Αθλήματα για ολική εκγύμναση

τενις

Συχνά όλο και περισσότερα άτομα για διάφορους λόγους αρχίζουν να ασχολούνται με την γυμναστική και βέβαια ποιος δεν θα ήθελε να ασχοληθεί με ένα άθλημα που είναι ικανό να εκγυμνάσει ταυτόχρονα όλα τα μέρη του σώματός του. Άλλωστε αυτό είναι και ένα σημαντικό προσόν για ένα άθλημα.

Αρχικά ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα αυτής της κατηγορίας είναι το τένις. Η αντισφαίριση, γνωστή ως τένις είναι ένα σύγχρονο παιχνίδι. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να αποκρούσουν σφαίρα πέρα από ένα δίχτυ, στο γήπεδο του αντιπάλου.Το τένις πλέον χαρακτηρίζεται ως ολυμπιακό άθλημα μετά την ένταξή του το 1988.Πιο συγκεκριμένα με τη συνεχή και αδιάκοπη κίνηση ολόκληρου του σώματος είναι ικανό αυτό το άθλημα να γυμνάσει κάθε μέρος του σώματος. Ειδικότερα οι τετρακέφαλοι είναι από τα πιο γυμνασμένα μέρη του σώματος ενός τενίστα λόγω του τρεξίματος που προϋποθέτει  το άθλημα. Στην συνέχεια ακολουθούν οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι αφού η απόκρουση της μπάλας απαιτεί δύναμη ώστε να περάσει το φιλέ και να βρεθεί στο αντίπαλο μέρος του γηπέδου. Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο είναι και ι γάμπες οι οποίες είναι υπεύθυνες για το κράτημα του σώματος σε ακραίες συνθήκες αγώνα και όχι μόνο.

                                                   τενις

Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το kathimerini.gr και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα:http://www.kathimerini.gr/1022684/article/epikairothta/a8lhtismos/ena-dihmero-kyriarxias-gia-to-ellhniko-tenis . 

Την λίστα των συγκεκριμένων αθλημάτων  εμπλουτίζει η κολύμβηση η οποία είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα. Είναι ένα άθλημα κίνησης μέσα στο νερό και χαρακτηρίζεται και ως οργανωμένο αλλά και ως ολυμπιακό άθλημα λόγω της ένταξης του στην λίστα ολυμπιακών αθλημάτων το 1896. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει  είναι το στοιχείο της φύσης που την χαρακτηρίζει, και δεν είναι κανένα άλλο παρά το νερό- θάλασσα. Η σημερινή κολύμβηση αποτελεί συνέχεια της τότε ψυχαγωγίας του ανθρώπου, το μπάνιο στην θάλασσα το οποίο πραγματοποιούταν για την καλοπέραση οι άνθρωποι της εποχής και όχι μόνο. Στην κολύμβηση υπάρχει μεγάλη ποικιλία στυλ δηλαδή τρόπων κινήσεως. Αρχικά το πιο δημοφιλές στυλ είναι το ελεύθερο όπου ο κολυμβητής έχει μπρούμυτη θέση σώματος και εκτελεί κυκλική κίνηση με το κάθε του χέρι ασταμάτητα. Στην συνέχεια έχουμε το πρόσθιο όπου ο αθλητής εκτελεί κινήσεις στο νερό όπως ένας βάτραχος, μετά το ύπτιο είναι παραπλήσιο του ελευθέρου αλλά σε ανάσκελη θέση. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι και η πεταλούδα αφού η κίνηση της μοιάζει με της πεταλούδας στο νερό.  Το σώμα του κολυμβητή είναι εξίσου γυμνασμένο αφού σε κάθε προπόνηση είναι σίγουρη η χρήση του κάθε στυλ το οποίο με τις δικές του κινήσεις γυμνάζει και τα απαιτούμενα μέρη για το απαιτούμενο αποτέλεσμα, την μετακίνηση της θέσης του σώματος στο νερό.

                                                          apostolos-xristou-kolumbisi

Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το naftemporiki.gr και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.naftemporiki.gr/story/1380189/kolumbisi-pemptos-sta-200-uptio-o-xristou .

Οι μυϊκές ομάδες που γυμνάζουμε όταν κολυμπάμε

Top