Χορός από διαστημικά σκουπίδια γύρω από την γη
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα:http://www.topontiki.gr/article/157374/erhetai-pragmatikos-polemos-ton-astron-pos-ta-diastimika-skoypidia-tha-mporoysan-na
Περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντικείμενα, από ανενεργούς δορυφόρους μέχρι εξαρτήματα πυραύλων, εκτιμάται ότι έχουν συσσωρευτεί στη Γη σε έξι δεκαετίες διαστημικών επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι πολλά κινούνται με ταχύτητες πολλών χιλιομέτρων την ώρα, ακόμα και το μικρότερο σκουπίδι μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά ατυχήματα.
Οι δυνητικές συνέπειες αυτής της διαστημικής χωματερής έγιναν σαφείς το 2009, όταν ένας παροπλισμένος ρωσικός δορυφόρος συγκρούστηκε σε αστρονομική ταχύτητα με έναν αμερικανικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Χιλιάδες ακόμα επικίνδυνα συντρίμμια εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν το 2009, όταν η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο σχεδιασμένο να καταστρέφει δορυφόρους.
Δεδομένου ότι όλα αυτά τα θραύσματα κινούνται με ταχύτητες πολλών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ο κίνδυνος για τις διαστημικές αποστολές γίνεται όλο και μεγαλύτερος
Η δημιουργία αυτής της διαστημικής «χωματερής» γύρω από τον πλανήτη μας έχει σημαντικές επιδράσεις σε ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο αυξανόμενος αριθμός σκουπιδιών δυσκολεύει όχι μόνο τις αστρονομικές παρατηρήσεις, αλλά και τη λειτουργία των διαστημικών σταθμών και των δορυφόρων (γεωστατικών και κινητής τηλεφωνίας). Τα αντικείμενα που αιωρούνται, συχνά παρεμβάλλονται στην πορεία των διαστημόπλοιων, αναγκάζοντάς τα σε ελιγμούς πορείας, ενώ, εάν δεν τα καταφέρουν, η ζημία από τη σύγκρουση μπορεί να είναι καταστροφική και άκρως επικίνδυνη για τα μέλη του πληρώματος. Οι πιθανές συγκρούσεις των διαστημικών σκουπιδιών μεταξύ τους ή με ενεργούς δορυφόρους και διαστημικούς σταθμούς είναι και το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες, όχι μόνο λόγω των ζημιών που προκαλούν, αλλά και λόγω του πολλαπλασιασμού των σκουπιδιών σε εκθετικό βαθμό που η κάθε σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει.
Επίσης διαφαίνεται η προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου της διαστημικής ρύπανσης, μέσω της δημιουργίας ενός νομικού πλαισίου ευθύνης των κρατών για τα αντικείμενα που εκτοξεύουν στο διάστημα, της πορείας των αντικειμένων μέσα σ’ αυτό, καθώς και των πιθανών ζημιών που μπορεί να προκαλέσουν. Η προσπάθειά αυτή, όμως, δεν επιτεύχθηκε. Τα άρθρα είναι πολύ γενικά για να ασχοληθούν με ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα – δεν δίνουν ακριβή ορισμό για τα διαστημικά απορρίμματα, αφήνοντας πολύ χώρο για διάφορες ερμηνείες, και δεν προσφέρουν καθόλου καθοδήγηση για την άμβλυνση παραγωγής των διαστημικών σκουπιδιών σε κρατικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο, οι συνθήκες καταλήγουν ξεπερασμένες στις μέρες μας, όπου το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί.
Ηλεκτρομαγνητικό Λάσο της Ιαπωνικής εταιρίας Jaxa
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το Power Politics και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα:https://powerpolitics.eu/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84/
Προσπάθεια αντιμετώπισης
Παρά τα νομικά ζητήματα που εμποδίζουν μια οργανωμένη παγκόσμια προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος των διαστημικών σκουπιδιών, η επιστημονική κοινότητα ασχολείται έντονα με το θέμα, και έχει παρουσιάσει κατά περιόδους διάφορες ιδέες για πιθανή απομάκρυνση των σκουπιδιών, και καθαρισμό της γήινης τροχιάς. Μια πρώτη ιδέα ήταν η δημιουργία τεράστιου λέιζερ που θα οδηγούσε τα σκουπίδια στην ατμόσφαιρα για να καταστραφούν – ιδέα ιδιαιτέρα απαιτητική οικονομικά, αλλά και ενεργειακά. Μία δεύτερη ιδέα παρουσιάστηκε -πριν από 2 μήνες περίπου- από την ιαπωνική εταιρεία JAXA, η οποία εκτόξευσε ένα ηλεκτροδυναμικό λάσο στο διάστημα, με σκοπό να μαζέψει σκουπίδια και να τα οδηγήσει προς τις πιο χαμηλές τροχιές, ώστε να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα και να καούν από την τριβή – προσπάθεια που δυστυχώς απέτυχε από λάθος υπολογισμούς των επιστημόνων. Τέλος, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Λωζάννης στην Ελβετία ελπίζει να καθαρίσει το διάστημα με το πρόγραμμα «Clean Space-One», και την κατασκευή της πρώτης διαστημικής σκούπας-δορυφόρου, που θα συλλέγει τα σκουπίδια και είτε θα αναφλέγεται επί τόπου, είτε θα τα κατευθύνει προς την ατμόσφαιρα για να καταστραφούν. Παρά την καινοτομία αυτών των ιδεών, το τεράστιο οικονομικό κόστος εμποδίζει την υλοποίησή τους, ενώ τα νομικά ζητήματα γίνονται για ακόμα μία φορά τροχοπέδη, αφού για την αφαίρεση ενός δορυφόρου απαιτείται αναγνώριση του ιδιοκτήτη, και παροχή άδειας από αυτόν.
CleanSpace One
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το Power Politics και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα:https://powerpolitics.eu/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84/
Συμπέρασμα
Η διαστημική ρύπανση αποτελεί πλέον ένα μείζον πρόβλημα, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να οργανωθεί και να δράσει άμεσα και συντονισμένα για την αντιμετώπισή του. Έτσι, θα παλέψει για ένα αειφόρο μέλλον του Ανθρώπου στο Διάστημα.
Βιβλιογραφία:
Cityportal.gr(no date). Εκατομμύρια διαστημικά σκουπίδια περιφέρονται γύρω από την Γη. Διαθέσημο απο: < http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?article_id=56981> [Τελευταία προσβαση:13 Νοεμβρίου 2017].
ΤΟ ΒΗΜΑ(no date). διαστημικά σκουπίδια. Διαθέσημο απο:<http://www.tovima.gr/tag-search/?cid=10054&tag=διαστημικά+σκουπίδια> [Τελευταία πρόσβαση :13 Νοεμβρίου 2017].