5+1 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

2013

Το 2013 ήταν αναμφισβήτητα μια λαμπρή κινηματογραφική χρονιά, τόσο για τον ελληνικό, όσο και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, χαρίζοντας μας αξέχαστες στιγμές και εικόνες από τα «πέρατα του διαστήματος» μέχρι «την Άνδρο του Μεσοπολέμου», και από τα «χρόνια της Μέρι Πόπινς» μέχρι τους επικίνδυνους «δρόμους της Νέας Υόρκης». Παρακάτω επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε διαφορετικές ταινίες για όλα τα γούστα που θα σας χαρίσουν ατέλειωτες ώρες διασκέδασης. Καλή απόλαυση!

1. GRAVITY
Ότι και να πούμε για την νέα κινηματογραφική προσπάθεια του αμερικανού σκηνοθέτη, Αλφόνσο Κουαρόν, Gravity, είναι λίγο. Η Δόκτωρ Ράιαν Στόουν (Σάντρα Μπούλοκ) και ο βετεράνος Αστροναύτης Ματ Κοβάλσκι (Τζορτζ Κλούνεϊ) μένουν ολομόναχοι στο διάστημα, αγκιστρωμένοι μόνο ο ένας στον άλλον, σε μια ατέρμονη κάθοδο στο σκοτάδι. Μοναδική τους συντροφιά η σκοτείνια του διαστήματος, η σιωπή του κενού και η ελπίδα της σωτηρίας. Μια θεαματική, αγωνιώδες, όμορφη, ασφυκτική, αληθινά τρομακτική ταινία που δικαίως διεκδικεί δέκα βραβεία Όσκαρ στην φετινή διοργάνωση.

2. ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ
Όταν ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, Παντελής Βούλγαρης, και η βραβευμένη συγγραφέας, Ιωάννα Καρυστιάνη, ένωσαν τις δυνάμεις τους για άλλη μια φορά για την κινηματογραφική μεταφορά τους αριστουργήματος «Μικρά Αγγλία» στην μεγάλη οθόνη, η επιτυχία ήταν προκαθορισμένη. Σίγουρα μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Με φόντο την Άνδρο, ο Βούλγαρης αφηγείται κινηματογραφικά μία ιστορία, που φωτίζει τις σκιές της καθημερινότητας, τα κρυμμένα μυστικά, τις ταραγμένες σχέσεις και το κόστος της υποταγής. Ένα σπίτι, ένα μυστικό, ένας άνδρας, δύο αδελφές…

3. Η ΜΑΓΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ
Μπορεί η «Μέρι Πόπινς» να είναι μία από τις διασημότερες ταινίες της ιστορίας, αλλά το 1961, όταν η συγγραφέας των βιβλίων που ενέπνευσε την ταινία, Π.Λ.Τράβερς, ταξίδεψε στο Λος Άντζελες για να συναντήσει τον μεγαλο-παραγωγό Γουόλτ Ντίσνεϊ, δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα. Οι ολοένα και πιο πιεστικές (και απελπισμένες) προσπάθειες του Γουόλτ Ντίσνεϊ να πείσει τη συγγραφέα των βιβλίων του παραχωρήσει τα δικαιώματα  για την ομώνυμη ταινία, καθώς και οι ανασκοπήσεις στην παιδική ηλικία της, μετατράπηκαν σε μια ευχάριστη και συναισθηματική, την οποία εξυψώνει η εξαιρετική ερμηνεία της Έμμα Τόμσον.

4. 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΟΣ
Ένας ελεύθερος αφρικανός, ζούσε στη Νέα Υόρκη μέχρι τη στιγμή που ξαφνικά απήχθη και πουλήθηκε ως σκλάβος. Ο Σόλομον που βρέθηκε αντιμέτωπος με την σκληρότητα αλλά ταυτόχρονα και την καλοσύνη του ιδιοκτήτη του, αγωνίστηκε για να παραμείνει ζωντανός και να διατηρήσει όση αξιοπρέπειά του είχε μείνει. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια θα ζήσει αυτό το Γολγοθά, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει έναν Καναδό, που θα του αλλάξει τη ζωή μια για πάντα. Μια περιπέτεια ζωής γεμάτη έντονο συναίσθημα, αγωνία, καλούς και κακούς, πάθη, διαχρονικά μηνύματα στο φόντο μιας ταραγμένης, συναρπαστικής εποχής, που την συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

5. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΛΕΡ
Αν θέλετε να ξεφύγετε για λίγη ώρα από τα άγχη της καθημερινότητας και πολύ απλά να «σκάσετε» στο γέλιο, αυτή η ταινία είναι κατάλληλη για εσάς. Τέσσερις φαινομενικά αταίριαστοι και «διεφθαρμένοι» ήρωες παρουσιάζονται ως υποδειγματική αμερικανική οικογένεια, προκειμένου να διασχίσουν με το τροχόσπιτό τους τα σύνορα του Μεξικό προς την Καλιφόρνια, μεταφέροντας μια τεράστια ποσότητα απαγορευμένων ουσιών. Το σχέδιό τους θα πάει στραβά, αλλά στην πορεία θα διαπιστώσουν ότι αντί να μοιραστούν τα κέρδη, μπορούν να μοιραστούν κάτι με ακόμα μεγαλύτερη αξία: την αγάπη και τη συντροφικότητα.

+1 ΧΟΜΠΙΤ: Η ΕΡΗΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΙΣΤΗ
Συνεχίζοντας την πορεία τους για το Μοναχικό Βουνό με τα ορκ στο κατόπι τους, ο Μπίλμπο Μπάγκινς και παρέα των νάνων πρέπει να διασχίσουν το Δάσος του Μεγάλου Φόβου, ενώ ο Γκάλνταφ φεύγει για μια επείγουσα αποστολή στον Νότο. Η δράση επιταχύνεται και το τρισδιάστατο θέαμα γιγαντώνεται σε ένα σίκουελ που προετοιμάζει δεξιοτεχνικά τη φαντασμαγορική έξοδο από το μαγικό κινηματογραφικό σύμπαν του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. Το μεσαίο μέρος μιας λογοτεχνικής ή κινηματο­γραφικής τριλογίας ­αποδεικνύεται πάντα το κρισιμότερο. Η δεύτερη ταινίας της σειράς Χόμπιτ αποτελεί σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς για τους λάτρεις της περιπέτειας.

Σχολιάστε

Top