Ευρωεκλογές 2019

Οι εκλογές προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στις 23-26  Μαΐου.        

 

euelections_2019_ape_mpe_graph

 

 

Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το EurActiv.gr και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα:https://www.euractiv.gr/section/all/news/eyroekloges-2019-praktikes-plirofories-pote-posoys-kai-pos-psifizoyn-oi-eyropaioi/

Ένα σύνολο με 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν  500 εκατομμύρια ανθρώπους από 27 κράτη .Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ευρωβουλευτών από 751 σε 705, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια χρονική περίοδο.Υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε κάθε χώρα για ευρωεκλογέςαπό την ημερομηνία διεξαγωγής τους,το πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές αλλά και το πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες της κάθε χώρας.

Τα κράτη-μέλη διαφοροποιούνται ως προς την ημέρα ψηφοφορίας(κυμαίνεται από την 23η ως την 26η Μαΐου), ως προς τη δυνατότητα και τον τρόπο άσκησης της εκλογικής διαδικασίας – από άλλη χώρα αλλά εντός της Ε.Ε – ως προς την ελάχιστη ηλικία υποβολής υποψηφιότητας, ως προς το ελάχιστο ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να εκπροσωπηθεί και βεβαίως ως προς τον αριθμό των ευρωβουλευτών που εκλέγει κάθε κράτος

«Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιο σημαντικές αφότου ξεκίνησε η διεξαγωγή τους το 1979», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Ζομέ Ντατς σε συνέντευξη Τύπου για τις δημοσκοπήσεις.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο  έβγαλε ανακοίνωση για την εκλογική διαδικασία.

Η Γερμανία εκλέγει 96 βουλευτές.Οι υπόλοιπες κυμαίνονται ως εξής:

Η Γαλλία 79, Η Ισπανία 59, Η Πολωνία 52, Η Πολωνία 52, Η Ολλανδία 29, Το Βέλγιο 21, Η Τσεχία 21, Η Ελλάδα 21, Η Ουγγαρία 21, Η Πορτογαλία 21, Η Σουηδία 21, Η Αυστρία 19, Η Βουλγαρία 17, Η Δανία 14, Η Σλοβακία 14, Η Φινλανδία 14, Η Ιρλανδία 13, Η Κροατία 12, Η Λιθουανία 11, Η Λετονία 8, Η Σλοβενία 8, Η Εσθονία 7, Η Κύπρος 6, Το Λουξεμβούργο 6, Η Μάλτα 6

euroekloges__1_.pnghttps://www.protothema.gr/euroekloges-2019/article/886972/euroekloges-apotelesmata-ola-ta-teleutaia-nea-gia-tis-euroekloges-2019/

Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το  Θέμα και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα:https://www.protothema.gr/euroekloges-2019/article/886972/euroekloges-apotelesmata

 

Τρόποι ψηφοφορίας:

Τέσσερις χώρες δεν επιτρέπουν καθόλου τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών από το εξωτερικό. Είναι η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβακία.

Με επιστολική ψήφο επιτρέπεται Xη ψηφοφορία στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Στις πρεσβείες και προξενεία των χωρών της Ε.Ε που κατοικούν μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Δια πληρεξουσίου αντιπροσώπου μπορούν να ψηφίσουν μόνον οι πολίτες του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ενώ ηλεκτρονική ψήφος είναι δυνατή μόνον για τους Εσθονούς.

Όριο εκλογής κόμματος με βάση την εθνική νομοθεσία

Το εκλογικό κατώφλι για την εκλογή ευρωβουλευτή είναι 5% για την Τσεχία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Λιθουανία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνίαll/news/eyroekloges-2019-praktikes-plirofories-pote-posoys-kai-pos-psifizoyn-oi-eyropaioi/, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.Το 4% ισχύει για την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σουηδία, 3% για την Ελλάδα και 1,8% για την Κύπρο. Οι υπόλοιπες χώρες δεν θέτουν ελάχιστο όριο.

Το ελάχιστο ηλικιακό όριο για υποβολή υποψηφιότητας

Στις περισσότερες χώρες ισχύει το 18ο έτος. Το 21ο ισχύει για το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Σλοβακία και την Κύπρο.Το 23ο ισχύσει για τη Ρουμανία και το 25ο για την Ελλάδα και την Ιταλία.

20190405_EUROEKLOGES-PANEL

Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το ΠΟΛΙΤΗΣ και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα:https://politis.com.cy/h-eyropi-einai-to-mellon-mas/eyroekloges-2019-istoselida-eyroeklogon-2019/

Ημέρα ψηφοφορίας

Στις περισσότερες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου. Στις 23 θα γίνουν στην Ολλανδία, στις 24 στην Ιρλανδία, στις 25 στη Λετονία, Μάλτα και στη Σλοβακία.

Βιβλιογραφία:

protothema.gr(2019).Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές 2019:  Πού και πώς ψηφίζω – Περιηγειθείτε στον ιστότοπο που  θα ανανεώνεται συνεχώς το βράδυ των εκλογών στις 26 Μαΐου με συνολικά αποτελέσματα.Διαθέσιμο απο <https://www.protothema.gr/euroekloges-2019/article/886972/euroekloges-apotelesmata-ola-ta-teleutaia-nea-gia-tis-euroekloges-2019/ > [Τελευταία πρόσβαση:13 Νοεμβρίου 2018].

 

 

Top