Κλωνοποίηση
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το freebackgroundcheck.info και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα:http://freebackgroundcheck.info/newkeywords/b/biologia-dna.new
ΟΡΙΣΜΟΣ
Κλωνοποίηση είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός ή περισσοτέρων ομοίων αντιγράφων από ένα πρότυπο. Στο χώρο της Βιολογίας αυτό το πρότυπο μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα μόριο (π.χ. DNA) ή ένα γονίδιο, ένα κύτταρο, ή ακόμη και ένα πολυκύτταρο οργανισμό.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η πρώτη κλωνοποίηση δοκιμάστηκε σε βάτραχο το 1952 από τον Briggs και τον King η οποίοι δεν κατάφεραν να πάρουν γόνιμα βατράχια.Μέχρι την επόμενη δεκαετία,όπου δύο άλλοι ερευνητές κατάφεραν να πάρουν γόνιμα βατράχια.Αργότερα το 1996 έγινε η κλωνοποίηση της Dolly ήταν η πρώτη φορά που κλωνοποιήθηκε ένα θηλαστικό συγκεκριμένα ένα πρόβατο.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το klonopoihsh-dolly και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://ivfgreece.gr/20-xronia-apo-klonopoiisi-dolly/
Επίσης από τότε μέχρι σήμερα εκτός από πρόβατο έχουμε κλωνοποιήση το ποντίκι, το χοίρο,τα βοοειδή,το κατσίκι,το κουνέλι και τη γάτα.
Η ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΙΝΟΙ ΤΗΣ
Η κλωνοποίηση του ανθρώπου εκτός από τα ηθικά προβλήματα που δημιουργεί, περιέχει και σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία του νέου κλωνοποιημένου οργανισμού όσο και τη μητέρα που θα εγκυμονήσει.
Το ποσοστό των κλωνοποιημένων ζώων που επιβιώνουν είναι μικρό.Ακόμη και στον τομέα της κλωνοποίησης των ζώων, δεν προβλέπεται ότι θα λυθούν τα προβλήματα αυτά στο σύντομο μέλλον. Οι κίνδυνοι για το κλωνοποιημένο ζώο δεν έχουν σχέση μόνο με τα προβλήματα κατά τον τοκετό.
Οι συχνότερες ανωμαλίες που έχουν περιγραφεί σε κλωνοποιημένα ζώα είναι οι εξής :
- Τα ζώα αυτά έχουν συνήθως πολύ μεγάλο μέγεθος κατά το εμβρυϊκό στάδιο
- Έχουν προβλήματα στον πλακούντα
- Σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και στην καρδία
- Ανωμαλίες του εγκεφάλου
- Ανωμαλίες των νεφρών
- Ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος που αποτελεί το βασικό σύστημα άμυνας του οργανισμού
- Ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος που αποτελεί το βασικό σύστημα άμυνας του οργανισμού
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Τα ηθικά διλήμματα δίνουν έμφαση κυρίως στην δημιουργία ολοκλήρου εμβρύου, στην δημιουργία δηλαδή ενός ανθρώπου ολόιδιου γονιδιακά με τον δότη, ενός ανθρώπου ολόιδιου με τον γονέα του.
Το Διεθνές Δίκαιο σήμερα απαγορεύει ρητώς την αναπαραγωγική κλωνοποίηση.
Σίγουρα όμως εξυπηρετεί τον ναρκισσισμό του γονέα η δυνατότητα να είναι το παιδί του ολόιδιο με αυτόν, αλλά οφείλει και να σκεφθεί ότι έτσι του στερεί την δυνατότητα να γίνει καλύτερο από τον ίδιο.
Σίγουρα η μητέρα του νεαρού νεκρού παιδιού είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο να δημιουργήσει έναν κλώνο του παιδιού της και να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, οφείλει όμως να σκεφθεί ότι αυτό δεν θα είναι Ανάσταση Νεκρών και Δεύτερη Ευκαιρία, αλλά η ευκαιρία μιάς άλλης ψυχής να κατοικήσει στο δεδομένο γενετικό υλικό.
Σίγουρα τρέφει την ματαιοδοξία του ανθρώπου η προοπτική μιάς θεραπείας στα όρια του Θαύματος και μιας αναστολής της γήρανσης στα όρια της Αθανασίας, οφείλει όμως να σκεφθεί ότι με αυτόν τον τρόπο σταματά την Εξέλιξή του.
Σίγουρα η δυνατότητα δημιουργίας κλώνων στα χέρια ενός πολεμοχαρούς δικτάτορα θα ήταν ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την Ανθρωπότητα.
Και τέλος σίγουρα για την αναπαραγωγή του είδους απαιτείται ένα ωάριο, δηλαδή μία γυναίκα, και το ερώτημα που προκύπτει είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης των ανδρών.
ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΣΚΟΠΟΥΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Στην κλωνοποίηση για σκοπούς αναπαραγωγής, το ωάριο που έχει υποστεί πυρηνική μεταμόσχευση, όταν φτάσει μετά από τον αρχικό πολλαπλασιασμό στο στάδιο του βλαστοκύστη, εμφυτεύεται στη μήτρα ενός άλλου θηλυκού οργανισμού. Δεν είναι αναγκαίο ο οργανισμός που θα προσφέρει τη μήτρα να είναι ο ίδιος με αυτόν που προσφέρει το πυρήνα για κλωνοποίηση.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΣΚΟΠΟΥΣ ΘΕΡΑΠΙΑΣ
Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια μέχρι το στάδιο της ανάπτυξης του βλαστοκύστη. Γίνεται δηλαδή η πυρηνική μεταμόσχευση αλλά μετά αντί ο βλαστοκύστης να εμφυτευτεί σε μήτρα για να εξελιχθεί σε έμβρυο, λαμβάνονται κύτταρα από αυτόν και καλλιεργούνται στο εργαστήριο.
Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται αρχέγονα κύτταρα και έχουν εξαιρετικές ιδιότητες. Μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε μορφή κυττάρων που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό ή άλλων ζώων.
Οι έρευνες που γίνονται πάνω σε κλωνοποιημένα αρχέγονα κύτταρα προσπαθούν να πετύχουν τη δημιουργία οργάνων και ιστών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μεταμόσχευσης σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Στην Οικολογία υπόσχεται την διατήρηση των φυτών και των ζώων που τελούν υπό εξαφάνιση, και την διατήρηση και προστασία του οικοσυστήματος.
Η μεγάλη πρόκληση βεβαίως αφορά την Ιατρική με την δυνατότητα παραγωγής ιστών και ολοκλήρων οργάνων έτοιμων για μεταμόσχευση και χωρίς τον κίνδυνο της απόρριψης, δεδομένου ότι το μόσχευμα θα έχει το γενετικό προφίλ του ιδίου του λήπτη και δεν θα αναγνωρίζεται σαν «εχθρικό» από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μερικές από τις πλέον τυπικές εφαρμογές μπορούν να είναι η παραγωγή Νευρικών κυττάρων για θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων των Νεύρων και του Εγκεφάλου, Δέρματος για την θεραπεία των εγκαυμάτων, Ηπατικών κυττάρων για τις Ηπατίτιδες, β – κυττάρων του παγκρέατος πού παράγουν ινσουλίνη για τον Σακχαρώδη διαβήτη, Μυοκαρδίου η και ολόκληρης Καρδιάς για τις καρδιοπάθειες, Αμφιβληστροειδούς και Κερατοειδούς για τις Οφθαλμικές παθήσεις.
Βιβλιογραφία:
el.wikipedia.org(2019). Κλωνοποίηση. Διαθέσιμο από: <https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7> [Τελευταία πρόσβαση :09 Μαΐου 2019].