Ρομποτική ιατρική: Η επανάσταση που θα αφήσει εποχή!

Όταν η ρομποτική συνδεθεί με την ιατρική, μόνο προβλήματα δεν μπορούν να προκληθούν. Έτσι, η καινοτομία στις χειρουργικές επεμβάσεις ήρθε για να μείνει και φυσικά κανείς δεν έχει λόγο να το αμφισβητήσει! Η ρομποτική ιατρική χαρακτηρίζεται ολοκληρωτικά από την λεπτομέρεια και την αποτελεσματικότητα, καθώς συνδυάζει τις γνώσεις και τις λεπτομερείς παρατηρήσεις ενός πλήρως καταρτισμένου και εκπαιδευμένου ιατρού και την τεχνική ικανότητα και ακρίβεια ενός ρομπότ, ειδικά κατασκευασμένο για να είναι σε θέση να ανταπεξέρχεται σε σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η υγεία του ανθρώπου.

-Η εξέλιξη της ρομποτικής ιατρικής

Η ιδέα γι’ αυτού του είδους τις χειρουργικές επεμβάσεις προήλθε από την ανάγκη των αστροναυτών να χειρουργούνται από γιατρούς που βρίσκονταν στην γη και από την ανάγκη των στρατιωτών να χειρουργούνται στα πεδία μάχης όταν η άφιξη των γιατρών στον χώρο θα ήταν αδύνατη. Για τους λόγους αυτούς, η NASA και ο στρατός υλοποίησαν την ιδέα της τηλε-ιατρικής, προκειμένου οι χειρουργικές επεμβάσεις να είναι εφικτές και από απόσταση.
Ένας ακόμη λόγος ήταν και η δυσκολία που υπήρχε στις λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις, όταν τα εργαλεία δεν θα ήταν απολύτως κατάλληλα για πολύ λεπτομερείς και τεχνικά δύσκολες επεμβάσεις.
Η ρομποτική έφερε την επανάσταση στην ιατρική και για τον λόγο αυτό πολλές μικροσκοπικές και περίπλοκες διεργασίες στον χώρο της ιατρικής πραγματοποιήθηκαν (και ακόμη πραγματοποιούνται) χωρίς αμφιβολίες για το αποτέλεσμα. Πλέον σώζονται πολλές ζωές από τέτοιου είδους επεμβάσεις που παλαιότερα θεωρούνταν αδύνατες στην πραγματοποίησή τους, ακόμα και ως σκέψεις.

-Χειρουργικό σύστημα DaVinci

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA) για τις εν λόγω επεμβάσεις.

Ο χειρουργός επεξεργάζεται και κινεί το σύστημα μέσω μιας κονσόλας, ενώ ταυτόχρονα έχει μπροστά του πλήρη εικόνα του σημείου της επέμβασης και του μηχανήματος που την πραγματοποιεί μέσω μιας μεγεθυσμένης και τρισδιάστατης οθόνης. Το ρομπότ το κινεί αποκλειστικά και μόνο ο χειρουργός με ειδικούς μοχλούς που έχει μπροστά του.

Όλοι οι βραχίονες και τα χειρουργικά εργαλεία μαζί με την κάμερα βρίσκονται δίπλα στον ασθενή σε μικρή απόσταση από τον χειρουργό, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του ιατρού.

Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε το 1995 και τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 2000. Έκτοτε χρησιμοποιείται με μεγάλη αποδοτικότητα έως και σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω των ποικίλων πλεονεκτημάτων του.

Το ίδιο αποτελεί τον ορισμό της επανάστασης στην ρομποτική ιατρική, αφού η ακρίβεια, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του. Το μέλλον της ιατρικής είναι εδώ!

Da_Vinci_action_023874_10x7_150dpi

 

  [Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το commons.wikimedia.com και η αρχική του πηγή βρίσκεται στο:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Da_Vinci_action_023874_10x7_150dpi.jpg/ . Άδεια χρήσης Creative Commons: CC]

 

Βιβλιογραφία

Ξιάρχος, Α. (2011). Ρομποτική χειρουργική: Το μέλλον είναι εδώ! Διαθέσιμο από: < http://www.iatronet.gr/ygeia/xeiroyrgiki/article/15656/rompotiki-xeiroyrgiki-to-mellon-einai-edw.html > [Τελευταία πρόσβαση: 16 Απριλίου 2018].

Top