Στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα οι Νοσηλευτές

Ώρα 08:00 ! Δυσκολεύομαι να ξυπνήσω. Πρέπει όμως για να πάω να δώ τη θεια Σοφία που είναι βαριά στο Νοσοκομείο και να βοηθήσω. Ευτυχώς δεν άργησα. Καλημέρα κορίτσι μου! Μου λέει με βαρύ βλέμμα η θεία! Πώς πήγε η νύχτα τη ρωτάω??? Θα μπορούσε να ταν και καλύτερα μου απαντάει! Ας είναι καλά οι νοσηλεύτριες του τμήματος που κάνουν τα πάντα για να μπορούμε εμείς να χαμογελάμε παλι.

Χμμμμμμ αναφώνησα από μέσα μου. Τη βοήθησα να φάει το πρωινό της με όση δύναμη της είχε απομείνει καθώς είχα κολλήσει το βλέμμα μου στη πρωινή βάρδια των νοσηλευτών προσπαθώντας να τα προλάβουν όλα με ήρεμο τρόπο! Νοσηλείες , κουδούνια, τους γιατρούς να δίνουν οδηγίες , συγγενείς ! Με λίγα λόγια κατάλαβα ότι η κινητήριος δύναμη είναι οι νοσηλεύτριες. Αυτές κρατάνε τους δικούς μας ζωντανούς!!! Η θεία Σοφία αφού έλαβε την φαρμακευτική αγωγή της κατάφερε λίγο να κοιμηθεί. Έτσι βρήκα και εγώ ευκαιρία να γράψω λίγο στο ημερολόγιο μου. Η αλήθεια είναι ότι είχα συμπαθήσει αρκετά μία από τις νοσηλεύτριες. Λογικό για το χρονικό διάστημα που βρίσκεται η θεία μου εδώ!! Και είχαμε κάνει αρκετές συζητήσεις. Όταν βέβαια είχε το χρόνο. Έτσι έμαθα για αυτό το επάγγελμα! Αν και δεν είναι επάγγελμα! Είναι λειτούργημα! Θα πρέπει να χεις απίστευτη δύναμη και θέληση για να το κάνεις. Αλλιώς δεν γίνετε! Θα πρέπει πραγματικά να θες να βοηθήσεις ανθρώπους και να σαι σκληρός με τον πόνο αλλιώς δεν επιβιώνεις.

Ας μη ξεχάσουμε βέβαια και τις επιστημονικές γνώσεις που θα πρέπει να διαθέτεις! Αυτό το καταφέρνεις αφού δώσεις πανελλήνιες και έπειτα με τη κατάλληλη βαθμολογία εισαχθείς είτε στο πανεπιστήμιο της Νοσηλευτικής είτε σε κάποιο Τ.Ε.Ι Νοσηλευτικής. Στους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., χορηγείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Νομαρχία. Έπειτα μπορείς να επιλέξεις και κάποια από τις πολλές ειδικότητες που υπάρχουν. Εννοείται πως έξτρα πτυχία ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών μετράνε αρκετά. Ο Νοσηλευτής ανάλογα με την εκπαίδευση του μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομεία, κλινικές , κέντρα υγείας , ιατρεία και εργαστήρια, σε τομείς υγείας ασφαλιστικών οργανισμών, γηροκομεία, και μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ιατρεία για το προσωπικό, στην έρευνα και στον πολιτικό σχεδιασμό στο χώρο της υγείας , ως εκπαιδευτής υποψήφιων αδελφών νοσοκόμων ή τέλος ως ελεύθερος επαγγελματίας παρέχοντας υπηρεσίες κατά αποκλειστικότητα στους ασθενείς. Υπάρχει βέβαια και ο εθελοντισμός. Μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μπορείς να τελειώσεις τη σχολή Νοσηλευτών ή των Σαμαρειτών. Μαθαίνεις πρώτες βοήθειες και άλλα σημαντικά και χρήσιμα για τη καθημερινότητα, όπως πχ τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα κουτί πρώτων βοηθειών στο σπίτι μας. Το παραθέτω στο τέλος του άρθρου.

Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα! Έρχεσαι σε επαφή με αρρώστους βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια την υγεία σου, έρχεσαι αντιμέτωπος με το θάνατο με τον πόνο και τη θλίψη που κουβαλάει η κάθε αρρώστια. Θα πρέπει να σαι δυνατός για να μπορείς να βγάλεις στο τέλος , έστω μόνο τη βάρδια. Ας μη ξεχάσω την υπευθυνότητα και τη συναδελφικότητα που θα πρέπει να σαι διακατέχει για να παραμείνεις ένας σωστός επαγγελματίας υγείας. Η εμπειρία επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που την αποκτάς με τα χρόνια. Ο καθένας που δουλέυει εδώ αντλεί δύναμη με διαφορετικό τρόπο. Ακούγωντας μόνο το ευχαριστώ από τις υπηρεσίες που προσφέρεις , το χαμόγελο ενός ασθενή επειδή του είπες ότι όλα θα πάνε καλά, αρκεί!!!Πραγματικά δε ξέρω πως τα βγάζουνε πέρα! Με τις βάρδιες , με το λιγοστό προσωπικό και νοσοκομειακό υλικό λόγω κρίσης. Κρύβουν μέσα τους μεγάλη δύναμη πάντως. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω αυτό το επάγγελμα. Δε θα χα γιορτές , δε θα μπορόυσα να βλέπω την οικογενειά μου. Δύσκολο.

Η θεία αφού ξύπνησε μου μίλησε για την αγαπημένης της νοσηλεύτρια Μαρία καθώς και δικιά μου και για το πόσο τη στήριξε και τη βοήθησε σ’αυτό το δύσκολο κομμάτι. Ήταν εκεί και μου κρατούσε το χέρι ακούγοντας ότι της πώ. Θα ήθελα να την ευχαριστήσουμε . Σύμφωνη απαντώ. Αφού τελικά θα πάρεις εξιτήριο μάλλον το οφείλεις σε αυτη και στο  θεό.

αρχείο λήψης (1)sophia1

Κουτί πρωτων βοηθειών:

ΓΑΝΤΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
ΓΑΖΕΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ
ΨΑΛΙΔΙ
BETADINE
ΟΞΥΖΕΝΕ
ΛΕΥΚΟΠΛΑΣΤ
ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΕΣ ΓΑΖΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΕΘΗ
ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ
ΕΛΛΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ
ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΙ
ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ
ΠΑΡΑΜΑΝΕΣ
ΠΑΓΟΚΥΣΤΕΣ
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΣΥΡΙΓΓΕΣ
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΒΕΛΟΝΕΣ
ΑΝΤΙΠΥΡΡΕΤΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΙ ΧΑΠΙ DEPON
ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΗ ΛΟΣΙΟΝ
ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΗ ΚΡΕΜΑ FENISTIL
ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ
ΑΝΤΙΟΞΙΝΑ ΧΑΠΙΑ
ΚΟΛΛΥΡΙΑ
ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΚΡΕΜΑ
ΨΥΚΤΙΚΟ SPRAY

Οι εικόνες του άρθρου έχουν αντληθεί απο ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού και δεν αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτης του άρθρου και του συγκεκριμένου ηλεκτρικού σχολικού περιοδικού

Βιβλιογραφία: Αθανάτου, Ε. (2011). Κλινική Νοσηλευτική. διαθέσιμο από: < http:// edpsychserver.ed.vd.edu/workshops/tone1999/online.html> [ τελευταία πρόσβαση :23 δεκεμβρίου 2015]

Σχολιάστε

Top