Τα Μεγάλα Θεωρήματα των Μαθηματικών

Το βιβλίο του William Dunham, Τα Μεγάλα Θεωρήματα των Μαθηματικών. Ένα ταξίδι στη μεγαλοφυΐα (Εκδόσεις, Αλεξάνδρεια), ξεκινά και τελειώνει με φράσεις από την αυτοβιογραφία του κορυφαίου Βρετανού Φιλοσόφου και μαθηματικού Μπέρτραντ Ράσελ. Η επιλογή αυτή από τον συγγραφέα, ο οποίος σπούδασε τοπολογία, ενδιαφέρεται για την ιστορία των μαθηματικών και έχει ειδικευτεί στο έργο του Όιλερ, αποκαλύπτει τη επιθυμία του να μιλήσει για τα μαθηματικά όπως μιλά κάποιος για τις σημαντικότερες φιλοσοφικές ιδέες ή για ένα σπουδαίο έργο τέχνης.

Ο Ιπποκράτης, ο Ευκλείδης, ο Αρχιμήδης, ο Ήρων, ο Καρντάνο, ο Νεύτων, ο Μπερνούλι, ο Όιλερ, ο Κάντορ είναι ορισμένοι μόνο από τους δημιουργούς που συναντά ο αναγνώστης του βιβλίου στην περιπλάνησή του στη μακρά και ένδοξη ιστορία των μαθηματικών.

Το βιβλίο απευθύνεται, τελικά, σε όσους αγαπούν τα μαθηματικά, την Iστορία, την εξέλιξη των ιδεών μέσα στα χρόνια και ασπάζονται την άποψη του Έλληνα φιλοσόφου του 5ου αιώνα μ. Χ. Πρόκλου, που θεωρούσε ότι τα μαθηματικά αφυπνίζουν τον νου και εξαγνίζουν τη διάνοια˙ φωτίζουν τις εσωτερικές μας ιδέες˙ καταργούν τη λήθη και την άγνοια που έχουμε εκ γενετής.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης