Διατροφή- Υγεία

μεσογειακή-διατροφήΜεσογειακή διατροφή
Η Μεσογειακή διατροφή, ένας όρος που επινοήθηκε από τον Άνσελ Κις φυσιολόγος της εποχής
για να περιγράψει ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα μοντέλα μαγειρικής στον κόσμο. Το 1993
θεωρείται πλέον και επίσημα υγιεινή και παραδοσιακή διατροφή.2 χρόνια μετά δημιουργείται η
Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής είναι τα εξής : Άφθονες φυτικές ίνες(φρούτα,
λαχανικά,ψωμί/δημητριακά,καρπούς και όσπρια). Τα επεξεργασμένα προϊόντα στο ελάχιστο της κατανάλωσης τους καθώς έχουν πολλά συντηρητικά. Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί και γιαούρτι)καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.
Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες. Κόκκινο κρέας έως 2 φορές τον μηνά λόγο της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ζωικό λίπος. Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

Χρήστος Βαϊνάς

Σχολιάστε

Top