής;Είναι εξίσου σημαντικό να τρώμε όπως έχει ορίσει η φύση ακολουθώντας την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών.  Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως πως πρόκειται για την πιο ισορροπημένη διατροφή που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος όχι μόνο για τη δική του υγεία αλλά και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη Η διατροφική παράδοση της ικαρίας συνδυάζει το γευστικό αποτέλεσμα, με την υψηλή διατροφική αξία . Τα μυστικά της ικαριώτικης κουζίνας: -το διάσημο δυνατό, κόκκινο κρασί -τα μοναδικής ποιότητας προιόντα της ικαριακής γης με κυρίαρχα τα βότανα, το ελαιόλαδο, το τυρί και το κατσίκι – η οικογένεια και οι φίλοι που μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και μοιράζονται ένα γεύμα Όλη η Νικαριά στο πιάτο σας!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης