Ποιες είναι οι βασικές αρχές της διαμεσολάβησης;

Βασικές Αρχές της διαμεσολάβησης είναι :

  • Ουδετερότητα και Αμεροληψία

Ο Διαμεσολαβητής είναι ένα τρίτο πρόσωπο, ουδέτερο και αμερόληπτο. Δεν έχει κανένα συμφέρον από την επίλυση της διαφοράς και τηρεί όλους τους κανόνες δεοντολογίας.

  • Η λύση ανήκει στα μέρη

Ο διαμεσολαβητής βοηθά και συντονίζει την επικοινωνία και τη συζήτηση, διευκρινίζει θέματα, βοηθά στις διαπραγματεύσεις και στην άρση του αδιεξόδου. Δεν κρίνει, δεν αποφασίζει, δεν προτείνει λύσεις. Ενθαρρύνει τα μέρη για επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης και βοηθά στην ρεαλιστική αξιολόγηση των λύσεων που θα επιλέξουν τα μέρη. Αρμόδια για τη λήψη αποφάσεως είναι αποκλειστικά τα μέρη και αναμένεται να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τη συνδρομή των νομικών τους συμβούλων και να συνεργάζονται με τον διαμεσολαβητή.

  • Εθελοντικός χαρακτήρας

Τα μέρη προσέρχονται οικειοθελώς στη διαμεσολάβηση. Αν ένα από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή στη διαμεσολάβηση τότε είναι αδύνατη η διεξαγωγή της.

  • Μη δεσμευτική διαδικασία έως την κατάρτιση και την υπογραφή της συμφωνίας

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης δεν δεσμεύει τα μέρη, αφού μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία είναι ελεύθερα να αποχωρήσουν από την διαδικασία χωρίς συνέπειες.

  • Εμπιστευτικότητα

Η εμπιστευτικότητα αφορά το γεγονός ότι ο διαμεσολαβητής ακούει τα μέρη και σε κοινή συνεδρία και ξεχωριστά το καθένα σε κατ” ιδίαν συνεδρίες και δεν μπορεί να μεταφέρει αυτά που άκουσε από το ένα μέρος στο άλλο μέρος χωρίς τη ρητή εξουσιοδότηση και συγκατάθεση του μέρους. Δεν κοινολογείται τίποτα στο άλλο μέρος παρά μόνο αν υπάρχει ρητή συναίνεση. Έτσι οι ιδιωτικές συναντήσεις αποτελούν ευκαιρία ώστε τα μέρη να μοιραστούν εμπιστευτικά χρήσιμες πληροφορίες με τον διαμεσολαβητή που ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να αποκαλύψουν στην άλλη πλερά.

  • Απόρρητο της διαδικασίας

Οι προσφορές, ομολογίες, παραδοχές και γενικότερα οι συζητήσεις που γίνονται από τα μέρη κατά τη διάρκεια της διαμεσολάβησης, εάν δεν επέλθει συμφωνία, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά μέσα σε δικαστήριο ή σε διαιτησία. Επίσης, ο Διαμεσολαβητής δεν δύναται να καταθέσει ως μάρτυρας για όσα άκουσε και είδε στη διαμεσολάβηση.

index

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης